Nikdo už nesmí usilovat o dominanci ve světě, varoval Lavrov

5.4.2015  TOP

 
Události druhé světové války se již nesmí opakovat a nikdo nesmí usilovat o dominanci ve světě, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na vzpomínkové akci v Bratislavě u příležitosti 70. výročí osvobození slovenské metropole Rudou armádou, které připadá právě na dnešek.

“Naším cílem je, aby se události druhé světové války už nikdy neopakovaly a aby Organizace spojených národů byla centrem zajištění bezpečnosti ve světě, aby se nikdo nesnažil dominovat ve světě a podřizovat jiné své vůli,” prohlásil Lavrov u památníku Slavín, jehož součástí je také vojenský hřbitov s hroby 6845 vojáků Rudé armády. Na slova šéfa ruské diplomacie reagovali lidé z davu pokřikem “Nechceme NATO”.

Lavrov během projevu připomenul význam sovětské vojenské akce za druhé světové války. “Položili své životy za nezávislost Slovenska, nezávislost našich národů a celé Evropy. Rusko a Slovensko mají stejný pohled na válečné dění,” uvedl Lavrov.

Vzpomínkové akce se zúčastnilo několik stovek lidí, kteří rovněž potleskem a také pokřiky “Rossija” (Rusko) ocenili přítomnost Lavrova. Při kladení věnců k památníku Slavín na rozdíl od premiéra Roberta Fica a dalších politiků země chyběl prezident Andrej Kiska.

Prezidentská kancelář reagovala, že hlava státu na akci nedostala pozvánku. Kiska, jenž se řadí ke kritikům Ruska za jeho podíl na krizi na Ukrajině a v této souvislosti rovněž obhajuje sankce proti Moskvě, se s Lavrovem sešel dopoledne. Kiska už dříve také oznámil, že podobně jako další západní politici nepojede v květnu do Moskvy na oslavy konce druhé světové války v Evropě.

Související články:
http://tydenikobcanskepravo.parlamentnilisty.cz/2015/02/jaky-je-cilovy-stav-planety-podle.html

http://tydenikobcanskepravo.parlamentnilisty.cz/2014/10/ztratil-obama-kontrolu-nad-svymi.html