Pyšný Západ rozpoutal na Ukrajině peklo, a teď neví, jak dál. Politolog Robejšek vidí jediné řešení

Politolog  doc. Petr Robejšek

30.4.2015 Parlamentní listy
 
Politolog a ekonom Petr Robejšek se v rozhovoru pro politicko-žurnalistickou revue Mezinárodní politika aneb Nebuďte ovce vyjádřil ke konfliktu na Ukrajině. Dle jeho názoru za ním stojí rozšiřování EU a NATO, ale také zájem Američanů oslabit Rusko coby svého potenciálního konkurenta.

Podle Robejška je zřejmé, že „prostý ukrajinský člověk“, který chtěl dosáhnout zlepšení svých životních podmínek, na změnách probíhajících na Ukrajině prodělal. Jeho zájmy prý byly zneužity pro dosažení mocenských cílů. Za jeden z nejsilnějších motivů konfliktu na Ukrajině považuje český politolog žijící v Německu rozšiřování EU a NATO směrem na východ. „Vedle toho nesmíme pominout také americké zájmy. Washington se snaží oslabit Rusko, které považuje za svého konkurenta. To jistě nebyl hlavní cíl Obamy, ale spíš těch, co stojí za ním. Nezmiňuji to jako spikleneckou teorii, takhle to prostě ve vysoké politice chodí,“ řekl Robejšek v internetovém pořadu Mezinárodní politika aneb Nebuďte ovce, který moderoval David Černohorský.

Video si můžete prohlédout ZDE

Robejšek uznává, že vládnoucí režim v Rusku lze považovat za autoritářský. Nesouhlasí ovšem s tezí politologa Jiřího Pehe, dle které vládne v Rusku fašismus. „Ne, tak to si opravdu nemyslím. Já si pana Pehe vážím jako přemýšlivého člověka, byť s ním prakticky nikdy nesouhlasím. Na rozdíl od jiných se ovšem alespoň snaží argumentovat,“ zmínil český politolog. Za výhodu ruské společnosti považuje skutečnost, že stále udržuje úzké vazby na své základní hodnoty. „Lhostejno, co si o těchto konkrétních hodnotách myslíme. Ruská společnost je ale díky tomu silnější než ta západní, která se zabývá rozmělňováním svých hodnot,“ porovnával Robejšek.

Za největší problém západní společnosti považuje postmodernismus, v rámci kterého prý západní intelektuálové hledají problémy tam, kde nejsou. „Naše společnost je obecně vzato za zenitem a ztrácí dech. Vidina nekonečného růstu se ukázala jako absurdní,“ konstatoval Robejšek. Jeho kritice neušla ani západní média, jež hrají v oblasti vnímání a zobrazování politiky destruktivní roli. „Média už neplní svoji základní, tedy informační funkci. Vžila se do vládnoucí a spasitelské role. Novináři se samozvaně prohlásili za strážce morálky a správnosti. Zároveň jsou nedotknutelní a nenesou žádné důsledky toho, co říkají. Média sledují své vlastní cíle a sama sebe notně přeceňují,“ upozorňoval na neblahý vliv médií Robejšek.

Jako konkrétní příklad destruktivní činnosti médií ve veřejném prostoru uvedl Petr Robejšek veřejnou diskusi o americkém radaru, která se vedla před několika lety a dal ji do souvislosti s našimi postoji k Rusku. „Ti samí novináři, kteří se tehdy vyjadřovali proti výstavbě radaru, dnes plamenně hovoří o tom, že je třeba se tvrdě postavit proti Rusku. Stávají se z nich váleční štváči a zcela zapomínají na to, jaké postoje zastávali ještě před nedávnem. Politici bohužel nemají dostatek formátu, aby se tomuto mediálnímu diktátu vzepřeli. Píšou se bojovné texty, ale jejich autoři vůbec nedomýšlejí, kam vše může dospět. Až najednou přijde třetí válka. To je skutečně zoufalé,“ varoval Robejšek.

Sankce proti Rusku považuje za zbytečný krok předem odsouzený k nezdaru. „Jejich navrhovatelé snad ani nemohli věřit tomu, že by bylo možné tím něčeho dosáhnout. A pokud snad ano, tak nemají na svých místech co dělat. Na Rusko něco takového prostě neplatí. Američané jimi sledovali své zájmy, což je legitimní, a já jim toto právo neupírám. Prostřednictvím sankcí se však zbytečně eskaluje napětí a Američané až příliš kalkulují s tím, že když se něco stane, tak se to odehraje v Evropě. My Evropané jsme si nechali bohužel vnutit vůli Washingtonu. Považuji to za obrovské selhání Evropské unie a politiky celého kontinentu,“ prohlásil Robejšek.

Dle Robejškova mínění od samého začátku politika EU vůči Ukrajině značně pokulhává. Za hlavní příčinu považuje absenci viditelného lídra. „Ta neustále deklarovaná jednota ve skutečnosti neexistuje. Evropská unie nemá svoji vlastní zahraniční politiku ani orientaci. Vše probíhá jaksi nahodile a nekoncepčně. Vůbec celá západní politika probíhá pouze ve verbální rovině a doprovázejí ji školácké chyby. Politicko-mediální oligarchie si myslí, že západní hodnoty jsou univerzální a mohou platit všude. Tvrdí, že po nich touží lidé po celém světě, ale v jejich přijetí jim brání zlí vůdci vládnoucí v jejich zemích. To je ovšem zásadní omyl a o to horší zůstává, že si vše stále namlouváme a obelháváme sami sebe. My těm hodnotám navíc také nejsme věrní. Chceme dominovat světu tím, že exportujeme demokracii. Přitom nemáme žádný patent na rozum, tak proč chceme spasit svět?“ podivoval se Robejšek.

„Ať se nám to líbí nebo ne, ruský prezident Vladimir Putin představuje moc, a my se s ním proto musíme dohodnout. Není možné jej neustále jen poučovat a tlačit do kouta. Tím docílíme jenom toho, že se před námi ukloní a pak si stejně udělá, co se mu zlíbí,“ zmiňoval Robejšek a dodal, že Rusko v souvislosti s konfliktem na Ukrajině dosáhlo svých cílů. V případě anexe Krymu využilo slabostí druhé strany. Předvedlo tím realistickou mocenskou politiku v praxi. Ta totiž nefunguje tak, jak bychom si snad přáli,“ uzavřel Robejšek.