Ukrajinci roztrhali dohody z Minska – Ukrajinská svodka ze dne 14.4.2015

napsali Ernest, MP a  Mireček, s přispěním dalších  
15.4.2015 Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Na Donbasu opět probíhají těžké boje, ukrajinská amráda a dobrovolnické prapory roztrhali Minské dohody, ztráty na obou stranách, ukropové ostřelují obytné čtvrti Doněcka a dalších měst, 330 tisíc Ukrajinců požádalo v Rusku o status uprchlíka, desítky osádek ‘ukropských’ tanků tvoří polští žoldáci,… a další …


Ernestova část – převážně z opolčenských a ruských zdrojů:
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

13.04.15 Porošenka lustrovali v přímém vysílání.
V jednom z posledních přenosů „Nedělní večer“ moderátor Solovjev tak setřel Ukry, že ve skutečnosti se shodli na potřebě lustrace samotného Porošenka. Solovjov, jako vždy kompetentně a jasně vše uvedl na pravou míru. Za Janukoviče byl Porošenko ministrem hospodářství Ukrajiny. No, pokud to někdo nevěděl.
(video zde)

13.04.15 Poslal Dmitrijij Stěšin.
V současné době Doněck zahalují a rovnají v „normandském formátu“ podle „berlínských tradic“.

Poslal dobrovolník s volacím znakem „Medicina„.
Gorlovka, zvedli jsme všechny do boje. Informace z Písků: Ukři se pokusili obsadit náš opěrný bod, vylámali si zuby. My ztráty v tomto útoku nemáme, Ukři mají 1 padlého a 2 zraněné. O Gorlovce: Od přibližně 19:30 do nynějška ostřelují okraje dolu 6 7, na Besarabce je slyšet aktivní boj. Netřeste se, naši vojáci jsou aktivní a všechno bude v pořádku.

13.04.15 Přidali novináři:
Byl ostřelován Dzeržinsk, zemřeli civilisté. „Vojáci DLR nezpůsobili smrt mladíků v Dzeržinsku. Minometné ostřelování Ukrajinou obsazené lokality z pozic DLR není technicky možné“- cituje slova vojenských představitelů Doněcká zpravodajská agentura. Jak vysvětlilo ministerstvo obrany DLR, posledních pár dnů probíhá konfrontace mezi dobrovolnickými jednotkami v Dzeržinsku a jednotkami ukrajinské armády. V důsledku těchto střetů Ukrajinci pravidelně zahajují palbu na své pozice navzájem.

04.13.15. Oficiální zpráva z MO DLR.
Ukrajinské síly od obce Opytnyj vedou intenzivní palbu na pozice domobrany DLR ze všech druhů zbraní. Včetně použití těžkého dělostřelectva. Střílejí od obce Opytnoje, která je pod kontrolou ukrajinských sil. Nepotvrzujeme informaci, že pozice domobrany DLR u obce Písky byly opuštěny. Hrozba průlomu byla úspěšně odvrácena. Kanonádu je slyšet ve všech částech Doněcka. Slyší ji dokonce i lidé, kteří žijí v centru města.

Poslal místní obyvatel:
V 23:20 kanonáda znovu, ale o 5 km, 6 km dále a méně. V části Písků, kontrolované domobranou již několik hodin probíhají úporné kontaktní boje a tankové souboje. Ukři lezou intenzivně v tomto směru. Zejména nyní je kanonáda slyšet odtud a i východněji (Spartak, Opytnoje).

04.13.15 Poslal dobrovolník s volacím znakem „Syč„
No, informace o Pískách se nepotvrdila, dokázali jsme znovu získat ztracené pozice. Nepřítel tam stále útočí. Teď zatím máme na Bachmutce klid a jsme v neustálém spojení s bojovníky z praporů „Somali“, „Vostok“, „Sparta“. Tam se stále střílí. Na obloze desítka dronů, pracuje dělostřelectvo, minomety a další systémy. Úkři útočí také na letiště a Spartak. Opěrné body v Pískách jsou naše. Ukři mají stále ztráty. U nás na Bamchutce za den jsme také ztratili – 10 zraněných. Mrtví nejsou. – Bůh pomohl. Jinak to nemůže být. Celkově dnes na všech frontách – 23 zraněných. Nevím kolik techniky. Tady poškodili 3BTR, 2 BMP a 2 tanky, + Ural shořel na popel, stál prázdný. Říká se, že další Ural shořel u Trojického. Protiletadlovou zbraň zničili. To, co bylo poškozeno, jsme opravili na místě. Velení je dobré – opravářská základna je nedaleko od fronty a dobře skrytá a jsou tam i mobilní nemocnice. Myslím, že už to nebude jako u Děbalceva – tam zranění umírali na cestě do nemocnice a proto byly ztráty velké. Udělali pořádné cesty. Jak udělali ? Tanky je„prošlapaly„. Stejně v Krasnom Pachare. „

14.04.15 Poslal dopisovatel s volacím znakem „Stěp„.
Místní obyvatelé uvádějí, že z Kranoarmejska před hodinou do oblasti bojů vyjela kolona šesti vojenských nákladních vozidel s municí pro pokračování útoků ukrajinských okupantů, kteří roztrhali Minské dohody. Od Dněpropetrovska je také pozorován pohyb obrněných vozidel, palivových cisteren a nákladních vozů s mužstvem nepřítele.

Poslal dobrovolník:

Tak se znovu bojuje. Na jednu stranu jsme rádi, že znovu poženeme okupanty z naší země, a na druhé straně – je mi líto lidí, kteří položí na oltář vítězství své životy. Pokud jde o diplomaty – ať si někam strčí jejich „minské formáty“ a „normanské čtyřky„. Teď půjdeme do konce a osvobození Novorossii nikdo nezastaví. Zopakujeme čin našich dědů a vykořeníme ukronacismus.

14.04.15 Zpráva domobrany.Na Spartaku a v Pískách bylo peklo. Je mnoho zraněných (padlí jsou – jeden – ne u naší jednotky, u nás nikdo) 2 má Oplot a 1 „Somálci“. Jak je to u „Vostoku“ nevím. Jaká, k čertu, normandská čtyřka, proč nás buzerujete? Jaký odvod tanků? Stejně se pěchota rube. Ještě mi vemte kalaše! Ukři stříleli ze všeho, co mají … jaká normanská čtyřka? Celkově o noci: To je konec soudruzi, omluvte mou francouzštinu. Ukři ostrouhali ještě jednou, ale za jakou cenu! Prostě znovu obvyklé „příměří“ … “

Zpráva MO DLR.
Noc byla v Doněcku napjatá pro obyvatele rajonu Kyjevskij. Výsledkem je, že přímým zásahem byl zcela zničen dům, který se nachází na ul. Vzletová. Jedna osoba byla usmrcena a pět jich bylo zraněno různě závažně při intenzivním nočním ostřelování území DLR. Palba na naše pozice byla vedena ve všech typů zbraní. Přesné údaje o všech porušeních dohod se nyní zjišťují.

Širokino – 14.4.2015

14.04.15 Video domobrany.
Video se zraněným zajatcem a předání zabitého ukrajinského okupanta ukrajinské straně. U Doněcku v Pískách na několik dní v jednom kuse pokračují tvrdé střety ozbrojených sil DLR a ukrajinských okupačních vojsk. V průběhu střetů byli zachyceni zajatci z trestního praporu ukrajinských nacionalistů OUN. Domobrana vyslýchala jedno ze zajatců a natáčela to na video.
(videovideo)

14.04.15 Přidali novináři.
Premiér DLR Alexander Zacharčenko nařídil za každou cenu držet pozice na letišti v Doněcku a osadu Písky, na které v posledních dnech aktivně útočí ukrajinské síly. Včera v noci na zadržení pokusu o průlom ukrajinské armády byly vrženy všechny dostupné síly. Podle dostupných informací, na pozice v Píscích se podařilo udržet, uvádí dopisovatel z Doněcka. Roste intenzita ostřelování hlavního města DLR. Ukrajinské síly vedou dělostřeleckou palbu ze všech ráží. Střely dokonce dopadají do centrálních oblastí Doněcka. Jsou ostřelovány okraje Gorlovky, nad městem stále létají drony. Jeden člověk byl zabit a pět jich bylo zraněno při intenzivním nočním ostřelování DLR ukrajinskými silami. Ministerstvo mimořádných událostí DLR hlásilo pokračování ostřelování, palbou byly zničeny dva domy, uvádí ranní svodka úřadu. Telmanovská oblast, obec Novaja Marevka je ostřelována.

14.04.15. Přidal novináři.
Pracovník ruského televizního kanálu „Zvězda“ dnes 14. dubna byl zraněn výbušnou nástrahou v obci Širokino. K incidentu došlo během cesty představitelů OBSE a společného Centra pro kontrolu a koordinaci příměří do Širokina. Novinář „Zvězdy“ prohlížel ruiny, narazil na nástrahu a došlo k výbuchu. Pracovník byl vážně zraněn na hlavě a dolních končetinách. V době výbuchu novinář neměl neprůstřelnou vestu. V současné době se mu snaží poskytnout první pomoc na místě, byla volána záchranná služba. Ve vesnici Širokino pozorovatele OBSE informovali o ostřelování zdejších obyvatel ukrajinskými odstřelovači, uvádí zpravodaj z místa. Lidé nemohou vyjít ven ze sklepů, protože u Širokina pracují ukrajinští odstřelovači. Střílejí jak na domobranu, tak na obyvatele Širokina. Pozorovatelé z mezinárodní organizace dokumentovali tyto údaje, ale odmítli je komentovat.

14.04.15. Přidal novináři.
Partyzáni v Charkově zapálili vůz dobrovolníků „Gromadskoj Varty“, který se účastnil na mnoha akcích organizace. Podle dobrovolníků, vojenský jeep zcela shořel a je pravděpodobné, že jej zapálili ve spěchu, jen údajně nalili benzín pod kapotou, oznámil místní zpravodajský portál.
(video)

14.04.15 Zpráva domobrany.
K 13:57 v oblasti osady Písky se bojuje. Nad Gorlovkou a Doněckem pracuje až 10 dronů. V jižním směru je neklidno, zaznamenán pohyb techniky ​​k Volnovaše. U Mariupolu probíhá minometný souboj. V obci Širokino na místní obyvatele střílí ukrajinští odstřelovači. Lidé nemohou vyjít ven ze sklepů. Střílejí jak na domobranu, tak i na obyvatele Širokina. “

Sestřelený ukrajinský výzvědný bezpilotník (Doněck 14.4.2015)

V Parlamentu oznámili, že poslancům zvýšili plat na trojnásobek
Z Korrespondent.net dnes 15:02  zdroj
Poslancům Nejvyšší Rady dne 1. dubna zvýšili plat z 6,5 tisíce na 17,5 tisíce hřiven měsíčně.
Dříve bylo oznámeno, že prezident Ukrajiny Porošenko zrušil omezení na platy úředníků a poslanců.
Poslanci aktivně požadovali návrat svých platů na 17-18000 hřiven, který byl poslancům snížen na jaře 2014. Vždyť se snížením poslancům vzali všechny příplatky a platy klesly na 4-5 tisíc hřiven. Tento plat plánovali zachovat i v roce 2015.
Později se ukázalo, že částku na platy poslanců a ministrů v rozpočtu na 2015 nesnížili.

Pracovní úřad nemá dost práce pro všechny nezaměstnané
Z Korrespondent.net dnes 13:34  zdroj
Počet volných pracovních míst na státním pracovním úřadě je třikrát méně než poptávka. Oznámila to tisková služba úřadu.

V Rusku více než 330 tisíc Ukrajinců podalo žádost o přiznání statusu prchlíka
Z Korrespondent.net dnes 13:25 zdroj

Je známo datum třístranných jednání o plynu na úrovni expertů
Korrespondent.biz, dnes, 13:11 zdroj
Evropská komise má v úmyslu uspořádat třístranné rozhovory o dodávkách plynu na Ukrajinu se zástupci naší země a Ruskou federací na expertní úrovni ve čtvrtek 16. dubna. Oznámil to mluvčí Evropské komise v úterý 14. dubna.

Na Ukrajině výrazně podraží cukr
Korrespondent.biz, dnes, 12:25 zdroj
Kabinet ministrů Ukrajiny od 1. září 2015 do 1.9.2016 zvyšuje cenu cukrové řepy a cukru. To uvádí nařízení vlády číslo 189 z 8. dubna.
Minimální cena cukru vzroste na 6 454,73 UAH za tunu (+ 36,7%), cukrové řepy – až 445,87 hřiven za tunu (+ 29,8%).

Ukrajina se musí do června dohodnout na odložení dluhu – Mezinárodní měnový fond
Korrespondent.biz, dnes, 12:53  zdroj
MMF trvá na dokončení jednání o restrukturalizaci zahraničního dluhu Ukrajiny nejpozději do června, kdy se mise provede první hodnocení plnění programu spolupráce.
To uvádí v komentáři zástupce ředitele, poradce MMF David Lipton.
„Je důležité, aby Ukrajina a její věřitelé se dohodli do našeho hodnocení tohoto programu v červnu. Chtěli bychom takový výsledek a počítáme s ním,“ – řekl v komentáři. Lipton zdůraznil, že jednání s věřiteli, jsou velmi důležitá pro Ukrajinu, a měly by přejít se splněním základních kritérií, stanovených odborníky, včetně z MMF.

14.04.15  Poslal dopisovatel „Děda Pichto„
Domobrana zmařila pokus o průlom tanků a obrněných transportérů a pěchoty okupačních sil ze severu-západ v blízkosti vlakového depa Doněck – Severní, mezi Jasinovatou a Doněckem. V boji ukrajinská armáda ztratila několik strojů s jejich posádkami. Byli zajati vojáci z žitomirské brigády, kteří jsou nyní v Doněcku v nemocnici po zranění. Zejména zranění tankisté hovoří o tom, že v této oblasti Avdějevky jsou desítky tanků a posádek, které plně tvoří polští žoldáci. Celý den do městské nemocnice dopravují zraněné domobrance DLR. Většina z nich má lehká zranění, prošli trauma centrem a jsou připraveni vrátit se do služby. Okupanti se i nadále pokoušejí proniknout na území doněckého letiště a obsadit pozice v obci Spartak. Do boje z obou stran jde těžká technika. Žoldácké prapory a 93. brigáda ukrajinské armády prošla doplněním a provádí aktivní útočnou činnost v této oblasti.

Trosky dronu včera sestřeleného nad Doněckem

14.04.15 Zpráva dopisovatele s volacím znakem „Samur“.
Domobrana loví nepřátelské drony. Ukrajinští vojáci provádějí rozvědku a korekci dělostřelecké palby pomocí dronů. Ve vzdušném prostoru nad hlavním městem DLR se stále objevují drony ukrajinské armády. Síly domobrany nyní provádějí na drony skutečný „lov“. Není to bez výsledku. Kolem 05:00 hodin 14. dubna byl sestřelen dron ukrajinské armády nad obcí Ščeglovka (kyjevskij rajon Doněcku). V troskách zařízení bylo nalezen video a fotoaparát. Dron byl vypuštěn s cílem shromažďování zpravodajských informací. Na zemi ukrajinští vojáci hledají způsob, jak se alespoň pohnout o 100m vpřed někde v blízkosti letiště v Doněcku, nebo někde jinde, a pak nafouknout to jako velký úspěch. Ale útočné výpady ukrajinské armády končí neúspěchem.

14.04.15 Poslal obyvatel Doněcka.

Tady je boj o vysoké intenzitě, strany střílejí ze všeho, co mají, bez přestávky, samopaly a kulomety. Minomety a někdy dělostřelectvo. Přes den bylo nějak tišeji, ale k večeru se to rozjelo. Zvláště to bouchá z Písků, z letiště a Spartaku.

U Porošenka vystoupili pro hospodářskou spolupráci s DLR a LLR
Z Korrespondent.net dnes 18:10 zdroj
Vedoucí prezidentské administrativy Boris Ložkin vyzval k obnovení ekonomických vztahů s částmi Donbasu, kontrolovanými DLR a LLR. Řekl to v rozhovoru pro LIGA Business Inform.
Na otázku, zda Ukrajina zvýší hospodářskou izolaci okupovaného území Krymu a Donbasu, Ložkin řekl: „Naopak, já moc doufám, že v důsledku posledních dohod z Minska se v některých oblastech luganského a doněckého regionu obnoví ekonomika a ekonomické řetězce“.
Podle něj se na separatisty kontrolovaném území nacházejí naše hlavní exportní odvětví.
„Vidíme, že většina lidí v těchto územích nechce eskalovat konflikt, ale obnovu ekonomiky, chtějí žít v míru a vydělávat,“ – dodal.

Ukrajina 17.dubna podá zprávu pro věřitele o restrukturalizaci dluhu
Korrespondent.biz, dnes, 17:53  zdroj
Se zprávou se seznámí ve Washingtonu na zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu.
Ukrajina bude prezentovat aktuální stav dluhové operace věřitelům ve Washingtonu 17. dubna. Oznámila to tisková služba ministerstva financí Ukrajiny.
„V pátek 17. dubna v průběhu jarního zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, ukrajinská delegace ve Washingtonu seznámí věřitele Ukrajiny se současným stavem dluhové operace Ukrajiny“, – píše se v prohlášení.

Rusko říká, že na pozadí sankcí obchod se Spojenými státy roste
Korrespondent.biz, dnes, 17:36 zdroj
Obrat zahraničního obchodu mezi Ukrajinou a Ruskem se v letošním roce snížil o 55%.
Ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič řekl, že protiruské sankce nevedly ke snížení objemu zahraničního obchodu se Spojenými státy, což podle jeho názoru dokazuje, kdo byl zainteresován na zavedení sankcí, uvádí RBC.

Děkuji Erneste!


Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů.

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

„Příměří“ na Donbasu za zvuků ostřelování: mapa ATO.
14.dubna 2015, 15:25  zdroj

V zóně protiteroristické operace ve východní Ukrajině teroristé pokračují v provokaci. Počet útoků ozbrojenců se nezmenšuje.

To v úterý 14 dubna na briefingu řekl zástupce informačně-analytického centra SNBO, Andrej Lysenko.

Podle něj jsou kontrolní stanoviště a postavení sil ATO ostřelovány, jak v Luhanské, tak i Doněcké oblasti.

Zejména u obce Maloorlovka, Šachtorského okresu teroristé pětkrát ostřelovali kontrolní stanoviště ze systémů „Grad“, děl, minometů a tanků, poté začal útok.Útok nepřítele ukrajinští vojáci odrazili.

Lysenko konstatoval, že byla zaznamenána řada útoků na doněcké letiště a v oblasti Debalceva.

„Za uplynulí den obětí mezi ukrajinskou armádou nejsou. Zraněno je osm vojáků,“ -řekl Lysenko.

Za posledních den bojová střetnutí na hranici s ilegálním ozbrojeným skupinám a ozbrojenými silami RF nebyla. Narušení vzdušného prostoru Ukrajiny nejsou zaznamenána již třetí den po sobě.

Lysenko také poznamenal, že v rámci mírového plánu prezidenta Ukrajiny,bylo osvobozeno 10 ukrajinských vojáků, kteří byli drženi jako rukojmí.Mezi propuštěnými byl jeden důstojník.

Poznamenáno, za poslední den Rusko přesunulo na okupovanou část Donbasu protiletadlový raketový systém „TOR-M1″.

Jak uvádí „Pozorovatel“, v noci z 12. na 13. dubna, u obce Doněckij, Luhanské oblasti ukrajinští vojáci zabránili snahám vniknout na jejich teritorium ozbrojeným taktickým komandům radikálů podporovaných Ruskem.

* Opravdu typická Ukropovská svodka – zatímco kolem Doněcku jdou tvrdé boje, se ztrátami a to jistě na obou stranách. Lysenko tvrdí – žádní mrtví ukrajinští vojáci, jen 8 zraněných. To zas ČT24 Lysenka trumfuje – ve svém „headlinu“ uvádí 6 mrtvých Ukrů a jeden separatista… Skutečnost, ale bude zřejmě mnohem děsivější !

Na Ukro-Pozorovateli se dnes skutečně nedá najít nic o bojích a o tom, že by se třeba tvrdě bojovalo v Pískách. O své ofenzívě jsou Ukři potichu jako pěna.


Rusko přesunulo na Donbas protiletadlový raketový systém „TOR-M1″.
14.dubna 2015, 12:59  zdroj
Na teroristy „DLR“ dočasně obsazenou část Donbasu v noci z 12. na 13. dubna, přes Sněžné – Šachtorsk – Zugres byl dopraven protiletadlový raketový systém „TOR-M1″.

Napsal na své facebookové stránce vedoucí Centra vojensko-politických
výzkumů Dmitryj Tymčuk

Poznamenal, že dodávku ZRK provedla kolona vojenské techniky.

Obr. TOR-M1 :


http://i.obozrevatel.ua/8/1709668/330x220_564854.jpg

(čl.zkráceno)

U Štěstí radikálové ostřelovali auto OBSE.
14.dubna 2015, 15:49  zdroj
Ruskem podporovaní teroristé blízko Štěstí, Luhanské oblasti na mostě přes Severský Doněc ostřelovali s ručními palnými zbraněmi auto mezinárodní mise OBSE.

To 14. dubna na briefingu řekl zástupce informačně-analytického centra SNBO Andrej Lysenko.

Podle něj, pozorovatelé z monitorovací mise OBSE také zaznamenali porušování příměří ze strany teroristů v Doněcké oblasti nedaleko obce Talakovka (20 km severovýchodně od Mariupolu) a města Debalcevo.

Před tím mise OBSE v jedné ze svých zpráv uvedla, že teroristé pokračují ve vyvážu uhlí z oblasti Luhanska do Ruské federace přes kontrolní stanoviště“Gukovo“ a „Doněck“.
(za toto uhlí nakupují v RF munici a zbraně – pozn. redakce NR)
Také speciální monitorovací mise na Ukrajině oznámila o obnovení těžkých bojů ve večerních hodinách 11. dubna v oblasti Širokina pomocí tanků.

Jak vyšlo najevo dříve, mezi zaměstnanci mise OBSE na Donbasu nejsou jen“delegáti“ z Ruska, ale i představitelé západních zemí s pochybnou minulostí.

Vlkův vstup:
Bohužel ještě nemám v tuto chvíli Mirečkovu část svodky – denní zprávu OBSE, abych ji konfrontoval s tím, co valí do světa Kyjev. Ale to si doženete sami. Nicméně dostala mne, z raportu MP o misi OBSE tato věta:

Jak vyšlo najevo dříve, mezi zaměstnanci mise OBSE na Donbasu nejsou jen“delegáti“ z Ruska, ale i představitelé západních zemí s pochybnou minulostí. Ano jen zpochybněním i  západních pozorovatelů OBSE lze vysvětlit rozpory mezi kyjevskými a neutrálními hlášeními. Prostě Kyjev pur.
Izrael vyzbrojí Ukrajinu a Gruzii v reakci na ruské dodávky S-300 do Íránu.
14.dubna 2015, 15:18  zdroj
Jestli Rusko dodá Íránu protiletadlové systémy S-300, tak je dobrá šance, že Izrael začne dodávat zbraně do Gruzie a Ukrajiny.

To říkají experti na bezpečnostní otázky, které cituje Cursorinfo.co.il.

* Jestli jsem to správně identifikoval, jde o Izraelský web, psaný v ruštině – originál článku zde (zdroj):
Nicméně, dodávka S-300 je zatím jen slíbená a izraelský BLK (vojensko-průmyslový komplex), zatím čeká na další vývoj.

Nehledě na to, že Rusko nebude dodávat Íránu nejnovější modifikací ZRK, mající strategický význam, nicméně S-300 je vážnou hrozbou pro bojové letouny: rakety jsou schopné zasáhnout cíle ve vzdálenosti 150 kilometrů.

V roce 2010, Rusko zrušil dodávky S-300 do Íránu po bezprecedentním tlaku z Izraele a na pozadí sankcí přijatých vůči režimu ajatolláha v souvislosti s jaderným programem Teheránu.

Za svou stranu, tehdy Izrael odmítl dodávat zbraně Gruzii a Ukrajině.

Ukrajina měla velký zájem o získání nejnovějších izraelských bezpilotníků, ale tehdy byla dohoda zmrazena z důvodu extrémně negativního postoje ruského vedení.

Nyní, ve světle nedávných prohlášení Ruska, je pravděpodobné, že budou na Ukrajinu poskytnuty.

Izrael považuje chování ruských úřadů, zejména rozhodnutí dodávat Íránu S-300 jako reakci na to, že to oni považují za znamení slabosti na straně administrativy prezidenta Baracka Obamy – podepsání dohody s Íránem o zrušení ekonomických sankcí.

Jak uvádí „Pozorovatel“, ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, kterým zrušil zákaz na dodávky protiletadlových raketových systémů S-300 do Íránu.

Přídavek od El-Murida :
* Dnes opět přidám pár postřehů na téma Jemen, které jsem za poslední dny nalezl u El-Murida.

I když je ČT stále skoupá na informace z války v tomto (proti tomuto) státu, v pondělí nám sdělila důležitou informaci, že Rusko zrušilo embargo na dodávky protileteckých systémů S-300 do Iránu. No, není těžké si toto rozhodnutí dát do souvislosti s manévry NATO, potažmo Amíků na Ukrajině a třeba i s „jako“ukrajinskými návrhy na nasazení „Mirotvorných jednotek“ na Ukrajině. No a pokud toto nepřestane – Irán dostane S-300-tovky a bude se tak moci účinně bránit a i více angažovat proti zájmům „Západu“ v Jemenu čí jinde na Blízkém Východě. Mimo jiné se Saudové podílejí na manipulacích s cenami ropy, což poškodilo zejména Rusko a ti jim také rádi jejich „pomoc“ oplatí. Jde zde jen o mou úvahu – nikoliv nelogickou.

Jemen. Evakuace
12. duben-2015 10:58  zdroj
Saudská koalice opět uzavřela vzdušný prostor, pro ruská letadla letící do Jemenu evakuovat lidi. V souvislosti s tím (nebo paralelně – to není jasné), ruská vojenská loď „Priazovje“, dokázala vzít na palubu 308 lidí, z toho 45 Rusů. Bylo zdůrazněno, že se evakuace konala z pobřeží – přístavy jsou zablokovány boji. Zdá se, že se evakuace konala asi stejně, jako to bylo provedeno v lednu 1986, během stejně nelítostného boje mezi Severním a Jižním Jemenem. Ve skutečnosti i evakuační trasa je stejná – lodí do Džibuti a odtud do Moskvy.

Zatím víme jen o třech zemích, které provedly organizovanou evakuaci – Rusko,Čína a Francie. Zbytek, včetně Spojených států, doporučuje svým občanům pro cestování z Jemenu využít komerčních letů. Nicméně, letiště Sanaa je vážně poškozeno i když letadla ministerstva pro mimořádné situace, na něm zatím přistály.

Mapy kontrolovaného území bez výjimky vyvolávají vážné pochybnosti, jak popisují situaci v mnoha ohledech, v závislosti na preferencích jejich tvůrců. zatím lze bezpečné říci, že část Adenu a přímo k němu přilehlé oblasti tří provincií kontrolují vojska loajální Hadimu:
(mapa) a (mapa)

Koalice provádí údery proti Adenu, Sana’a, provincii Sa’ada na hranici se Saúdskou Arábií a městu Hodeidah na pobřeží Rudého moře.

Následky útoků na Hodeidu (můžete vidět, že objekt je s největší pravděpodobností normální obchod nebo sklad):

V Adenu bylo oznámeno zajetí dvou íránských poradců z Islámské revoluční gardy.

Humanitární situace vypadá zoufale – v místech bojů je nedostatek pitné vody.
Jemen. Odmítnutí ministra.
13-Duben-2015 17:08  zdroj
Saúdský ministr zahraničí Saud al-Faisal odmítl nabídku Íránu k zastavení nepřátelských akcí v Jemenu. Řekl, že „… vojenská operace Saúdské Arábie a dalších zemích proti Houtistům, je namířená k obnovení legitimní politické vlády v Jemenu …“

Stanovený cíl je velmi vysoká laťka a teď se Saúdové stali rukojmími svého rozhodnutí.

Problém je v tom, že vrátit „legitimního“ prezidenta Hadiho není kam, ani do Sana’a. Dokonce ani Aden (byť i má určitý sídelní status), k tomu není vhodný – Saúdové si nemohou dovolit být iniciátory zhroucení Jemenu na Jih a Sever. Ale k tomu, aby“osvobodili“ Sanaa bombardování nestačí a síly militantních skupin, které jsou formálně považovány za vládní vojska, nestačí ani k zastavení postupu Houthiů a bojových jednotek Saleha. Vzít Sanaa je pro ně zatím zcela nemožný úkol.

Ve skutečnosti je otázka pozemní operace samotné Saúdské Arábie, které se snaží vyhnout všemi možnými způsoby. Její armáda rozhodně vypadá mnohem seriozněji než její protivník, ale nemá ani náznak skutečné bojové zkušenosti a ještě v tak obtížných podmínkách – v horách. Dokonce ani vzdušné operace koalice nevypadají perfektně – s plnou vzdušnou nadvládou koalice již ztratila nejméně dvě a podle některých zpráv i tři letadla. Kromě toho, z technických důvodů jedno další spadlo.

Dilema, které řeší Království vypadá velmi nepříjemně. Proto se konečné rozhodnutí odkládá – přičemž není žádný náznak nějakého „mazaného plánu“, jen neúprosná logika: začít operaci je jednoduché, dokončit jí bude velmi složité.

Dokonce i obsazení Sana’a nijak Saudům nepomůže – ve skutečnosti bude muset obsadit a držet nejen hlavní město, ale také koridor na hranici se Saúdskou Arábií. Jenomže tento koridor bude probíhat přes území Houthiu, což zaručuje nezapomenutelné zážitky pro každého, kdo se bude zabývat touto velmi beznadějnou věcí.

Ve skutečnosti, pokud si Saúdská Arábie představovala pouze demonstrovat odhodlání a rozhodnost – nic jiného jí nezbyde. Přitom rozhodnout se bude muset brzo – Houthiové se jistě setkali na jihu s vážným odporem, míra jejich útoků se významně snížila, ale pokračuje. Území pod kontrolou Hadiho se zmenšují a bombardování sebelepší leteckou kampaní, jen přesvědčují Jemence k podpoře Houthium a Saleha, jednoduše proto, že s nimi bojují proti vetřelcům. V určitém okamžiku situace Hadiho a Království zkolabuje úplně a rozhodnout se už ani nepůjde.

Děkuji MP!

Mirečkova část – denní svodka OBSE: 
doplníme později

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná: nenašel jsem.

Vypátrali kosíři:

Dneska začnu chacalovým slovenským výběrem:
na denníku DenníkN som našiel článok od „objektívneho“ Šimečku:
(zdroj)

Článok je platený, ale je to preklad tohto originálu:
(zdroj)
Já k tomu mohu dodat jediné – je několik bodů, v kterých skončím okamžitě s Kosou. Jedním z nich je neschopnost číst vyargumentované nesouhlasné názory s  tím, co si o  čemsi myslím já sám – abych to konkretizoval, bude to v okamžiku, kdy sám za sebe přestanu dodržovat druhý zákon Kosy – dobrý autor automaticky není ten, s kterým souhlasím. Je mi pana Šimečky líto, docela si ho vážím, ale zcela zjevně je pro něj objektivní skutečností jen to, co se mu líbí… Docela ho lituji. Kdybych vedl Kosu podle jeho receptu, četli byste svodku pouze a výhradně z opolčenských zdrojů…

Mimořádně aktivní byl včera JK…

Nejdříve mi zaslal link na Hydepark ČT, kam si pozvali mého oblíbence Petra Robejška. Že prý to stojí za shlédnutí a že by se lidé jako on měli klonovat! Souhlas! naprostý souhlas! Ten link na archiv ČT je zde.

Většina z vás asi bude mít problém s časem a hodinový záznam je trochu moc v dnešní uspěchané době. Nicméně vše dal použitelných relací nick ju.pa, který shodou okolností upozornil na výtah z tohoto Robejškova vystoupení v  ČT na Parlamentních listech. A to už byste si přečíst měli. K nalezení zde.

Budu pokračovat tím, co poslal JK:

Rusko pro propagandu nemusí nic dělat, ono jí má stále zdarma. Ovšem Štětinové, Šafrové a další, ti budou stále bojovat…
(zdroj)

A pro kosířské fandy ANO šéfe! a Teličky obecně pak přidal ještě tohle (ZDE).

Ale jádrovým článkem ze zásilky JK – poslal ho společně s RM, je tento (ZDE).

originál link na původní Newsweek je ZDE.

Těší mne, že jsem se ve svých predikcích ruské ekonomiky loni koncem roku nespletl. Už to chápou i někteří v  USA. Nicméně soudím, že těžké časy na Rusko ještě přijdou. Ropa bude dál klesat a být Putinem, dělal by mi docela starost paralelní růst kurzu rublu. Proč? To je částečně vysvětleno v  článku. Klesající rubl nutil přehodnotit všechny druhy spotřebitelů jejich nákupní aktivity ze zahraničí směrem domů. Což podporovalo ruský průmysl. Získal klasickou devalvační konkurenční výhodu. Posilující kurs ji opět vymaže. Ale hlavně – ruský rozpočet je závislý na vývozu energetických surovin. Pokud jejich cena šla dolů a klesal rubl, nic se nedělo – nižší příjmy za barel ropy nebo kubík plynu byl kompenzován tím, že za dolar bylo více rublů, takže domácí rublové výdaje stát v klidu sanoval. Problémem byly dovozy. Ale jen potud, pokud by došlo k nějaké významné nerovnováze devizových dovozů nad vývozy. Pokud by saldo zahraničního obchodu pro Rusko zůstávalo plusové, opět – nic zásadního se nedělo. Ale jestliže cena ropy půjde dolů a rubl bude posilovat? Tak má Putin opravdu obrovský problém!!! Nechápu, že mezinárodní manipulátoři s kurzy si tuhle trivialitu nespočítali předem!

Ozval se také Histspeed a velmi dobře doplnil včerejší svodku, kde Ernest zevrubně referoval o tom, že Rusko je skutečně rozhodnuto od roku 2019 vynechat z tranzitu plynu Ukrajinu. Ta naopak by se ocitla až na samém konci plynového tranzitního systému. Se všemi důsledky.

A Histspeed uvádí proč.

Alexej Miller: „Transportný systém Ukrajiny skrýva v sebe vysoký konfrontačný potenciál. Treba pochopiť že 90% tranzitného systému ruského plynu cez teritórium Ukrajiny do Európy, bol darom Sovietskeho zväzu Ukrajine. Ktorý Ukrajina dostala začiatkom 90-tych rokov. No keď sa dar stáva inštrumentom manipulácie, v skutočnosti to takto ďalej pokračovať nemôže. My sme prijali riešenie doviesť plynovod po dne Čierneho mora do Turecka, po hranice Grécka, po hranice Európskej únie. Toto bude pripravené. Všetky ostatné kapacity tejto infraštruktúry od hraníc Turecka a Grécka, sú už záležitosťou EÚ a európskej komisie. Termíny sú veľmi prísne, tieto kapacity je potrebné dobudovať do konca roku 2019. Aby boli tieto kapacity k dispozícii ku koncu roku 2019, stavať je potrebné už priamo teraz. Pokiaľ tieto kapacity nebudú vybudované, my za to nenesieme vinu. Ako sa hovorí v Rusku – varovaný znamená ozbrojený „

https://www.youtube.com/watch?v=R-fdhT_wZdo

Tedy alespoň přes link nicku Kačer a jeho krátký koment:
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/351811-estonsko-sa-citi-ohrozene-ruskom-ziada-o-pomoc-nato/
Takže Estonsko, ve kterém před pár týdny cvičili jednotky US a NATO řádově stovky metrů od ruské hranice, je znepokojeno ausgerechnet tím samým cvičením na druhé straně hranice, a přelety ruských stihaček „tesne pri vzdušnom priestore pobaltia (těsně je u mě ještě stále ve SVÉM vzdušném prostoru, ano?)“ ? Teď nevím, jestli jsem osel já, nebo většina kolem.„Rozmiestnenie predbežných týchto jednotiek (velmi rychlé reakce, pozn. kač) plánuje aliancia v Estónsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku, Bulharsku a Rumunsku.“ Teda ne že by to jako bylo myšleno proti Rusku, to určitě ne!!!

Zajímavého čtení, od kosířů, máte haldu. Takže já za sebe už přidám jek krátký, ale výživný článek z Patrie.
(zdroj)