Kousnout do kyselého Apple

– red – 
17.5.2015 E-republika

Finišování výroby iPhone 6 stálo dělníky v roce 2014 práci 15 hodin denně v kuse, po dobu po dobu 10 týdnů, bez jediného dne volna. To je faktická cena za tyto mobily.

Firma Apple (kótovaná na burze cenou kolem 700 miliard dolarů) má právo být hrdá na své zisky, ale nikoliv na způsob, jak jich dosahuje. O tom jsme už psali, podívejte na heslo “Apple”. Protože tato firma je u nás dávána za vzor, podívejme, jak okrádá nejen Američany, ale i lidi na celé planetě.
 
Apple vykradl státem placený výzkum a patentoval jako vlastní
Kradení přiznal už Steve Jobs ve své slavné větě: “Vždy jsme nestydatě kradli výborné cizí nápady.” Obecně platí, že každý úspěšný produkt je také výsledkem “obecného dobra”, tj. úrovně občanů daného státu. V případě Apple nešlo jen o krádeže z privátního sektoru, ale pomohl si k výzkumu financovaného vládou po celá desetiletí. K tomu viz knihu The Entrepreneurial State (Mariana Mazzucato). Apple nejen že inteligentně krade z cizího, ale má mnohem menší výdaje na výzkum než jeho konkurenti Microsoft a Google. Navíc v USA dosti nestydatě využívá zákon z roku 1980 (Bayh-Dole Act), který umožňuje patentování objevů z veřejného výzkumu. Apple těží ze všech hlavních 12 technologií, které financoval v USA vládní program pro vědu.

Apple okrádá veřejný výzkum i v EU
A připomeňme, že dotykový displej byl objeven v laboratořích CERN v Evropě. Apple v EU platí minimální daně díky všem daňovým fintám a rájům, které zde využívá. Viz článek Jak se krade ve velkém aneb Daňová optimalizace koncernů. Navíc dává mnohem víc peněz na soudní spory o patenty, než na jejich vlastní vývoj ve firmě. Navíc: pokud vědcům z veřejné sféry patentem původně veřejné know-how sebere, ti už v práci nemohou pokračovat.

Apple platí neuvěřitelně nízké daně
K tomu jsme psali samostatný článek Apple platil ze zisku 36,8 miliard dolarů daň 1,9 %. Tím je řečeno vše. Navíc hlavní daňové úniky provozuje v zahraničí, kde má obrat stoupnout v roce 2017 na 200 miliard dolarů. Apple tedy globálně okrádá všechny lidi na Zemi. K tomu si klikněte na heslo “offshore-leaks”. K tomu si klikněte na schéma “dvojitý irský a holandský sendvič”, které je v anotaci. Tento legální systém znamená nulové placení daní.
 
Apple okrádá zákazníky
Výrobní náklady na 16 GB iPhone 6 jsou asi 200 dolarů, po marketingu je cena 288 dolarů. Ale v USA stojí tento telefon minimálně 650 dolarů, a to bez smluv sxmobilními operátory.

Apple stojí na otrocké práci
Finišování výroby iPhone 6 stálo dělníky v roce 2014 práci 15 hodin denně v kuse, po dobu 10 týdnů, bez jediného dne volna. To je faktická cena za tyto mobily. Hlavní výroba přidružené čínské firmy Foxconn byla provázena vlnou sebevražd přímo v halách, kdy dělníci skákali na beton z oken fabriky. Viz heslo Wikipedie zde. Apple praktikuje skrze systém přidružených firem všechny formy okrádání pracujících a po kontrolách a skandálech světového formátu je omezil ve Třetím světě pouze kosmetickými úpravami. Korumpovat soudy, vlády a média přijde na mnohem méně.

Apple vydělává hlavně pro jedno procento
Navíc Apple vlastní peníze ani nepoužívá, drží si je v offshore bankách na úrok. Když potřebuje na investice, půjčí si je na nulový úrok od amerických daňových poplatníků. Navíc si zpětně odkoupil (buybacks) v loňském roce akcie 140 miliard dolarů, a tím znemožnil ostatním občanům, aby se podíleli na jeho bohatství. Tomu se říká neoliberální ekonomika. Nejbohatších 10 % vlastní 91 % US-akcií a Apple k moci jednoho procenta výrazně pomohl.

Shrňme tuto globální nestydatost. Apple Corporation má podle generálního ředitele Tima Cooka velmi silný morální kompas. Vskutku.

Zdroj článku zde.

Související články: