Co řekl náš prezident Miloš Zeman ruským novinářům…


12.5.2015  Sputník
Prezident České republiky Miloš Zeman v  interview pro ruské noviny Kommersant nevyloučil, že v budoucnu se může Rusko stát členskou zemí EU, a že sankce proti němu mohou být zrušeny do konce tohoto roku. Zeman hodnotil rovněž úroveň demokracie v Rusku a  vyprávěl o perspektivách zapojení Ukrajiny do NATO a o nutnosti decentralizace této země.

 Kdy mluvil o Rusku, Zeman prohlásil, že podle jeho názoru je nyní v zemi „převážně demokracie”.

„Za prvé, máte svobodné volby. Za druhé, máte politické strany. Máte opozici, ovšem slabší, to je ale problém opozice. Každý odpovídá za sebe, ne za jiné. Kromě toho demokracie — to je také decentralizace, samospráva regionů. To hlavní je, aby existovalo takové rozdělení moci, které poskytuje regionům větší práva, to je podle mého názoru právě cesta k demokracii”, podotkl Zeman.
Připustil, že za 20 let se může Rusko stát členskou zemí Evropské unie.

„Možná, že Rusko se stane například členem EU. Naše ekonomiky se přece navzájem doplňují. Rusko potřebuje moderní technologie, a EU potřebuje energetické zdroje”, řekl Zeman v úterý v  interview pro list Kommersant.

Pokud jde o sankce EU proti Rusku, Zeman připustil, že mohou být zrušeny do konce tohoto roku v závislosti na situaci na Ukrajině.

„Doufám, že situace na Východní Ukrajině, kde teď už prakticky neprobíhá občanská válka, je uspokojivá. Dodám dokonce, že sankce je možno úplně zrušit, a možná ještě do konce tohoto roku. Rady Evropy to bude projednávat snad v červnu. Myslím si, že všechny oficiální kroky ruských politiků dnes potvrzují, že žádný vpád na Východní Ukrajinu nebude”, řekl Zeman.
Hodnotil nejednoznačně události na Ukrajině a připojení Krymu k  Rusku, a vyjádřil naději, že všechny otázky se budou řešit cestou jednání.
„Hovořili jsme o tom s německým prezidentem Joachimem Gauckem, a ten správně řekl: „Jedinou možností vrátit Krym Ukrajině je válka”. A nikdo v  Evropě válku nechce. To, co očekává celá Evropská unie včetně mne, je potvrzení toho, že situace se dá urovnat jen politickou a diplomatickou, a nikoli vojenskou cestou. Podle mého názoru, je nutno zcela splnit minské dohody”, prohlásil Zeman.

Podle jeho slov, minské dohody musejí plnit nejen strany konfliktu, ale také EU a Rusko jako strany, které se zúčastnily jednání. „Podotkl bych také nutnost decentralizace Ukrajině. A to znamená opravy ústavy. Potřebují regionální samosprávu po celé Ukrajině. Ta existuje prakticky ve všech demokratických státech EU”, řekl Zeman.
Podotkl, že nevidí žádné perspektivy zapojení Ukrajiny do NATO.
„Co se týče Ukrajiny, je třeba udělat dva kroky: za prvé, chtít vstoupit do elitního klubu pod názvem NATO. Za druhé, jiné členové tohoto klubu musejí s tím jednomyslně souhlasit. A to nebude. Nejen Frank-Walter Steinmeier, ale také Francois Hollande řekl, že je proti. Ale když jsou členové klubu proti, nemůžete do něho vstoupit”, soudí český prezident.
Na otázku, jestli mají nynější členové NATO zájem o zapojení Ukrajiny, odpověděl Zeman záporně.
„Odpovídám: ne. A to z velmi jednoduchého důvodu — víte, že na Ukrajině existují jakési polovojenské skupiny: prapory Donbas, Azov, útvary Kolomojského. Ve státech NATO podobné skupiny nejsou. A  nezapomínejte na obrovské ekonomické problémy Ukrajiny. Takže ať bude mír, ať zmizí riziko občanské války, protože hodnotím konflikt na Ukrajině jako občanskou válku”, řekl v závěru Zeman.