Babišův střet zájmů je nepřijatelný

Jiří Paroubek  
13.5.2015 Vaše věc
 

Střet zájmů A. Babiše funguje dle očekávání. Pokud chce A. Babiš v politice zůstat dlouhodobě, měl by něco dělat se svým vztahem k Agrofertu. Firma Imoba, spadající pod koncern Agrofert, byla jednou z prvních, která vyzkoušela nový zákon zvyšující výkupní ceny pozemků pro veřejné stavby. Imoba své pozemky v Olbramovicích prodala za osminásobek ceny určené znalcem.

Nemyslím si, že je A. Babiš o každé obchodní operaci Agrofertu informován, nicméně je jeho majitelem, a z toho vyplývá i určitá odpovědnost. Už sám fakt, že Babišova firma Imoba byla jedna z prvních, která své pozemky státu prodávala podle nového zákona, vypadá hůře, nežli situace v banánové republice před II. světovou válkou…

Pochybuji o tom, že by A. Babiš chtěl vydělávat peníze takhle primitivním způsobem, ale stalo se… A. Babiš kvůli této transakci vládu jistě neopustí. Kdyby však takovouto operaci provedl kdokoli jiný, byl by to jeho politický konec.

A. Babiš je střetu zájmů a není dobře to tolerovat. Buď se svým zjevným střetem zájmů něco udělá, například tím, že prodá Agrofert, nebo by měl v politice skončit. V opačném případě se systém politické kultury zcela rozloží, protože pak kdokoli z politiků bude moci říci, měl jsem pozemek a prodal jsem ho státu, proč bych při jeho prodeji nemohl mít dobrou cenu, abych vydělal, když takto postupuje i místopředseda vlády?

Zkrátka, to že A. Babiš vydělává se svou firmou peníze na státu, považuji za mnohem menší problém, nežli střet zájmů, ve kterém se jako ministr financí, místopředseda vlády a zároveň majitel Agrofertu nachází.