Národní garda Ukrajiny obklíčila část polygonu, kde se vzbouřili mobilizovaní vojáci

20. 5. 2015     zdroj
Národní garda Ukrajiny obklíčila část Javorovského polygonu ve Lvovské oblasti Ukrajiny, aby blokovala vzbouřené mobilizované v OSU (Ozbrojené síly Ukrajiny). 18. května to oznámila NTV. Uvádí se, že velení OSU se začalo zabývat incidentem na Javorovském cvičišti a poslalo na místo své zástupce. Polygon byl zároveň obklíčen jednotkami Národní gardy, která má v úmyslu “potlačit případné nepokoje.”


Je známo, že před několika týdny na polygon přijeli branci. Měli tam být vycvičeni před odesláním do ATO na Donbasu. Podle dostupných informací však za dva týdny rekruti potřebnou přípravou neprošli. Za dobu 14 dnů vystříleli jen po 10 patronech. Vojáci také doposud neobdrželi uniformu, jsou nuceni chodit v civilu: džínách a teplákových soupravách. Místní média napsala, že davy rekrutů jim připomínají bezdomovce.

Branci to nevydrželi a vzbouřili se. Zahradili všechna stanoviště a požadují, aby velení situaci řešilo.

Připomeňme, že na Javorovském cvičišti jsou také vojáci 173. výsadkové brigády USA. Přijeli tam na společné cvičení s ukrajinskou armádou. Do cvičení však budou zapojeny pouze jednotky Národní gardy, celkem asi 900 vojáků. Když americké síly dorazily na cvičiště, hned za nimi přiletěl prezident Ukrajiny Petr Porošenko. Poobědval s americkými vojáky a fotografie tohoto oběda vystavil. V internetu byl Porošenko za tyto fotografie tvrdě kritizován, protože uživatelům se jevily jako velmi nevhodné na pozadí úplného zhroucení ukrajinské armády a problémů se zásobováním.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová