Vývoj směnných kurzů a hospodářství Ukrajiny podle grafů



Pavel Kalenda
13.4.2015
Vývoj hospodářství Ukrajiny lze sledovat na vývoji kurzu ukrajinské hřivny tak jak je dokumentují stránky Patria online a kurzy.cz.Z grafů je také zřejmá souvislost hospodářského vývoje s politickými změnami na Ukrajině.

Aktuální kurz není stanoven. Poslední známý kurz pochází ze začátku března 2015 a 1 hřivna byla za 1,20 Kč:

Nalezneme ale aktuální kurz hřivny za dolary (Patria Online):

Z tohoto a předchozích grafů vyplývá, že pravděpodobně došlo k radikálnímu snížení obchodů mezi ČR a Ukrajinou (včetně turistiky), takže stanovovat kurz by bylo zbytečné. Zato kurz mezi hřivnou a americkým dolarem je neustále aktivní, pravděpodobně proto, že zbraně se obchodují většinou v dolarech.

A na historickém grafu můžeme analyzovat dějiny Ukrajiny:

Propady hřivny zásadně souvisí s politickou orientací země. Když se dostala k moci Julie Tymošenková, tak nedlouho po mírném posílení se naplno projevil skutečný „tunelářský“ charakter nové ekonomiky, která ve svém důsledku propadla skoro o 50%. Euromajdan v únoru 2014 odhalil neudržitelný charakter ekonomiky oligarchů, ale namísto její transformace došlo k utužení jejich vlády, občanské válce a dalšímu propadu ekonomiky, která nezvládla ani boj u Ilovajska a ani Debalcevský kotel. Dohody v Minsku 1 a Minsku 2 pouze dočasně stabilizovaly hospodářství (a kurz hřivny), ale černý trh v Kievě ukázal, kde je nynější skutečná parita hřivny k dolaru (cca 40 UAH/USD). Současný oficiální kurz je pravděpodobně jen dohodnutou veličinou tak, aby ukrajinská strana byla schopna splácet alespoň dodávky zbraní.