Porošenko vidí ve válce prostředek proti nezaměstnanosti


5. 4. 2015       zdroj
Ukrajinský prezident Petr Porošenko prohlásil, že konflikt na východě země pomáhá porazit nezaměstnanost, informovala agentura UNN.


“Tanky a obrněnými transportéry porážíme nezaměstnanost a tisíce nových pracovních míst, která byla vytvořena ve zbrojovkách, to je náš příspěvek k obnovení průmyslového potenciálu Ukrajiny”, řekl Porošenko 4. dubna na výcvikové vojenské základně v obci Nové Petrovce v Kyjevské oblasti.

Prezident poznamenal, že v souvislosti se situací na Donbasu ukrajinský zbrojní průmysl rychle navyšuje vojenskou sílu. “Ukrajinský zbrojní průmysl přešel na třísměnný provoz,” řekl.

Prezident také dodal, že ukrajinská armáda dodržuje příměří v oblasti ATO (protiteroristické operace, jak jsou v Kyjevě oficiálně nazývány boje na Donbasu). “V případě jeho porušení máme agresorovi čím odpovědět,” shrnul Porošenko.

3. března zahrnul Bloomberg Ukrajinu do pětky “nejnešťastnějších” ekonomik světa. “Index neštěstí” je definován jako součet inflace a nezaměstnanosti. Na Ukrajině to je 27 procent.

Pro Novou republiku přeložila Ph-dr. Vladimíra Grulichová