Stern o novém ruském tanku Armata: takový nemá nikdo (VIDEO)

3.4.2015  AENews

První reálná inovace v ruských ozbrojených silách od rozpadu SSSR umožňuje hovořit o tom, že se ruská armáda svým vybavením dere vpřed, píše německý list Stern.

Oficiální debut tanku T-14 Armata, jak se očekává, proběhne na Přehlídce Vítězství v Moskvě. Avšak, jeho jednotlivá vyobrazení, počítačové animace, a poté i krátké video natočené automobilistou v okolí Nižního Tagilu, se už dostaly na Internet. Upozorňuje na sebe to, že na všech vyobrazeních je věž nového tanku zakrytá.

„Zcela nový hlavní bojový tank je vzácnost ve většině armád světa. Tank Leopard 2 byl vyvinut před více, než 35 lety a americký M1 Abrams je starý přibližně stejně. Existující modely západních obrněnců mají řadu vylepšení, avšak základní konstrukce zůstává stejná“, poznamenává Stern.

Armata je první velké zavedení inovací v ruském vojensko-průmyslovém komplexu po rozpadu SSSR. Hlavní předností T-14 je plochá věž bez posádky vybavená 125 mm hladkým kanónem, který svými charakteristikami předstihuje nejlepší tankový kanón na světě, který je osazen na německém tanku Leopard 2. S největší pravděpodobností, konstrukce kanónu umožňuje, aby se, společně s věží, otáčel do všech směrů, předpokládá list.

Největší principiální rozdíl nového tanku spočívá v tom, že ani jeden z členů posádky nebude ve věži, a současně se tak vystavovat zvýšenému nebezpečí. Podle různých informací se dva, nebo tři členové posádky budou nacházet ve speciální chráněné kapsli v přední části stroje. Posádka tak bude chráněna lépe, než v jakémkoliv jiném stroji na světě, píše Stern.

Řízení tanku bude probíhat ve zcela distančním režimu. K tomu bude na jeho korbě umístěno několik videokamer o vysokém rozlišení. „Armata využívá klasické úspěchy ruské tankové školy,“ – tank je velmi obratný a rychlý, zdůrazňuje vydání. Podle údajů Sternu je Uralvagonzavod schopen vyrábět přibližně 500 takových tanků ročně.