Na Ukrajině začal hon na “místní separatisty”

9. 4. 2015    zdroj
Na Ukrajině byl vyhlášen hon na “místní separatisty” – plakáty a letáky s příslušnou výzvou se objevují podle očitých svědků na různých místech po celé zemi. Agitační materiály vysvětlují, kdo je “místní separatista”, jak mají být odhalováni a kam je “předávat” v případě zjištění. Tato oznámení se objevují v hotelech Charkova a Oděsy, na ulicích Kyjeva a dalších měst. 



Ukazuje se, že “místní separatista je člověk, který nevědomky nebo záměrně šíří informace, které ohrožují integritu státu.” Tyto informace zahrnují: protest proti mobilizaci, “vychvalování DLR a LLR”, “šíření řečí o ohrožení ruského jazyka a rusky mluvícího obyvatelstva na území Ukrajiny”, výzvy “vzdát se Rusku”, “propagandu myšlenek ruského světa” a “vnucování ruské symboliky.” Kromě toho patří k “separatistům” i ti, kteří se účastní protestních akcí a vyzývají ke změně státní moci v zemi, podle všeho dokonce i v těch případech, kdy jde o čistě ekonomické připomínky vůči kyjevským politikům, jako jsou vysoké ceny a nezaměstnanost.

Chycené “separatisty” budou soudit podle článku 110 trestního zákoníku Ukrajiny (velezrada), který předpokládá trest odnětí svobody od 12 let až na doživotí.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová