Interpol odmítl Ukrajině vyhlásit pátrání po bojovnících “Berkutu”

20. 4. 2015    zdroj
Interpol vidí ve stíhání bojovníků “Berkutu”, které Kyjev obvinil ze střelby do účastníků “Majdanu” v únoru 2014, výlučně politické motivy a odmítá po nich vyhlásit mezinárodní pátrání. Prohlásil to náčelník správy pro zvláštní vyšetřování Generální prokuratury Ukrajiny Sergej Gorbaťuk.

“Ve všech případech, kdy ukrajinští vyšetřovatelé vznesli obvinění z trestných činů proti účastníkům protestních akcí, vidí Interpol politický motiv. Posledním takovým případem se stalo odmítnutí Interpolu vyhlásit mezinárodní pátrání po 23 bojovnících “Berkutu”, vůči nimž bylo vzneseno obvinění ze spáchání 39 vražd. Interpol i zde vidí politické pronásledování,” řekl na zasedání parlamentního výboru pro prevenci a boj proti korupci.

Podle něj vyhlásí Interpol pátrání na žádost Ukrajiny pouze po osobách, podezřelých ze spáchání hospodářské trestné činnosti. “V současné době jsou na mezinárodním seznamu hledaných takoví vysoce postavení funkcionáři jako Viktor Janukovyč a Alexandr Viktorovič Janukovyč, Nikolaj Azarov (expremiér Ukrajiny), Sergej Arbuzov (pověřený v minulosti vykonáváním funkce premiéra a bývalý šéf Národní banky) a další,” řekl Gorbaťuk.

Ve středu šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny Valentin Nalivajčenko prohlásil, že rezort hledá bývalé důstojníky zvláštního oddělení “Berkutu”, kteří se sami nedostavili do SBU. Oznámil také, že probíhá vyšetřování bývalého šéfa SBU Alexandra Jakimenko.

Zároveň si Nalivajčenko postěžoval, že bojovníci “Berkutu” hromadně odcházejí do domobrany. Charkovský “Berkut” se podle něj téměř kompletně přemístil do “Záštity”…
Používají výbušniny, přecházejí do radikálních teroristických organizací, na ilegálním základě jsou všelijaké formace, které i nadále terorizují naše města a provádějí zločiny s použitím výbušnin. Používají své zločinecké návyky proti civilistům,” řekl Nalivajčenko na zasedání výboru Nejvyšší rady.

“Nehledě na ta zadržení, která v Charkově probíhají a budou pokračovat, tvrdím, že” Záštita” je nebezpečná teroristická organizace. Její vůdce se skrývá v RF, nemůžeme ho zadržet…

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová