Ukrajinská svodka ze dne 9.4.2015

napsali Ernest, MP a  Mireček, s přispěním dalších
10.4.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Ukrajinská strana se připravuje na ztrátu Mariupolu, 90 velkých ostřelování pozic domobrany a civilních cílů ukrajinskou armáda za jediný den, ukrajinské represe na okupovaných územích Donbasu, lidé se vyhýbají odvodům do armády, napadání pravoslavných chrámů ukrajinskými ozbrojenci, zákony uctívající ukrajinský fašismus schváleny… a další …

Ernestova část – převážně z opolčenských a ruských zdrojů:
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)


08.04.2015 – Poslal dopisovatel s volacím znakem „Samur“.

Ukrajinská armáda se připravuje na možnou ztrátu Mariupolu a demontuje vybavení letiště. Letiště Mariupol riskuje, že se objekt změní na neopravitelný. Ukrajinská armáda obdržela od nadřízených rozkaz odstranit v Mariupolu všechno navigační letištní vybavení – radary, dálkoměry, prostředky rádiové komunikace, současně demontovat řídící věž. Demontované zařízení nařídili vyvézt mimo bývalou Doněckou oblast do západních oblastí Ukrajiny. Zatím se zodpovědné osoby mariupolského letiště ne zrovna aktivně podílejí na likvidaci civilního letiště, bývalého druhého největšího letiště v regionu po  Doněcku. Zdá se, že Kyjev pokračuje v přípravě na scénář, kdy domobrana obsadí Mariupol. Právě proto bylo ukrajinské armádě nařízeno maximálně ztížit DNR používání strategických objektů ve městě. Připomeňme si, jak dříve oznámila „Russkaja Věsna„, že podle údajů rozvědky domobrany se ozbrojené síly Ukrajiny již několik měsíců připravují na možný ústup z Mariupolu pod tlakem sil domobrany. Okupanti se aktivně připravují na evakuaci a zaminovávají nádraží, velké podniky a strategické objekty města, včetně vodní nádrže. V případě vyhození nádrže do vzduchu, zaplaví proudy vody obytné části města. Na území ocelárny v Mariupolu kyjevská vojska rozmístila raketomety „Grad“, které ostřelují pozice domobrany a blízké obce. Je velmi pravděpodobné, že ocelárny a jejich vysoké pece budou vyhozeny do vzduchu v případě ústupu ukrajinské armády.

08.04.2015 – Zpráva domobrany Novorossii.
Dnes v LLR a DNR bylo asi 90 ostřelování z těžkých zbraní a nespočet z malých. Opěrný bod domobrany mezi obcemi Bolotěnoje a Sizoje byl ostřelován pěti tanky a třemi obrněnými transportéry. Domobrana měla pět zraněných a 5 poškozených obrněných vozidel, které byly na pozicích. Odvetnou palbou byl zničen tank okupantů a všechny 3 ukrajinské BMP byly těžce poškozeny. Minomety byly ostřelovány pozice domobrany u Nikolajevky a Pioněrského. Na Bachmutcee ukrajinská armáda těžce poškodila tank domobrany palbou z AGS a RPG. Zranění a zabití v této oblasti dnes nejsou. Ukrajinská armáda má jednoho padlého a 2 zraněné. Na jiných úsecích máme tři raněné a 2 poškozené BMP. Ukrajinská armáda má několik zraněných (není známo kolik), žádného zabitého, byl zničen jeden ukrajinský BTR a poškozeno 1 BMP (zůstalo na bojišti). Domobrana pokračuje v opevňovacích pracích, ve výcviku a zajištění týlu.

08.04.2015 – Poslal analytik Boris Rožin („colonelcassad“).
Telefonovali mi z Novoazovska. Ukrajinská armáda znovu útočí u Širokina. Pěchotu podporují palbou tanky, obrněné transportéry a minomety. Stejně jako v minulosti se soustřeďují před útokem v okolní roklinách. Naši už tam mají dva mrtvé a několik zraněných (nyní je odvážejí z přední linie do týlu), pokud možno, budu se snažit získat od raněných komentář o boji v Širokinu. Nepřátelské ztráty nejsou známy, útok je odražen, lidé věří, že „dají….“. Velkému útoku se to nepodobá, spíše to je aktivní průzkum bojem.

Přidala milice.
Je neklidná situace v oblasti doněckého letiště od 22:13. Jsou slyšet kulometné dávky a výbuchy min. Ostřelovali oblast letiště Doněck z děl. Tlumený výbuch, přibližně to dopadlo do obvodu DAP. Okupanti silně ostřelují ze severozápadu. Jednotlivými granáty ostřelují plochu „Metra“.

08.04.2015 – Zpráva novinářů.

Na Ukrajinou okupovaných územích luganské oblasti probíhají represe proti nesouhlasícím s vládou a šťáry na rekruty. V Severodoněcku, který je pod kontrolou ukrajinské strany, již byly případy sebevražd po obdržení předvolání k mobilizaci. Uvedl to severodoněcký vojenský komisař Oleg Čechuta. „Je to velmi vážná a kritická situace …došlo dokonce k případům sebevražd při doručení předvolání. To za prvé. Za druhé – máme asi 667 případů vyhýbání se, 15 již je stíháno pro článek 336 (vyhýbání mobilizaci – pozn.), Jedno stíhání podle 367 – na šéfa velké podniku za sabotáž mobilizace. Řada lidí je stíhána podle článku 110, to je vlastizrada“, – řekl Čechuta. Podle něj ve městě zůstalo mnohem méně mužů, kteří podléhají mobilizaci. Lidé se snaží vyhnout se odvodu a utíkají buď do osvobozených měst Novorossii nebo do Ruska.

09.04.2015 – Poslala poradkyně premiéra DNR pro práva dítěte Jana Čepikova.

Ukrajinští okupanti vystěhovávají místní obyvatele z jejich domovů, když montují výbušné nástrahy ve dvorech. Nárazníkové pásmo je nikoho. Nejbližší města -…. Marevka, Krasnogorka … Zde nemohou působit úřady Novorossii. Jsou tam vojáci. Podle místních obyvatel, byli donuceni odejít z domu – výbušné nástrahy dávají do domů a dvorů a je jim řečeno, že bude lepší, když se nevrátí.

Situační zpráva z COV Novorossii:
V 21:45 ze tří jednotek „ATO“ ohlásili nejvyšší pohotovost. Červená světlice byla vystřelena nad pozice ukrajinské armády u Volnovachy. Písky: pravidelně pěchotní boj. V22:25 hlášeno stahování ukrajinského těžkého dělostřelectva k Doněcku. Kolona samochodných děl ukrajinské 79. brigády vyjela z Kurachova ve směru Dzeržinska před dvěma hodinami. V 23:15 přišla následující zpráva: „Pozor! Všem operativcům a komunikačním kanálům! V souvislosti se zhoršením situace – o aktivních dělostřeleckých pozicích, pohybu techniky a mužstva ukrajinských sil hlásit okamžitě“!

09.04.2015 – Poslal dopisovatel s volacím znakem „Samur“.
Obyvatelé Doněcka, kteří často cestují auty od Marinky na Kurachova řekli, že ukrajinské velení postavilo velký počet kontrolních stanovišť na silnici. Se stravováním svých vojáků se neobtěžuje. Na zátarasech si dokonce vojáci stěžují projíždějícím, že jsou hladoví. Dva říkali, že jsou bez jídla na kontrolním stanovišti již čtvrtý den v řadě. Na stanovišti v Marince v soukromém sektoru jsou ukrajinští vojáci. Jsou podobní čertům, nebo bezdomovcům – špinaví, chodí v dlouho nepraných, roztrhaných uniformách. Zdá se, že velení se nezabývá zabezpečením vojáků a nechalo je na pospas osudu.

Zpráva domobrany:
Do zpráv o bojové činnosti se po přestávce znovu dostala obec Novoaleksandrovka z marinské oblasti. Novoaleksandrovka se nachází jižně od rajonu Petrovskij v Doněcku, v blízkosti obchvatu do Záporoží. Vesničané slyšeli několik minometných salv. Střelba byla vedena z pozic ukrajinské armády umístěných několik kilometrů jižně od objízdné magistrály.

09.04.2015 – Zpráva domobrany.

Noc v DNR byla tvrdá na celé linie fronty. V Doněcku v 00:05 na západ od Petrovky byl slyšet pěchotní boj. Písky a haldy šachty Panfilovskaja byly pod palbou ukrajinské armády od západu. V 00:45, v oblasti nákupního centra „Metro“ a Písky -, pravidelně palba z ručních zbraní. Obyvatelé uvádějí, že kolem půlnoci byla ze strany Staromichajlovky slyšet kulometná palba. Místní lidé také uvedli, že v 23:32 na Petrovce v Doněcku, byly slyšet vzdálené výstřely, blíže bylo slyšet střelbu ze samopalů. V 03:30 na kryté tržnici bylo slyšet vzdálené výbuchy od sídliště Azotnoje, na šachtě Abakumova střelba ze samopalů, na sídlišti Bakuských komisařů a Trudovskoj bylo také neklidno. Během dne zintenzivnila práce diverzních skupin okupantů a práce dronů.

09.04.2015 – Přidal blogger.
SBU prohledává nejen „úkryty“ oděského komunistického podzemí, ale i pravoslavné církve. Podle bezpečnostních pracovníků Nalivajčenka, zejména v chrámech separatisté skrývají zbraně, kterými se připravují svrhnout novou demokratickou „evropskou“ moc. Mimochodem, zajímavé detaily: Dříve pravoslavné chrámy napadali jen ulrapraví radikálové, požadujíc od „moskalů“ znovu registrovat chrámy moskevského patriarchátu na UPC (KP), ale jak se zdá, „pravoseki“ nezvládli stanovený úkol, proto je nahradili zástupci speciálních služeb, kteří jsou více profesionálně pobouřeni pravoslavnými svatyněmi. Soudě že na budově SBU v Kyjevě vlaje hvězdný a pruhovaný americký prapor, orlové Nalyvajčenka jednoduše plní úkoly staršího bratra – CIA. Ve vesnici Gusincy v borispolském rajonu v kyjevské oblasti zneužili unikátní kostel Proměnění Páně. Hlásí to tiskové služby UPC-MP. „Skupina maskovaných mužů se zbraní v ruce se vydávala za pracovníky ukrajinské bezpečnostní služby, provedla prohlídku chrámu a znesvětila chrámovou svatyni. Zejména, zamaskovanými muži byl rozebrán oltář. Podle farníků, ti, kteří prováděli prohlídku, nepředložili žádné doklady, ani povolení, které by je opravňovalo provádět v chrámu prohlídku. Svoji upřímně drzou akce ukrajinští fanatici vysvětlili hledáním zbraní, které jsou údajně skrývány v chrámu.

09.04.2015 – Zpráva Eduarda Basurina.
Rostoucí intenzita ostřelování a vracení těžkého dělostřelectva na linii kontaktu svědčí o přípravě Kyjeva na obnovení bojů v Donbasu. Praxe ukazuje, že při velkých náboženských svátcích ukrajinské síly zvyšují intenzitu útoků. Očekáváme, že by se to mohlo stát o našich Velikonocích. I když je těžké říci, co zamýšlejí ukrajinské síly. Očekáváme opatrnost ukrajinských sil v tom, že o Velikonocích nebudou provokovat a neznesvětí tento velký pravoslavný svátek. Ale předvídat něco je mimořádně obtížné. V důsledku ostřelování ukrajinské armády v minulý den, byli zabiti dva domobranci a dva další zraněni. Celkem za uplynulý den bylo zaznamenáno 29 případů porušení příměří. Ostřelovány byly osady Spartak, Širokino, Sachanka, Jasinovataya, Gorlovka a oblast doněckého letiště. Zaznamenány byly útoky s využitím dělostřelectva, tanků, minometů a ručních zbraní.

09.04.2015 – Zpráva ukrajinského listu „Politnavigator.“
Vojáci ukrajinských dobrovolnických praporů hlásili zničení týlových pozic sil domobrany DNR v Širokinu. Hlásil to prapor „Donbass“. „První polovina dne na frontě v Širokinu byla poměrně klidná. Nicméně, ticho tradičně netrvalo dlouho. Pak začal boj s použitím AGS. Prapor „Donbass“ korigoval palbu spojeneckého „Azovu“ a zničil nepřátelská kasárna. Údaje o ztrátách separatistů se upřesňují. My nemáme žádné ztráty“,- píše se v prohlášení. Jak bylo dříve uvedeno, v Doněcku obvinili ukrajinské síly ze střelby na civilní auta u Širokina.

Zpráva MO DNR:
Domobrana získala nové důkazy stahování ukrajinských těžkých zbraní na kontaktní linii. Koncentrace těžkého dělostřelectva, tanků a raketometů ukrajinských sil byla pozorována zejména na území a v okolí obcí Opytnoje, Novomarkovo, Verchnětoreckoje, Novotroickoje, Artemovsk, Kosťantinovka, Volnovacha, Bogdanovka, Roty, Olginka, Maksimiljanovka, Dzerzhinsk, Dolina, Pervomajskoje, Písky a Karlovka.

09.04.2015 – Zpráva z okupované Oděsy.
SBU v regionu Oděsa provedla četné prohlídky ve městě a regionu, a zadržela asi 30 lidí. Uvádí se, že jsou to údajní „členové diverzní a průzkumné skupiny, mezi nimiž je mnoho zástupců kozáků“. Také tvrdí, že údajně úkolem skupiny bylo násilné uchopení moci, skupina plánovala oddělit jih oděské oblasti tím, že vyhodí do povětří mosty v Zatoce a Majákách. Nyní ve městě pokračují prohlídky a zatýkání. Často lidi odvádějí na udání, bez právních formalit. Aktivisté uvádějí, že nejnebezpečnější jsou data 2. května, Den vítězství, a 10.dubna – výročí osvobození Oděsy od nacistických okupantů. Kromě toho se očekává, že do města v pátek přijede prezident Ukrajiny Petro Porošenko. V souvislosti s tím kyjevští „majdanovci“ prohlašují, že jsou připraveni jít do Oděsy. Každý den v Oděse hoří restaurace, kavárny, přestřelky, loupeže, chaos, anarchie, zatýkání, represe, únosy a zastrašování, vyhrožování, že ukrajinští vlastenci přijedou a opět upálí Oděsany.

09.04.2015 – Přidali novináři.
Ukrajinský parlament zrušil ‘Prapor Vítězství’ a termín ‘Velká vlastenecká válka’ a úředně uznal banderovce za „bojovníky za nezávislost“. Zákon navrhl ředitel Ústavu národní paměti Vladimír Vjatrovič. Parlament přijal zákon, který deklaruje jako „bojovníky za nezávislost“ Ukrajiny účastníky nacistických hnutí na západě země, včetně organizací na počátku XX století. Zákon představil syn zástupce velitele UPA Šucheviče Jurij. „Kdo pro něj nehlasuje je nepřítelem Ukrajiny“ – varoval poslanec Oleg Medunica. „Tento zákon měl být přijat v roce 1991. Ukrajina nakonec odřízne pupeční šňůru s Kremlem a Moskvou“, dodal poslanec Ivan Krulko, když navrhl rozšířit na novopečené „bojovníky“ účinnost statusu válečných veteránů a výhody. “Teprve potom, když armáda UPA zasela krvavé oběti, tato země má šanci“, – oznámil náměstek Jurij Lucenko. Ani jeden z představitelů „opozičního bloku“, údajně hájícího zájmy jihovýchodu neprotestoval proti zákonu. Výsledek – zákon byl schválen 271 hlasy. Poslanci povstali a tleskali. Parubij třikrát zvolal do mikrofonu banderovské heslo „Sláva Ukrajině!“.

Můj komentář: „Hrdinství“ banderovců a „krvavé oběti“ si můžete prohlédnout ZDE.

Parlament přiznal OUN-UPA status bojovníků za nezávislost
Z Korrespondent.net dnes 14:11  zdroj

Na Ukrajině zakázali propagandu komunistických a fašistických režimů
Z Korrespondent.net dnes 14:27 zdroj

09.04.2015 – Poslal dopisovatel s volacím znakem „Samur“.
Doněck je znovu pod palbou, útoky pokračují a stávají se silnějšími. S nástupem večerejška ukrajinské dělostřelectvo obnovilo ostřelování Doněcka a jeho předměstí. Palba zasáhla osadu Spartak, kde explodovalo nejméně pět granátů. Byla ostřelována také bytová zástavba v rajonu Kyjevskij, v blízkosti vlakového nádraží v Doněcku. Několik dělostřeleckých granátů skončilo v osadě dolu „Okťjabrskij„. A dalších pět granátů dopadlo do traktu Durnaja Balka, na hranici rajonů Kujbyševskij a Kirovskij v Doněcku. Doněck inkasoval další úder, ukrajinské granáty explodovaly v oblasti mostu Panfilova v rajonu Kujbyševskij. V porovnání s ostřelováním, které zasáhlo Doněck během 7.dubna a předchozí dny, druhý den se zóna dělostřelecké palby výrazně zvětšila.

Ukrajina plánuje obnovit protiraketovou obranu
Z Korrespondent.net dnes 15:54 zdroj

Parlament neschválil zákon o znárodnění majetku Ruské federace na Ukrajině
Z Korrespondent.net dnes 14:58 zdroj

Za přistání v Krymu byl zadržen ruský tanker – poslanec
Z Korrespondent.net dnes 15:17 zdroj
Loď pod ruskou vlajkou se chystají zabavit pro vstup do okupovanho Krymu.
Ukrajinské úřady zadržely tanker Dahi Byulbyul pod ruskou vlajkou pro vstup do přístavů okupovaného Krymu. Napsal to poslanec Georgij Logvinskij ve Facebooku.
„Byla zadržena loď plující pod vlajkou Ruské federace. Konkrétně byl zadržen poměrně velký tanker s kapacitou více než 4,5 tisíce tun. Je prováděno vyšetřování a nevylučuji, že zítra bude provedena sankce – zabavení plavidla“, – napsal Logvinskij.
Celkem podle něj, je předmětem šetření šest lodí, z nichž dvě již byly zabaveny. „Důvody jsou jasné: tyto lodě přistály v likvidovaných přístavech obsazeného Krymu, čímž porušilyrežim okupovaného území a suverenitu Ukrajiny“, – řekl poslanec.
Kromě Dahi Byulbyul se mluví o lodi Palamase pod vlajkou Malty, lodích Melwill, Aliot, Deniz, pod vlajky Moldavska a lodi Kanton plující pod vlajkou Tuvalu. Přitom Aliot a Kanton byly zabaveny.
“‘Ústní’ rádio (šeptanda – pozn.red. NR) na moři funguje ještě lépe než na souši. A já doufám, že velmi brzy žádná země si nedovolí přistát v neexistujících krymských přístavech a narušovat územní celistvost Ukrajiny. Podle mého názoru tato „izolace“ přispěje k deokupačním procesu na Krymu,” – uzavřel Logvinskij.
Jak oznámil Korrespondent.net, 25. března byla v Chersonu zadržena lod Kanton za porušení řádu přistání v přístavu Krymu.

Pravý sektor vozí v odpadkovém kontejneru v Ivano-Frankivsku vedoucího Nejvyššího soudu
Z Korrespondent.net dnes 13:51 zdroj

Aktivisté protestují proti tomu, že v oblasti zaregistrovali organizace strany Opoziční blok. V Ivano-Frankivsku aktivisté Pravého sektoru a Sebeobrany hodili do popelnice vedoucího hlavního úřadu ministerstva spravedlnosti v oblasti, Vasila Kavacjuka. Informuje o tom list Styk. Pravý sektor a Sebeobrana tak protestují proti tomu, že v oblasti zaregistrovali organizaci strany Opoziční blok. Kavacjuka hodili do kontejneru poté, co nesouhlasil napsat dopis s rezignací z funkce.
Kontejner s úředníkem vozí v ulicích města. Aktivisté slíbili propustit Kavacjuka, když napíše prohlášení. Připomeňme, že v září loňského roku občanští aktivisté hodil v Kyjevu poslance Victora Pilipišina do popelnice a polili ho barvou.

Parlament stanovil 8. květen dnem vzpomínek a usmíření
Z Korrespondent.net dnes 14:10 zdroj

Zároveň 9.května zůstává dnem vítězství nad fašismem ve druhé světové válce.
Nejvyšší radou schválila návrh zákona číslo 2539 o zřízení na Ukrajině 8. května Dnem vzpomínek a usmíření na počest všech obětí druhé světové války. Toto rozhodnutí bylo podpořeno 261 poslanci v Parlamentu ve čtvrtek 9.dubna.
Podle dokumentu, na Ukrajině 8.květen byl stanoven Dnem vzpomínek a usmíření na počest všech obětí druhé světové války v letech 1939 – 1945 a bude oslavován každoročně.
Návrh zákona také uvádí, že dne 9. května na Ukrajině je státním svátkem – Dnem vítězství nad nacismem ve druhé světové válce.
Podle návrhu zákona, všechny památky druhé světové války byly přijaty pod ochranou státu a jejich urážení bude trestné.

V kobkách tajných služeb v Charkově byl zabit domobranec DNR.
(zdroj)
Uvedla to zástupkyně Komise pro válečné zajatce Lily Rodionova, oznámila agentura DAN.
„Dostali jsme zprávu o  letos první smrti v ukrajinském zajetí. Řeč je o smrti našich válečných zajatců v charkovské SBU“, – řekla, a poznamenala, že žádné dokumenty ukrajinská strana DNR neposkytla.
Rodionová také dodala, že republika dosud nemá žádné informace o tom, kde se nachází jiný domobranec, zabitý v ukrajinském zajetí v září.
„SBU skrývá fakta o násilné smrti našich válečných zajatců. Závěry ukrajinských soudních znalců píší o tom, že lidé zemřeli na zápal plic“,- řekla

Děkuji Erneste!

Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Zveřejněna aktuální mapa ATO.
09.04.2015, 13:59  zdroj
Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni 9. dubna.
Podle úřadů, situace v oblasti ATO zůstává stabilně napjatá a plně pod kontrolou.
Ozbrojené provokace nepřítele nepřestávají po celé linii kontaktu.
8.dubna byly zaznamenány 3 ostřelování našich pozic z děla dělostřelectva a 3 případy použití tanků.
V oblasti Bachmutské silnice (o. Zolotoje a. o.Krymskoje) došlo ke dvěma vojenským střetům naších vojáků s nepřítelem. Útok nepřítele byl odrážen beze ztrát.
Místa největšího napětí jsou: v Mariupolské oblasti – o. Širokino, v Doněcké – oblast doněckého letišě a předměstí Gorlivky, v Luhanské – obce u Bachmutské silnice a okolí Stanice Luhanské.
Nepřítel výrazně zvýšil letecký průzkum. Během dne bylo zaznamenáno 19 nepřátelských BPL podél celé linie kontaktu. Další 2 drony vedly letecký průzkum na administrativní hranici s dočasně obsazenou autonomní republikou Krym a nad námořním přístavem Berdjansk.

V průběhu uplynulého dne v boji zabití ukrajinští vojáci nebyli, 3 byli zraněni.

A nyní jak se vyrábí pravda po kyjevsku:

Oficiální zpráva Kyjeva ze včerejška:
Speciální monitoring OBSE na Ukrajině ve své nejnovější zprávě potvrdil, že Ukrajinská armáda odvedla všechny těžké zbraně na stanoviště, ustanovené Minskými dohodami.

V Mirečkově dnešní části si ovšem v úřední zprávě pozorovatelů OBSE můžete přečíst toto:

SMM znovu navštívila 3 DLR a 4 ukrajinská úložiště těžkých zbraní. Na ukrajinských vše v pořádku, v jednom z úložišť DLR chyběla jedna tažená houfnice.

OBSE NEPOTVRDILA, že Ukrajina stáhla všechny těžké zbraně, potvrdila jen, že to, co stáhla do čtyř úložišť, tak také, při inspekci, našla. Nic víc. Pravda po kyjevsku.

V Oděse, zadrželi 27 sabotérů.
09.04.2015, 13:49  zdroj
Bezpečnostní služba Ukrajiny zadržela v Oděse nebezpečnou diverzní skupinou 27 lidí.
To v sociální síti Facebook oznámil mluvčí prezidenta Svjatoslav Cegolko.
„Bezpečnostní služba zadržela v Oděse nebezpečnou podvratnou skupinu 27 lidí. To prezidentovi ohlásil hlava SBU Valentin Nalyvajčenko,“ – řekl Cegolko.

Podle něj u radikálů zabavili granátomety a plány infrastruktury v regionu, zejména přístavů. „Dvě zadržené osoby podezřívají z plánování atentátu na lidového poslance ,“ – řekl mluvčí.

Vojáci ATO zničili kasárna teroristů v Širokinu.
09.04.2015, 09:20 zdroj  (zdroj)
8.dubna vojáci praporu specnazu NGU „Donbass“ a pluku „Azov“, během odrážení útoku ozbrojenců na Širokino zničil jejich kasárna.
To na své stránce na Facebooku oznamuje prapor specnazu NGU „Donbass“.
„První polovina dne na frontě v Širokino byla poměrně klidná, ale ticho tradičně netrvalo dlouho. Ve 14:30 začala bitva s použitím ACS ze strany ozbrojenců.

Prapor “Donbass“ zkoordinoval palbu se sousedním „Azovem“ a zničil nepřátelské kasárna. Ztráty militantů se zjišťují. U nás ztráty nejsou”, – píše se v prohlášení.

Ukrajina obnovuje „protiraketový štít“ a vytváří systém leteckého průzkumu.
09.04.2015, 16:27 zdroj
Ukrajinské úřady pracují na obnovení protiraketové obrany.
(zdroj)
Uvedl to tajemník SNBO Alexandr Turčinov při prezentaci národní bezpečnostní strategie v Kyjevě ve čtvrtek 9. dubna, píše Interfax-Ukrajina.

„Důraz je kladen na obnovení protiraketového štítu na Ukrajině. Tato práce se provádí bez porušení našich mezinárodních závazků“, – řekl Turčinov při prezentaci národní bezpečnostní strategie v Kyjevě.

Přitom neuvedl detail podrobností v tomto směru.

Kromě toho, podle Turčinova, ukrajinské úřady pracují na systému letecko-kosmického průzkumu.

„Vytváří se účinný systém, který nám umožňuje prakticky v on-line režimu zobrazení těch oblastí, které zajímají naše vojsko, rozvědku a v době míru bude zájímat naše národní hospodářství. Letecko-kosmická rozvědka je důležitá oblast, na které pracujeme“, – řekl Turčinov.

Díky MP!

Mirečkova část – denní svodka OBSE:

Stručný překlad a přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle informací obdržených do 8. dubna 2015 18:00

Mirečkovy komentáře jsou napsány kurzívou

(Odkaz na původní článek – http://www.osce.org/ukraine-smm/150561)

Mezi 10:34 a 11:43 z pozorovacího stanoviště Joint Centre for Control and Co-ordination (JCCC) na Doněckém nádraží SMM slyšela 40 explozí ze západoseverozápadu ze vzdálenosti 3-6km. Většina z explozí odhadnuta na střely z automatického granátometu ale SMM nebyla schopna určit, jestli se jednalo o příchozí nebo odchozí palbu.

V 12:49 z pozice na parkovišti v blízkosti zničené budovy nového terminálu doněckého letiště (DLR) SMM slyšela jednu explozi odpovídající odchozí střele z minometu střední ráže ze vzdálenosti 1km západně. Krátce na to SMM slyšela další explozi 1km severozápadně odpovídající příchozí střelbě pravděpodobně ze zbraně stejného typu. Ve 13:01 SMM slyšela explozi odpovídající příchozí střelbě z neurčené zbraně z 2-3km východně. 13:05 další exploze ze směru východoseverovýchodu, vzdálenost 3-4km.

Ve Vuhlehirsku SMM mluvila se skupinou šesti starších obyvatel (2 muži 4 ženy) které patrolu informovali o tom, že situace je zde od půlky února klidná, ale mnoho budov bylo kompletně zničeno pouličními boji. SMM pozorovala množství škod v obci. Dva lidé z dané skupiny si stěžovali na nevyplacenou penzi a zvyšující se ceny potravin. V obci byla pozorována malé klinika poskytující zdravotní péči. Dále bylo zmíněno, že někteří zemědělci se bojí pracovat na polích kvůli minovým polím. Zmiňovali také událost z vedlejší vsi kde jeden člověk zemřel a druhý byl zraněn když přecházeli pole.

Mezi 14:57 a 15:30 z Berdianske (ukr) SMM viděla 8 odchozích tankových střel vystřelených z jihu z vládního území na sever. SMM dále slyšela 15 odchozích střel z 82mm minometu z vládního území zhruba 400-500m severovýchodním směrem od pozice SMM patroly a sporadickou palbu z ručních zbraní. V 16:16 SMM slyšela 5 odchozích minometných střel vypálených z východu, z oblasti Šyrokyne a dopadajících na sever od pozice SMM (tedy v ukr území). SMM pak slyšela 30 vystřelených střel z automatického granátometu z východního směru, ale nebyla schopna určit přesný původ střelby ani dopady.

Blízko Zuhres (DLR) SMM viděla 8 stojících T-72 u kraje silnice. Hlavně namířeny na západ, motory běžely, a na tancích byla armádní osádka a vlajky Novoruska.

V Luhanské oblasti SMM nezaznamenala porušení příměří.

V Stanytsia Luhanska (ukr) SMM pozorovala nepřetržitý proud civilistů přes řeku na improvizovaném pěším mostě. SMM mluvila s jedním starším člověkem, který čekal na vládním území, aby předal jídlo synovy žijícím na území LLR.

V Trokhizbenka (ukr) několik obyvatel zdůraznilo důležitost přecházení kontaktní línie kvůli návštěvám příbuzných, kostelů a hřbitovů.

V Pershozvanivka (LLR) SMM mluvila se členy obecního zastupitelstva a ti SMM sdělili že pole v okolí vesnice jsou zaminovány nebo kontaminovány nevybuchlou municí a to nejspíš povede k ohrožení letošní úrody. Také sdělili že z tohoto důvodu bude možná potřeba navýšit humanitární pomoc kvůli tomuto výpadku.

SMM znovu navštívila 3 DLR a 4 ukrajinská úložiště těžkých zbraní. Na ukrajinských vše v pořádku, v jednom z úložišť DLR chyběla jedna tažená houfnice. Dle vojáka DLR doprovázejícím SMM byla odvezena pro cvičení.

Dle velitele dobrovolného batalionu Skif a tiskového důstojníka SBU Záporoží došlo 8. dubna v Rozivce (Záporožská oblast) k napadení členů batalionu. Na jejich auto bylo vypáleno z granátometu a z AK-47. Granát minul auto, ale 3 kulky auto zasáhly, ale nikdo nebyl zraněn. Batalion Skif byl v oblasti, aby bránili pašování zbraní ze zóny konfliktu po vedlejších silnicích.

8. dubna členové dobrovolnického batalionu Aidar uspořádal demonstraci před úřadem generálního prokurátora v Kyjevě, požadujíc odvolání vrchního armádního prokurátora. Asi 100 lidí (hlavně muži mezi 25-55 let včetně 16 lidí v uniformě) se podílelo na protestu. Obviňovali vojenského prokurátora ze zadržování členů batalionu Aidar a konkrétně mluvili o případu kdy 5 členů batalionu bylo obviněno z dezerce.

Mireček: Nějak nechápu, jak vrchní armádní prokurátor může obvinit z dezerce členy dobrovolnického batalionu. Slovo dobrovolnický snad jasně znamená že tam je dobrovolně a tedy dle mého názoru může zase dobrovolně odejít, pokud mezitím nebyl povolán do armády.

Bránění svobody pohybu SMM v daném období:

Na všech ukrajinských checkpointech chtějí po SMM jejich národnosti na což nemají právo, ale očividně jim to už prochází 🙂

Volnovakha (ukr) checkpoint, po SMM požadovány jména, státní příslušnosti, trasu plánované cesty, a její účel než jim bylo povolen průjezd.
Hranitne (ukr) SMM bylo zastaveno na checkpointu a nebyl jim povolen vstup prý kvůli bezpečnostní situaci v obci. Za 60 minut SMM odjelo do Myrne (ukr), a jeden km před Myrne bylo auto zastaveno na checkpointu (ukr) a vojáci si zapsali jména členů patroly a SPZ vozidla.
Ukrajinský checkpoint 3 km západně od Starohnativka (ukr) SMM nebyl povolen průjezd.
Ve Ochulchansku (LLR) SMM byla zastavena mobilním checkpointem a vojáci DLR SMM sdělili, že mají příkazy od hraniční stráže LLR nedovolit SMM cestovat v blízkosti 15km od hranice s RF. Dle nich SMM musí získat povolení od Ministerstva Státní Bezpečnosti LLR a pokud jim bude povolení uděleno SMM bude muset dopředu dojednat eskortu přes velitele pohraniční stráže. Voják LLR zaznamenal jména SMM, čísla průkazů a SPZ auta a eskortoval je zpátky na výjezd z Ochulchansk.

Mireček: Situace v poslední dny dle OBSE zůstává neměnná. V Šyrokyne Ukrajinci střílí na DLR z tanků, minometů různé ráže a DLR jim to jenom lehce oplácí. To na doněckém letišti si nejsou DLR a Ukrajina nic dlužná a střílí po sobě dost pravidelně i když z informací OBSE nejde určit kdo kdy přesně střílí na koho. V Luhansku je na kontaktní linii relativní klid ale SMM se nesmí ani přiblížit na hranici.

Jediné co by mě dost zajímalo, proč nechtějí SMM na hranicích s Ruskem. Jasná varianta se hned nabízí – nepůsobilo by v mediích ani trochu dobře, když by SMM zaznamenala přesun vojenské techniky z RF na území Novoruska. To by určitě všechny tiskové agentury najednou přiznaly, že svodky OBSE čtou, aby takovou informaci zveřejnili, zatímco teď to zapírají, aby mohly psát o tom jak drzí vojáci DLR útočí na Šyrokyne 🙂 Ale napadla mě ještě jedna možnost. Vzhledem k tomu, že o patrolách OBSE a o přesunech armádní techniky z RF by mohla být hraniční stráž dopředu varována, pokud by se SMM blížili k hranici, je možné, že DLR jenom chce, aby si na Ukrajině mysleli, že tok techniky je skoro nepřetržitý a tak „nafukovali“ informace o jejich síle, které nepřítel má. Takové trochu zastrašování.

Těžko říct, pravdu se nejspíš nedovíme nikdy.

Díky Mirečku!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná:

Z informací komentátora:

Dnešní report bud e krátký, protože situace na frontě se nijak nemění.

Doněck – trvalá palba Ukrů v oblasti letiště, Písků a osady Spartak. Totéž platí pro Staromichajlovku a Trudovskij na jihozápadě Doněcka. Palba je vedena ručními zbraněmi, minomety a tanky.

Hustota i četnost palebných přepadů ze strany Ukrů systematicky roste a neplatí to jen pro doněckou část fronty. Totéž je v

Gorlovce.

Zde bylo pod palbou sídliště 6-7. Nově se pod obstřel Kyjeva dostala Ozerjanovka.

Luganská fronta – zde je sice klidněji. Nicméně i tady běží boje. Z čerstvě obsazené Kateřinovky Ukři vedli palbu na Moloděžnoje. Totéž z Rodinné na Michajlovku.

Podobně byly ostřelovány vlastně všechny pozice domobrany na Bachnutské silnici.

Tvrdé boje musely být na sever od Luganska v Bolotném. Zde hlásí komentátor 5 mrtvých a docela citelné ztráty na technice – celkem 5 kusů obrněců. Ukři měli ztratit jeden tank a  3 BMP. A mimochodem – nad Bolotným je nově ukrajinská vlajka!!!

Mariupolská fronta – Ukři zaútočili v Širokinu za podpory tanků a minometů. Byli odraženi, ale opolčenci hlásí 2 mrtvé a dva zraněné.

Vypátrali kosíři:

Bohužel už jsem do včerejší svodky nedokázal dostat následující mail od slovenského kosíře Míši:

09.04.2015 o 17,00 hod. sa v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí uskutoční už tretie ( 12.03.2015 , 26.03.2015 ) zhromaždenie proti základniam NATO na Slovensku. Mal som tú možnosť sa prvých dvoch zúčastniť ako aj stretnutia pri príležitosti 70.výročia oslobodenia Bratislavy na Slavíne. Zatiaľ všetko v poriadku.
No čuduj sa svet bude na rovnakom námestí a v rovnaký čas prvé zhromaždenie „na podporu euro-atlantickej spolupráce“ (nie že by mi to vadilo , ale….). Nuž Bratislava je malé mestečko s jedným námestíčkom a páni z magistrátu povoľujú zhromaždenia len s rovnakým dátumom, časom a miestom konania.

Docela mne bude zajímat nějaký informační výstup o počtu účastníků jednoho i druhého pikniku… Tímto se omlouvám Míšovi. Ale podobné věci potřebuji prostě z předstihem. Kosa má nějakou svou „výrobní lhůtu“.

Od kosířky s nickem Mgd dorazilo toto:
http://www.politnavigator.net/rakety-ssha-na-vostoke-ukrainy-smogut-unichtozhit-rvsn-za-uralom.html
(Rakety USA umístěné na východě Ukrajiny mohou zničit ruské strategické raketové síly za Uralem – pozn.red.NR)
Je asi víc důvodů chtít „hospodařit“ na nerozdělené Ukrajině…
Selským rozumem mi na samém začátku vycházelo, nač tolik humbuku – proč je nenechají se „trhnout“ (u nás Slováky taky nikdo nevybíjel) to mi připadá prostě logické. Úplně praštěné je rozbíjet si vlastní zem.
Pak jsem byla ochotna chápat – dobře – břidličný plyn a jiné nejen nerostné zajímavosti. No a teď – náhrada pro umístění raket za veledůležitý Krym, „vyfouknutý“ v hodině dvanácté. No prostě, je to strategické území

Od chacala, ze Slovenska dorazil denní příděl v této podobě:
Na Pravde sa objavil článok od Borisa Lattu týkajúci sa premiéra Jaceňuka. Je to veru veľmi zaujímavé čítanie:
(ZDE)

V článku sa píše medzi iným:

Nielen opoziční, ale aj koaliční poslanci obviňujú ukrajinského premiéra i niektorých jeho ministrov z korupcie. Samotného Arsenija Jaceňuka zo „zmiznutia“ asi 7,6 miliardy hrivien (viac ako 291 miliónov eur).

A čo ma skutočne zaujalo je, že už sa obviňujú medzi sebou. Podľa vyjadrení Herasčenka:

„Sloboda aj BJUT, Ťahnybok aj Tymošenková sú agentmi Kremľa,“ reagoval svojsky Anton Heraščenko, poslanec za Jaceňukov Ľudový front a poradca ministra vnútra, na žiadosť časti poslancov o vyšetrenie korupcie na najvyšších miestach. Podľa neho pracujú na prospech ruského prezidenta Putina, „ktorému sa nepodarilo vojensky poraziť Ukrajinu, a tak sa pokúša vyvolať chaos vnútri krajiny“.

Po hodně dlouhé době se přihlásil ke slovu první slovenský kosíř, který kdy na Kos epublikoval – Rys Ostrovid. A dodal pro svodku toto:

keďźe nesúhlasím s tým, ako sa začínajú doslova ohadzovať (ako napríklad v jedne relácii TA3) hnojom ľudia, ktorí vypískali Kisku na Slavíne a keďže si myslím, že si zaslúžia, aby bol daný priestor aj ich pohľadu na „vec“ posielam Vám jeden odkaz. Je to 70 minútový záznam, na ktorom je to, čo Slavínu predchádzalo a aj samotný Slavín. A ak ste to ešte nevideli, rád by som Vás požiadal, aby ste si to pozreli aj Vy. Mne sa nezdalo, že by to celé bolo nejako organizované, skôr mi to naozaj pripadalo ako záležitosť spontánna. Nevidel som tam neonacistov ani neokomunistov (komunistov zato nájdem v každej slovenskej politickej strane). Ale možno mi ušlo niečo, čo neujde Vám. Podotýkam, stojí to za pozretie. Odkaz Vám posielam, ak tak náhodou už niekto neurobil predo mnou. Všetko dobré prajem…

Já za sebe dodávám, že jsem si to video ještě nepustil a to ani na zběžné podívání. Má totiž 2:20 hod. Ale věřím Ostrovidovi jako zavedené značce, že to je zajímavé a žádný fake.

A přidám jen tři věci:

1- na německých portálech k Ukrajině nebo Rusku nelze najít skoro nic. Kromě dvou témat.

a – Tsiparasova návštěva v Moskvě se pitvá ze všech stran. Takže jsem se rozhodl z toho dnes udělat samostatný článek.

b – Amnesty Int. včera vydala docela ostré prohlášení vůči opolčencům. Má prý důkazy o třech popravách zajatých ukrajinských vojáků v Děbalcevě, kteří prý byli následně popraveni. Odkazy – at otevřete kterýkoli německý titul, najdete to tam. Za všechny tenhle:

http://www.sueddeutsche.de/politik/donbass-amnesty-will-beweise-fuer-hinrichtungen-durch-ukrainische-separatisten-haben-1.2428694

Nepochybně, pokud tohle někdo z opolčenců spáchal, je to zločin, který musí být potrestán. Nicméně, bylo by vhodné, aby Amnesty Int. se zajímala o desítky signalizovaných stejných případů v opačném gardu a zejména – aby tvrdě odsoudila, jako genocidní – plošné ostřelování opolčenských měst a obcí kyjevskou armádou a cíleným úmyslem zabíjet a vyhánět civily a ničit plánovitě infrastrukturu všude tam, kde Kyjev nevládne. Že to Amnesty Int umí všichni víme například z Gazy: Jak to, že totéž u ní nefunguje na východní Ukrajině? Kdyby náhodou Amnesty Int. nevěděla, kde začít, poradím jí. U nezpochybnitelného zdroje, kterým je ukrajinský generál Ruban, který vede za Kyjev jednání o výměnách zajatců a  odvoz kyjevských padlých z území opolčení.

Nedávno, při jedné z výměn zajatců, když viděl v jakém stavu opouští ukrajinští zajatci domobranecká zajetí a  jak doslova dobití byli dovláčeni k výměně zajatí povstalci – prohlásil –

Generál Ruban: K vlastním zraněným vojákům se chovali jako k dobytku. V životě jsem se za Ukrajinu takhle nestyděl…

a OHLEDNĚ TÉ PLOŠNÉ PALBY NA SÍDLIŠTĚ? TAK TO BY OD NĚJ NAŠLI TŘEBA ZDE:

http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/dohoda-z-minsku-zablokovala-vymenu-zajatcu-tvrdi-general/r~c4515872b61911e4833a0025900fea04/

2- na DWN je článek, který konstatuje, že Rusko hodlá do konce roku 2015 nahradit kompletně všech řádově 30 000 položek, které jeho zbrojovky dosud dovážely pro ruské zbranové systémy z Ukrajiny. Místopředseda vlády Rogozin i ministr obrany Šojgu tvrdí, že už je to hotová věc. Uvidíme.

V každém případě velmi špatná zpráva pro Kyjev. Tisíce pracovních míst jsou zase v tahu.

Nejen to. Ekonomicky začíná na kyjevsé edino Ukrajině zatraceně přituhovat.

V Ukrajinské svodce z  5.3. 2015 jsem, kromě jiného napsal toto:

Vláda /ukrajinská/ upravila makroekonomické prognozy pro rok 2015. místo dříve oznámeného poklesu HDP země ve výši 2-4,3% to nově americký chlapec Jac a  spol. vidí na 5,5-11,9%.

Takže si dovolím přidat svůj odhad – 17-20%.

A inflaci už vládnoucí partička v Kyjevě nevidí na úrovni 17,2-17,9%, nýbrž někde mezi 33,5-40,1%. Osobně, při tak masivním zdražení energií, co provedli, nevěřím, že se udrží s inflací pod 50%.

Viz: https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/03/06/ukrajinska-svodka-ze-dne-05-03-2015/

3 – A co že otiskla včera v Kyjevě vycházející ePravda?

Že oni tam tu 50% inflaci mají už v druhém kvartál!!!

Viz zde

A to není konec špatných zpráv. Včera Bloomberg přinesl informaci, že ukrajinští věřitelé se jaksi nemají k tomu, aby odepsali 15 miliard dolarů ze svých předchozích půjček Ukrajině, jak požaduje Kyjev, ale že místo toho přijdou s vlastním návrhem. Jsem zvědav, co vymyslí.
(zdroj)

A nakonec jedna srandička od FP.

Taky pro vás tvrdej rock a USA splývaly do jednoho pojmu jako naprostá samozřejmost? Tak si poslechněte tyhle Kabáty!!!