Kyjev je připravován ke kapitulaci za podmínek Putina

14. 5. 2015     zdroj a zdroj

Návštěva vysoce postavené představitelky ministerstva zahraničí USA Victorie Nuland v Kyjevě vyvolala ohlas mezi experty a novináři. Ukrajinské hlavní město navštíví známá politička 14. května. Účelem návštěvy je jednání o realizaci dohod Minsk-2. Návštěvě Nuland předcházela jednání Johna Kerryho se Sergejem Lavrovem a Vladimírem Putinem, při kterých se rovněž hovořilo o ukrajinské krizi.

“Washington se přesvědčil o tom, že ukrajinská armáda není schopna zdolat vojáky domobrany a vyřešit konflikt silou. Nikdo nechce zničit Ukrajinu v důsledku války s Ruskem. Je třeba se domluvit. Tím spíš, že Moskva signalizuje smíření,” informují “Vesti” s odkazem na experta na mezinárodní vztahy Olega Vološina, který dříve pracoval na ministerstvu zahraničních věcí Ukrajiny.
Panika v Kyjevě: Putin vyhrál, USA souhlasily s konfederací Ukrajiny

Poslední setkání Vladimíra Putina s představiteli USA a EU ukazují vítězství ruské strany: Moskva se nejspíše dohodne na podmínkách vyřešení krize se Západem a na názor Ukrajiny se nikdo nezeptá.

Takovou prognózu představil na své stránce na Facebooku poslanec Nejvyšší rady Viktor Baloga, jehož klan je považován za “vládce Zakarpatí”.

“Již nyní můžeme s jistotou říci, že Moskva dosáhla svého cíle – Evropa a USA – Merkelová a Kerry si s nimi sedli k jednacímu stolu na jejich území a podle jejich pravidel. A to všechno proto, že ukrajinská vláda si to představovala jako hru v šachy a myslela si, že máme spoustu času. Ale v Moskvě i v Bruselu jsme dostali mat.

V důsledku toho je přijato rozhodnutí, které vyhovuje Rusku, USA, Evropské unii, ale které absolutně nevyhovuje Ukrajině. S námi naložili jako s objektem mezinárodní politiky, nikoli jako s jeho subjektem. Postaví nás před hotovou věc, aniž by se zajímali o náš názor.

Jak se bude provádět tento scénář? Prostřednictvím návrhu nové Ústavy. Je zjevné, že se nyní vše připravuje k tomu, aby to proběhlo hladce a bezbolestně. Konkrétně – přes Nejvyšší radu, kde je vždycky možné se domluvit, někomu něco slíbit a získat 300 hlasů. Myslím, že to bude mít stejné účinky, jako měla proslulá ratifikace dohod v Charkově v dubnu 2010,” napsal Baloga.

Podle něj se Moskva a Washington, nejspíše, dohodnou na změně Ukrajiny v konfederaci.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová