Rusy do rezervací: V Lotyšsku běží podpisová akce za přesídlení ruských “neobčanů” na vyčleněná území

27. 4. 2015     zdroj
V Lotyšsku probíhá podpisová kampaň za umístění obyvatel země se statusem neobčanů (většinou to jsou etničtí Rusové) na speciálně vyčleněná území. Podle místních sdělovacích prostředků nevidí orgány činné v trestním řízení nic protizákonného ve výzvách k násilné izolaci více než 250 tis. osob.


Na internetu se sbírají podpisy pod petici, která žádá, které byli lotyšští neobčané umístěni na vyčleněná území, která budou pod dohledem ministerstva vnitra a zvláštních služeb, informovala agentura RIA Novosti. Bezpečnostní policie Lotyšska nevidí žádná porušení zákona v návrhu na vytvoření ghetta pro neobčany.

“Samozřejmě že to lze posuzovat různě. Ale když se na to podíváte z pohledu trestního práva, nejde o žádný trestný čin,” prohlásil zástupce orgánu činného v trestním řízení, když komentoval petici, v níž se hovoří o “izolaci páté kolony”.

Podle aktivisty za lidská práva Alexandra Gaponěnka to není poprvé, co “státní subjekty uskutečňují v Lotyšsku rusofobní a protiruskou politiku.” “Krátce před tím bylo zveřejněno prohlášení tiskového mluvčího ministerstva obrany, že v případě zahájení bojové činnosti budou všichni neobčané internováni do speciálních táborů. A když vzniká údajná iniciativa občanů na podpisovou akci za izolaci neloajálních osob a neobčanů včetně, vidím to jako důsledek státní politiky, která je v naší zemi realizována. Je to politika podněcování nenávisti vůči zástupcům jiných etnických skupin. Je to politika budování rasově čisté společnosti,” řekl Gaponěnko.

Dodal, že za shromažďováním podpisů mohou začít i nějaké akce v praxi. “Nejen ohledně izolace nevyhovujících elementů, ale také na jejich zničení. Jak se to nyní děje na Ukrajině. Domnívám se, že je to obnova nacistických nálad v Evropě,” zdůraznil aktivista za lidská práva.

Uvádí se, že petici, která byla vystavena v den narozenin Adolfa Hitlera, již podepsalo více než 1500 osob. Podle “Rossijskoj gazety” již získala neformální souhlas parlamentního tajemníka Ministerstva spravedlnosti Lotyšska Janise Iesalniekse, známého pro jeho neonacistické názory. Již dříve, uvádí noviny, Iesalnieks nazval v sociálních sítích Lotyše árijci a Rusy “podlidmi”, které je nutné vytlačit z území Lotyšska.

Připomeňme, že status neobčanů má více než 250 tisíc lotyšských obyvatel, z nichž většinu tvoří etničtí Rusové.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová