Kanadský tisk radí premiérovi, aby “vypadl z Ukrajiny”

Lysiane Gagnon

20. 4. 2015    zdroj a původní zdroj (kráceno)
Hra o hlasy ukrajinské diaspory ve volbách se stala “nebezpečnou.”
Kanadský premiér Stephen Harper zašel příliš daleko, když mluvil ve prospěch aktivního zasahování do ozbrojeného konfliktu na Ukrajině, píše kanadský list La Presse. Podle autorky článku premiér usiluje o hlasy ukrajinské diaspory v nadcházejících volbách.


Novinářka píše, že Kanada nemá žádné národní zájmy ve středu Evropy, a přítomností 200 kanadských vojáků, umístěných více než 1000 km od bojové zóny, se z vojenského hlediska nic nezmění.

“Honba za hlasy” velké ukrajinské diaspory je v politice zcela přípustný jev, ale “posedlost” Ukrajinou na pozadí permanentní protiruské rétoriky již zašla příliš daleko a stala se “nebezpečnou hrou”.

Na takové “provokace” NATO, jako je působení 200 kanadských, 800 amerických a 75 britských vojáků na Ukrajině a umístění raketových základen aliance v pobaltských státech, Moskva reagovala znovunavrácením Krymu, poznamenává novinářka. Připomněla, že na summitu G20 v loňském roce požadoval premiér Stephen Harper, aby Putin “vypadl z Ukrajiny”, ale podle ní je dnes třeba říci Harperovi – “vypadněte z Ukrajiny”.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová