USA se dopustily v souvislosti s Ruskem “chyby století”


3. 4. 2015    zdrojzdroj
Západní politologové nazvali politiku USA vůči Rusku “omylem století”, který v dlouhodobém horizontu může mít nenapravitelný dopad na americké zájmy. Pracovník Templské university James Brown v článku pro časopis Diplomat poznamenal, že současný kurz USA směřuje proti dlouhodobým strategickým zájmům USA. Podle něj vylučováním Ruska ze západních skupin a vyhrožováním dodávkami zbraní Ukrajině USA bezděčně dosáhly toho, že ruští politici “se vrhli do shovívavého objetí Číny. ”


Expert poznamenává, že sblížení mezi Moskvou a Pekingem může přerůst v “silnou čínsko-ruskou osu, která bude na mnoho desetiletí představovat vážný problém pro zájmy USA v asijsko-pacifickém regionu.” Vyjádřil názor, že s ohledem na nekompromisní postoj proti svému soupeři XX. století v Evropě, mohou USA mimoděk napomáhat svému soupeři XXI. století v Asii.

Brown dospívá k závěru, že Washington by měl zlepšit vztahy s Moskvou a pokusit se “odvést” ji od Pekingu důsledným ukončením konfliktu na Ukrajině a vyloučením možnosti jejího členství v NATO navždycky. Brown zdůraznil, že akce Ruska v ukrajinské krizi byly reakcí na ohrožení jeho základních národních zájmů.

Připuštěním vzniku “čínsko-ruské osy” se USA dopustí “jedné z největších geopolitických chyb XXI. století,” píše Brown.Mnozí experti Pravdy.Ru se shodují v názoru, že USA si nemohou dovolit konfrontaci s Ruskem, které je v přátelských vztazích s Čínou. Je to zkázonosná cesta pro americké národní zájmy.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová