Komunální volby ve Španělsku vyhrála skutečná levice

– zpr –
26.5.2015 E-republika

V Španělku se zhroutil 40-letý systém obou zkorumpovaných oposmluvních stran pravice (PP) a levice (PSOE). A na konci 2015 budou celostátní volby.

Věta o tom, že kapitalisté si sami kopou hrob, se nyní naplňuje ve Španělsku. Mezinárodní banksteři plánovali ze Španělska druhé Řecko a současná pravicová vláda Mariana Rajoye (Lidová strana) jim v tom vydatně pomáhá, včetně aktivního postupu proti opozici a zavádění prvků “boje proti terorismu” proti vlastním občanům. Banky vyhazovaly z bytů přes automatizované formuláře kolem 100 zadlužených rodin denně a byty propadaly zkáze jako nevyužité prostory. Nezaměstnanost stoupla na 24 % a země jde ekonomicky kytek.

Socialisté v (PSOE), který zde 40 let vládnou s lidovci v oposmlouvě stejně jako u nás a k chudým se chovali úplně stejně jako socani u nás. Prostě se na ně vykašlali a nechali se koupit EU-bankami a korporacemi. Jejich korupce byla o to snadnější, že ohromnou zadluženost sami způsobili nesmyslnou politikou a špatně vynaloženými dotacemi z EU. Tyto dotace a následná korupce nyní způsobují obcím stejné problémy, jako akvaparky našich předlužených obcí a sportovní haly našich měst.

Jenže na rozdíl od nás se slušní lidé zastali rodin vyhozených z bytů a bojovali za ně přímo u bank, demonstracemi a blokádou bankovních poboček. Na úrovni základní lidské solidarity vznikla nejprve síť aktivistických buněk, v nich vznikli noví političtí vůdci a ti formulovali novou politiku. A ta nyní vyhrála i mocensky.
 
Výsledky komunálních voleb

Volilo se v tuto neděli (24.5.2015) do celkem 8,100 obecních zastupitelstev a do 13 ze 17 krajských zastupitelstev. Výsledky se dají číst dvěma způsoby. PP a PSOE udělaly dohromady celkem 52 % proti 65 % v roce 2011. Tím by se dalo říci, že jejich debakl nebyl vzhledem ke katastrofální ekonomické situaci Španělska a celonárodním demonstracím tak velký. Naše korporátky poženou propagandu jistě tímto kýženým směrem.

Jenže ve skutečnosti se hroutil systém obou zkorumpovaných oposmluvních stran a na konci 2015 čekají tuto zemi celostátní volby. A to je jiné kafe. Korupční pravice a levice ztratila kontrolu v 8 ze 13 regionů, včetně hlavních měst jako Madrid a Valencie. Co je klíčové například v Madridu. Na radnici typu pražské oposmluvní korupční kliky dostalo PP 21 ze 57 mandátů, PSOE mělo jen 9 mandátů. Zbytek tj. asi 20 křesel dostaly levicové skupiny sdružené v uskupení Ahora Madrid, což je uskupení podobné typu “Democracy Now!”. V tomto spolku pochopitelně kraluje Podemos, který má našlápnuto k volebnímu vítězství na konci roku 2015. To znamená, že i při případných koaličních jednáních o složení radnic velkých měst je nyní minimálně kontrolní balík moci plně v rukou opozice.

Vzestupu strany Podemos a situaci ve Španělsku jsme se průběžně věnovali minimálně jeden rok. Tady je přehled nejdůležitějších článků o strategii, která vedla k vítězství skutečné levice, která se pochopitelně zcela oddělila finančně, mocensky, ideologicky a politicky od zkorumpované socialistické strany. První velké volby ukázaly, že se to nové levici vyplatilo, stejně jako v Řecku. Nyní je na řadě Itálie.

Související články: