Kosířská reportáž z demonstrace proti TIP v Praze

JK
20.4.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/
posílám co jsem dnes viděla a slyšela, pokud by se to nějak hodilo, na demonstraci proti TTIP v Praze
J K 


Dnes odpoledne (18.4.) se před bazilikou svatého Václava v Praze na Smíchově konala demonstrace proti TTIP, tedy proti transatlantické obchodní smlouvě mezi EU a USA, která by pravděpodobně nevratně změnila, či spíše minimalizovala veškeré sociální výdobytky a ochranné standardy a normy obyvatel starého kontinentu.

Pražská akce byla součástí celoevropských protestů, které se dnes měly konat na 734 místech Evropy, u nás kromě Prahy i v Brně, Ostravě a Opavě.

Jelikož jsem se zrovna vyskytovala v Praze a ještě nedaleko a také proto, že jsem již dávno podepsala petici STOP TTIP (a stala se tak jedním z 13 063 Čechů, kteří dokument zatím podepsali, což je 82% kvóty určené naši republice), šla jsem se podívat jak u nás boj proti této netransparentně připravované a přitom tak vehementně protlačované smlouvě, vlastně vypadá.

Prostoru dominoval dřevěný Trojský kůň a na pódiu se vystřídalo několik řečníků s krátkými proslovy, což mnozí ocenili, neb byla vlezlá zima. Mluvili zástupci anarchistů, idealistů, europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná i exšéf pirátů Ivan Bartoš.

Shrnuto a podtrženo, toto bylo řečeno : nechceme geneticky modifikované potraviny, škodlivé pesticidy a slabé hygienické normy, nechceme podezřelé produkty vydávané farmaceutickými koncerny za léčiva, nechceme deregulaci veřejné služeb a odstraňování sociálních jistot, či pracovních práv, nebo ochrany životního prostředí. Chceme právo se k takovým věcem vyjádřit.

Kromě výzvy k podpisům, či podpory protestů, ale také zaznělo to, že vůbec nenutíme naše politiky se tímto zabývat, že jsme byli vždy dobří spíše v tom, kritizovat expost co se stalo, ale předtím opatrní až apatičtí k věcem a událostem v dobách, když jsme s tím mohli něco udělat. To poslední tvrzení jakoby vystihlo i celou akci.

Nevím nakolik byli organizátoři spokojeni s účastí přítomných, kteří se vydali pod transparenty Štefánikovou ulicí a Mostem Legii k náměstí Jana Palacha. Ptala jsem se jednoho z mnohých hlídkujících policistuů na kolik lidí to odhaduje – řekl, že jich je k pěti stům. Na to, že podpisovou kvótu v takovém Německu překročili až na 1392% (což je skoro milion lidí), nebo ve srovnatelném Nizozemí také přes, až na 278%, nebo v Británii na 411% a na to, jak je ta dohoda pro naše životy, které mohou být zpřeházeny jedna dvě upside down, fatálně důležitá, tak na to nás na tom náměstí bylo sakramentsky málo. Přechodem pro chodce kráčel muž, tahající za ruku synka který se vyptával : „Co se to tady děje tatínku?“ – „Ále, zase nějaká otravná demonstrace“- odvětil ten statný český tatínek.

A přidám pár záběrů: