Každých 40 minut je na Ukrajině někdo týrán

30. 4. 2015   zdroj
Desetinásobně se v minulém roce zvýšil počet stížností na mučení ze strany orgánů činných v trestním řízení občanů v Oděse. Západní politici ale ignorují informace tohoto druhu. Avšak místní aktivisté za lidská práva mluví otevřeně o státním teroru proti té části místních obyvatel, kteří jsou nespokojeni s “majdanizací” celé Ukrajiny.


Jak uvádí oděská tisková agentura “Reportér” s odkazem na údaje krajské prokuratury, v Oděse po změně státní moci na Ukrajině desetinásobně narostl počet stížností zadržených na mučení a zneužívání ze strany orgánů činných v trestním řízení a bezpečnostních sil. “Pokud v letech 2010-2013 bylo pouze pět takových stížností, pak v roce 2014 jich bylo zaregistrováno více než padesát. Růstový trend je zachován i tento rok: pouze za první tři měsíce již prokuratura obdržela dvacet čtyři takové stížnosti,” bylo uvedeno v oficiální odpovědi krajské prokuratury na dotaz novinářů.

Přičemž orgány činné v trestním řízení Ukrajiny neoznamují žádné výsledky kontroly stížností. Odvolávají se na “nedostatek času”. A to i přesto, že, podle údajů “Reportéra”, každých 40 minut silové struktury na Ukrajině někoho týrají. Ale na tento druh “drobností” nemají úředníci v ukrajinských bezpečnostních strukturách čas.

V této situaci místním aktivistům v oblasti lidských práv a právníkům nezbývá nic jiného, než konstatovat, že trend směrem ke snížení těchto případů není.

“Obvykle se bojí oznámit mučení, protože bezpečnostní struktury se dobře naučily zastrašovat lidi. Vyhrožují rodině, přesvědčují, že “bude hůř.” Ale i v případě, že se zadržené osoby nebojí oznámit mučení, i když informace pronikne na veřejnost a není možné ji už skrýt, u trestního řízení obvykle bezpečnostními orgány stejně “zahladí stopy””, řekl advokát Vitalij Semjonov.

A jeho kolegyně, právnička Inna Mažeru dodala: “Člověk má silný pocit, že jsme zpátky v devadesátých letech. Stejné techniky, stejné mučení, stejná šikana. Hlavním cílem je získat doznání, a pak se záležitost dostane k soudu. Na Ukrajině, jak je známo, soudy nezprošťují viny. Jakmile se jednou dostanete do těchto mlýnských kamenů, člověk už nikdy nebude žít, jako žil předtím.”

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová