Rasmussen: Rusko je nebezpečnější než SSSR

19. 4. 2015      zdrojzdrojNewsweek
Každým dnem se Rusko stává pro Západ nebezpečnějším. Podle bývalého generálního tajemníka NATO Anders Fogh Rasmussena není žádná ze zemí Evropy pojištěna proti ukrajinskému scénáři.
“Rusko realizuje nový přístup, který zahrnuje tradiční vojenské kampaně, propracovanější informační válku s použitím propagandy a dezinformační kampaně.


Cílem je ovlivňování veřejného mínění prostřednictvím finančních a politických vazeb v rámci NATO”, řekl politik v rozhovoru pro americké vydání Newsweek.

Tento přístup, který údajně Rusko využívá, Dán nazval “hybridní válkou proti Evropě.” Podle něj dnes žádná evropská země nemůže být pojištěna proti ruskému “útoku”, který se bude konat podle ukrajinského scénáře. Rasmussen je přesvědčen, že v Kyjevě se Moskva jen trénovala.

“Západ by neměl být naivní. Je třeba přitvrdit metody boje proti hybridním hrozbám. Musíme více investovat do kybernetické bezpečnosti, rozvědky a blíže si vyměňovat informace mezi spojenci, abychom mohli v případě potřeby lépe informovat naše speciální operační síly,” upozornil bývalý šéf NATO a zdůraznil, že Rusko je dnes mnohem nebezpečnější, než byl Sovětský svaz.

Důvod pro toto nebezpečí vidí politik v častých hovorech o použití jaderných zbraní. “Dokonce v dobách SSSR se komunističtí vůdci zdráhali mluvit o jaderném konfliktu. A teď vidíme otevřenou diskusi. Sovětský svaz byl předvídatelnější, než je současné ruské vedení,” shrnul Rasmussen.

S SSSR není Rusko na Západě srovnáváno poprvé…Velitel Severní skupiny vojsk USA William Gortney minulý týden uvedl, že ruská armáda je mnohem nebezpečnější než sovětská, které jsme se tak obávali během studené války.

Bývalý generální tajemník neopomněl ani Řecko. Podle něj si Řecko a nový premiér Alexis Tsipras “zahrávají s ohněm” tím, že podporují politický směr Kremlu.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová