Majdan v Kyjevě organizovala Angela Merkelová, plánuje také setkání s ruskou opozicí

6. 5. 2015   zdrojzdroj
Noviny Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) obvinily německou kancléřku Angelu Merkelovou z organizování Majdanu v Kyjevě prostřednictvím kontrolovaných nevládních organizací. DWN pohoršil fakt, že svržení prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče se konalo za prostředky německých daňových poplatníků. Nástrojem vlády SRN je Nadace Konráda Adenauera, která působí na Ukrajině od roku 1994. 



Nadace je financována převážně z federálního rozpočtu; přidělováním finančních prostředků se zabývá německý parlament. Podle DWN je Fond blízký straně německé kancléřky – Křesťanské a demokratické unii. Pouze v roce 2014 bylo na činnost fondu vyčleněno 130 miliónů eur, z toho 70 milionů – na “mezinárodního partnerství” a programy v “nezávislé” (Ukrajině). V úhrnu bylo na Ukrajině za poslední roky realizováno asi 500 programů.

Je třeba poznamenat, že Nadace Adenauera stojí za vytvořením strany Vitalije Klička “Úder” a sponzorovala také strany, které obhajovaly podepsání asociační dohody s EU, včetně organizace současného premiéra Arsenije Jaceňuka a hnutí “Svoboda”. “Svržení Janukovyče a jmenování Vitalije Klička do vysoké funkce bylo zřejmě plánem pro Ukrajinu,” předpokládají Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

“Izvestija” informovala o plánech na setkání Merkelové s ruskou opozí

Německá kancléřka Angela Merkelová se během své návštěvy v Moskvě setká s představiteli ruské politické opozice, která je naplánována na 10. května, napsaly v úterý 5.května noviny “Izvestija”. Podle deníku má opozice v úmyslu požádat německou političku, aby posílila počet osobních protiruských sankcí.

“Budeme žádat, aby sankce proti Rusku nebyly odstraněny. Ano, je to destabilizace ruské ekonomiky, ale z našeho pohledu to je jeden z možných motorů pro změnu státní moci. Jsme také přesvědčeni, že je nezbytné zpřísnit sankce i pokud jde o konkrétní osoby v zemi “, citovaly noviny nejmenovaného partnera v řadách opozice.

Zároveň zdroj přiznává, že ještě není potvrzeno místo a doba setkání. Je možné, že setkání se bude konat 11. května, pokud bude návštěva Merkelové prodloužena.

Podle informací “Izvestií” připravili na zvláštním zasedání 30. dubna Alexej Navalnyj, Vladimír Milov, Ilja Jašin, Leonid Volkov a další politici seznam otázek, které mají být s kancléřkou projednány.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová