Francouzští politici: Hollande zneuctil zemi, když nejel 9. května do Moskvy


11. 5. 2015   zdroj
Nejrůznější politici Francouzské republiky – od levice po krajní pravici – se obořili na prezidenta François Hollanda s kritikou.Vedoucí představitelé téměř všech stran ve Francii se domnívají, že Hollande urazil celý ruský národ, když se odmítl zúčastnit přehlídky na počest Dne vítězství 9. května v Moskvě. V neděli 10. května to bylo uvedeno v novinách Ouest-France.


Rozhodnutí Hollanda neúčastnit Přehlídky vítězství 9. května v Moskvě vyvolalo ostrou kritiku francouzských politiků. Místo toho, aby jel do Moskvy, vypravil se Hollande na Karibské ostrovy. Hollandovi bylo připomenuto, že, navzdory rozdílům mezi Západem a Ruskem, prezident Ruské federace Vladimír Putin přijel na pamětní ceremonii v Normandii, věnovanou výročí vylodění spojeneckých vojsk na francouzském pobřeží v roce 1944.

Vůdce francouzské Levé strany Jean-Luc Melanshon se domnívá, že nepřítomnost Hollanda na přehlídce v Moskvě je urážkou z diplomatického i historického hlediska. Melanshon si myslí, že nepřítomnost Hollanda v Moskvě je hanba, protože Vladimír Putin přijel do Normandie na oslavu 70. výročí vylodění v Normandii na pozvání téhož Hollanda.

Vůdce strany “Vstaň, Francie” Nicolas Dupont-Aignan považuje Hollandovo rozhodnutí nejet do Moskvy za chybu. Připomněl, že Rusko utrpělo největší ztráty v boji proti nacismu, asi 27 milionů lidí. Většina z těchto ztrát byli sovětští civilisté, kteří byli zlikvidováni nacisty.Také Hollandovi připomíná, že Putin reagoval na jeho pozvání a přijel do Normandie.

Poslanec strany “Unie pro lidové hnutí” Jacques Miyar prohlásil, že Hollande “urazil historii.” Miyar se domnívá, že předtím, než jel do Karibiku, by Hollandovi stálo zato zajet do Moskvy na Přehlídku vítězství. Poslanec je přesvědčen, že toto gesto by spojilo národy, které “se snaží osvobodit se z pout komunismu,” a nikdo by to nepovažoval za změnu postoje Paříže k ukrajinské krizi. Urážet Rusko, které bylo vždy nepostradatelným partnerem Francie v Evropě – to je nepřípustné, říká Miyar.

Podporuje své kolegy i člen strany “Národní fronta” Florian Filippo. Prohlásil, že absence Francie 9. května na oslavách v Moskvě bude vnímána jako urážka ruského lidu. Hollande se zachoval krajně nedůstojně.

Pro Novu republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová