ISIL využívá Ukrajinu jako odrazový můstek na Kavkaz a k průniku do Evropy (2. část)

Mahdi Darius NAZEMROAYA
16.5.2015 zdroj

„Na Západě většina pohlíží na válku na Ukrajině jako na prostou bitvu mezi Ruskem podporovanými separatisty a ukrajinskou vládou.

Ale pravda v terénu je teď daleko složitější, zvláště co se týče dobrovolnických batalionů bojujících na straně Ukrajiny,“ uvádí Marcin Mamon. (1)
To, o čem tento polský filmař mluví, je tzv. Islamistický stát Iráku a Sýrie (ISIS) / Islamistický stát v Iráku a Levantě (ISIL) / Islamistický stát (IS) / Al-Dawlah Al-Islamiyah fe Al-Iraq wa Al-Sham (DAISH/DAESH), k jehož bojovníkům patří i čečenští separatisté, kteří odešli na Ukrajinu bojovat.

Není vůbec náhodou, že základem aliance mezi Čínou, Ruskem a Šanghajskou organizací pro spolupráci je bojovat proti tomu, co nazývají „třemi silami zla“ – tj. „terorismus, extremismus a separatismus.“ To, jak se tyto síly protínají, je jasné z vysílání ISIS/ISIL/IS/DAISH/DAESH k bojům na Ukrajinu jako kamarádů po boku rasistických ultra-nacionalistů a jako spojenců US vlády.

Dobij a kšeftuj: Kolomojskij a Džihádisté-k-pronájmu

„Deklarativně se státní záštitou, nikoliv však nezbytně pod státní kontrolou, jsou některé jednotky podporované ukrajinskými oligarchy a jiné soukromými občany,“ uvádí Mamon o těchto zahraničních bojovnících. (2) Ať si tito bojovníci ISIS/ISIL/IS/DAISH/DAESH, k nimž patří i čečenští separatisté, říkají, co chtějí, tak na Ukrajinu nepřišli, aby pomohli Ukrajinskému lidu či aby pomohli nějakým ukrajinským muslimům. Na Ukrajinu přišli spíše proto, aby se stali pěšáky bandy zkorumpovaných ukrajinských oligarchů a zástupné vlády v Kyjevě, která je klientem Spojených států a agentem neoliberálního vyrabování a znásilnění Ukrajiny. Tihle zahraniční bojovníci, čili jak si říkají „bratři“, vstoupili i do soukromě vlastněných milicí, které slouží zájmům oligarchů jako miliardář Ihor/Igor Kolomojskij.

Mamon rovněž rozkryl i Kolomojského vazby na ISIS/ISIL/IS/DAISH/DAESH. Mamon vysvětluje, že „Kolomojskij pomohl vytvořit první dobrovolnické bataliony – Dnipro a Dnipro – 1 – každý o asi 500 lidech. Také po několik měsíců finančně podporoval několik dalších batalionů včetně Azov, Aidar, Donbas a batalionu Pravý sektor.“ (2) To byly první soukromé armády na Ukrajině po EuroMajdanu. To byl teprve začátek. Pak tento ukrajinský oligarcha „pozval Čečence v naději, že bude-li toho zapotřebí, tak mu ochrání podniky a továrny.“ (3)

Mamon hlásí, že na Východní Ukrajině lze pozorovat, jak nad základnami některých soukromých batalionů vlají vlajky symbolizující džihád. (4) Podle něj jsou tam tři dobrovolnické bataliony se značným počtem muslimských bojovníků operujících na Ukrajině: (1) Batalion Džochar Dudajev, který operuje v Donbasu po celé konfliktní zóně; (2) batalion Šejk Mansour, který je umístěn kolem Mariupolu a který se odloučil od batalionu Dudajev; a (3) batalion Krym, který je umístěn v Kramatorsku. (5) Je tam rovněž podle Mamona rota (kumpanie, sotňa, setnina) bojovníků Krymských Tatarů, která operuje jako jeho součást. (6)

„Pro ty, kdo hledají v dnešních válkách snadnou vysvětlující legendu, ať už je to na Středním východě nebo na východní Ukrajině, není pro batalion Džochar Dudajev místo, kam ho zařadit, vysvětluje Mamon. (7) Pak popisuje, jak není batalion Džochar Dudajev „přísně muslimský, ač je v něm spousta muslimů z bývalých sovětských republik včetně Čečenců, kteří už bojovali na straně Islamistického státu (ISIS/ISIL/IS/DAISH/DAESH) v Sýrii. (8) Mamon spočítal, že z bojovníků v batalionu Dudajev pozoroval, že asi polovina jsou Ukrajinci, převážně z města Čerkasy, zatímco ten zbytek „pochází z Čečeny a z Kabardinsko-Balkarské republiky na Severním Kavkazu. Jsou tam rovněž Krymští Tataři, Ázerové a jeden Gruzínec z Batumi.“ (9) Ti všichni jsou spojeni bojem „proti tomu, co vnímají jako společného nepřítele,“ dodává, což znamená, že jsou všichni spojeni bojem proti Rusku. (10)

Ukrajina je hřištěm pro organizovaný zločin k organizování financování pro ISIL

Když anti-kyjevské síly na Východní Ukrajině nebo v Novorossii krátce zastavily pronikání do Kolomojského podnikatelské základny a do jeho osobního léna v Dněpropetrovsku, tak tento ukrajinský oligarcha „náhle ztratil zájem a zastavil placení dobrovolnických batalionů. Batalion Pravý sektor na to zareagoval zabíráním jeho majetku, ale Munajev si tohle nemohl dovolit. On jako cizinec měl strach, že ukrajinské úřady by jeho batalion považovaly za ilegální ozbrojenou skupinu, a tak by ji rozpustily. Munajev byl roztrpčený, ale proti úřadům v Kyjevě otevřeně nepromluvil.“ (11)

A v tomto okamžiku začínají být vazby mezi „agenty chaosu“ a organizovaným zločinem zjevné. Zrovna tak jako v Iráku a v Sýrii či v Libyi vylupují domy a prodávají sexuální otrokyně, tak i na Ukrajině vydírají peníze a spojují se s místními zločinci.

Zrovna tak jako Sýrie nebo Kosovo je i Ukrajina hřištěm pro tyto agenty chaosu. „I na Ukrajině můžete provádět podnikání, které není zrovna legální. Můžete vydělávat snadné peníze pro bratry bojující na Kavkaze, v Sýrii či v Afghánistánu. Můžete si ‚legálně‘ opatřovat neregistrované zbraně k boji proti Ruskem podporovaným separatistům a pak je vyvážet s uplácením zkorumpovaných ukrajinských celníků,“ vysvětluje Mamon. (12)
Když se Mamon v roce 2014 setkal s velitelem čečenských separatistů Isou Munajevem, tak psal, že Munajev nebojuje v Donbasu na frontové linii. Tento vůdce milice „byl zaměstnán výcvikem vojáků a organizováním peněz a zbraní z Kyjeva.“ (13) Ač to neznamená výlučně jen zločinné podniky, tak k „organizování peněz“ patří i amorální a islámem zakázané zločinné praktiky.

Mamon vysvětluje, jak jeden z mužů Isy Munajeva – Ruslan – odjel na Západní Ukrajinu a na několik týdnů zmizel v Rivně. „Když se vrátil, byl zklamán; nepodařilo se mu místní mafii přesvědčit, aby spolupracovala,“ vysvětloval Ruslanovu misi. (14) „Teď má ale už další argumenty, jak je přesvědčit. Jeho muži zabrali ty doly, když nikoho nepustí do lesa. Buď se místní gangsteři podělí o profit, nebo prachy nedostane nikdo,“ dodal. (15)

Ruslan navíc v Kyjevě zřídil „skupinu přímé reakce“, aby „vybírala dluhy nebo zastrašovala konkurenci. Není žádných pochyb, že tato nová pobočka bude pracovat za frontou, kde žádná válka není, ale jsou tam peníze – když víte, odkud je dostat. Když bude zapotřebí, tak dobrovolníci ze skupiny přímé reakce dohlédnou na doly v Rivně nebo ‚opatří‘ peníze z ilegálních kasin, kterých jsou v Kyjevě v provozu stovky. (16)

Kromě toho, že ty „skupiny přímé reakce“, které Isa Munajev zřídil, vybírají peníze, tak ještě budou fungovat v Kyjevě jako odvetný prostředek proti kyjevským úřadům nebo komukoliv, kdo by se stavěl proti těm tzv. „bratrům“. „Tato skupina bude něco na způsob zadního voje, který se postará o problémy třeba, jako kdyby se někdo pokoušel batalion Dudajev diskreditovat,“ uvádí Mamon. (17)

To, že tito agenti chaosu využívají Ukrajinu jako základnu pro své operace a pro opatřování peněz, je hrozbou pro bezpečnost Evropy, post-sovětského prostoru a pro celý svět. Ač to Marcin Mamon přímo neřekl, tak líčí jasný obraz toho, co se děje: „Ukrajina se teď stává pro bratry jako Ruslan důležitou mezizastávkou. Na Ukrajině si můžete koupit pas a novou identitu. Bojovník za 15 000 $ dostane nové jméno a právní dokument osvědčující ukrajinské občanství. Ukrajina sice nepatří do Evropské unie, je ale i tak snadnou cestou k imigraci na Západ. Ukrajinci mají jen málo problémů opatřit si víza do sousedního Polska, kde mohou pracovat na stavbách nebo v restauracích a vyplnit tak mezeru, která zůstala po milionech Polácích, kteří odešli kvůli sháňce po práci v Británii a v Německu.“ (18)

Využití Ukrajiny jako předmostí k obnovení bojů na Severním Kavkazu

Zrovna tak jako se Sýrie a Iráku používá jako US odrazového můstku proti Íránu, tak se těchto dvou front rovněž používá i jako odrazových můstků k infiltraci do Jižního federálního obvodu a do Federálního obvodu Severní Kavkaz v Ruské federaci. Stejně jako Sýrie a Iráku, tak i Ukrajiny se používá jako odrazového můstku pro moderní dobývání a obléhání Ruska.

Jedním z cílů zahraničních bojovníků pomáhajících na Ukrajině ultra-nacionalistům je využít Ukrajiny jako základny k oživení nějaké nové fronty na Kavkaze. „‘Naším cílem tady je opatřit si zbraně, které se pošlou na Kavkaz,‘ přiznává mi bez váhání Ruslan, tj. ten bratr, se kterým jsem se v Kyjevě setkal jako s prvním,“ uvádí Mamon. (19) Také Munajev to Marcinu Mamonovi přiznává, když říká, že „doufá, že zbraně, ke kterým se na Ukrajině dostane, skončí v rukou militantů na Kavkazu.“ (20) „Pokud uspějeme na Ukrajině, tak bychom mohli uspět i v Čečeně,“ říká mi Mamon. (21)

Pro batalion Džochar Dudajev, batalion Šejk Mansour a pro ISIS/ISIL/IS/DAISH/DAESH je „válka v ukrajinském regionu Donbas jen dalším dějištěm boje proti Rusům.“ (22) Jim nezáleží na tom, je-li jejich konečným cílem Kalifát na Středním východě nebo jen osvobození Kavkazu od ruského vlivu – bratři jsou spojeni nikoliv národností, nýbrž smyslem pro komunitu a solidaritu, vysvětluje Mamon. (23)

Ohroženo nebude jen samotné Rusko a jeho spojenci. Pokud si Evropská unie myslí, že proti tomu bude imunní, tak se mýlí. Stejně jako v Libyi se šířením zbraní na Ukrajině vypustí džinové z láhve. Z dlouhodobého hlediska to bude mít dopad na bezpečnost Evropy a Eurasie. Zrovna tak, jako si zbraně, které do Libye nalilo NATO a ty, které vybrali z libyjských vojenských skladů, našly cestu do Nigeru, Nigérie, Mali, Libanonu, Sýrie a Iráku, tak zbraně na Ukrajině si najdou své cestičky na další místa, zvláště do Evropy a do post-sovětského prostoru.

Marcin Mamon o tom podává svědectví prostřednictvím rozhovoru, který vedl s velitelem, jenž nedávno přicestoval ze Sýrie. „‘Vůbec nezáleží na tom, jestli nám ukrajinské úřady pomohou nebo ne,‘ řekl mi velitel tatarského batalionu,“ vzpomíná Mamon. (24) Teď, když ty zbraně mají milice, tak už je nikdy nevydají ukrajinské vládě, řekl Mamonovi velitel, který přijel ze Sýrie, když mu vysvětloval, že jeho cílem je rozpoutat na Krymu povstání proti Rusku. (25)

Nemělo by vůbec překvapovat, že teď nedávno v dubnu 2015 Kreml odhalil, že zachytil, jak se US pokouší Rusko rozervat na kusy přes přímou podporu terorismu proti Rusku a přes separatistické povstání na Severním Kavkaze. „Naše bezpečnostní služby zaznamenaly přímý kontakt mezi bojovníky na Severním Kavkazu a zástupci US zpravodajství v Ázerbájdžánu,“ odhalil ruský president Vladimir Putin v dokumentárním pořadu „Krym: Cesta k Vlasti“, který odvysílal kanál Rossiya-1.

Putin vypustil ve známost, že když upřímně řekl US presidentovi George W. Bushovi o US podpoře pro destabilizaci své země, tak ji Bush slíbil zastavit, později ale Rusko dostalo z US dopis plný výjimečnosti a naprostého pokrytectví, který vyhlašoval, že Washington si může dělat, co se mu zachce, a klidně si sponzorovat proti Rusku teroristy a separatisty.

Tyto aktivity US jsou jasně součástí určitého vzoru a mají svou kontinuitu. V Kosovu dělal Washington to samé proti Srbům. V Sistan-Balúčistánu jednal úplně stejně proti Íráncům. V Tibetu a Xinjinangu dělal to samé proti Číně. Teď do toho balíčku Ukrajinu jen přidal.

Prostřednictvím Washingtonských snah o kontrolu Eurasie se vytvořila nesvatá aliance, v níž jsou ukrajinští ultra-nacionalisté jako Olexandr Muzyčko považováni za „bratry“ výhonků ISIS/ISIL/IS/DAISH/DAESH na Ukrajině, a v níž i Izrael spolupracuje s Jabhat Al-Nusra proti Sýrii. Nenechte se tím zmást: těmi neo-nacisty, Washingtonem, Wall Streetem, NATO, Al-Kaiídou, Izraelem a arabskými diktaturami spolu s ISIS/ISIL/IS/DAISH/DAESH.


POZNÁMKY
:

[1] Marcin Mamon, “In Midst of War, Ukraine Becomes Gateway for Jihad,” Intercept, February 26, 2015.

[2-3] Marcin Mamon, “Isa Munayev’s War: The Final Days of a Chechen Commander Fighting in Ukraine,” Intercept, February 27, 2015.

[4] Marcin Mamon, “In Midst of War,” op. cit.

[5-11] Marcin Mamon, “Isa Munayev’s War,” op. cit.

[12] Marcin Mamon, “In Midst of War,” op. cit.

[13] Marcin Mamon, “Isa Munayev’s War,” op. cit.

[14-19] Marcin Mamon, “In Midst of War,” op. cit.

[20-21] Marcin Mamon, “Isa Munayev’s War,” op. cit.

[22-23] Marcin Mamon, “In Midst of War,” op. cit.

[24-25] Marcin Mamon, “Isa Munayev’s War,” op. cit.

Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: strategic-culture.org