Petr Mach : Jsme zásadně proti kvótám na uprchlíky


Petr Mach
14.5.2015   Svobodné noviny
Svobodní jsou zásadně proti určování kvót na uprchlíky. Reagují tak na plán, který před malou chvílí představila Evropská komise – chce během dvou let přivést do EU 20 tisíc uprchlíků a rozdělit je podle kvót do jednotlivých zemí. „Vždy jsem byl proti těmto kvótám a vždycky budu. Hlasoval jsem proti tomu v Evropském parlamentu a budu hlasoval znovu,“ komentoval oznámení EK europoslanec.
Pravomoc Evropské unii o tomto rozhodnout, i proti vůli naší země a našich občanů, daly bohužel naše minulé vlády. Do roku 2009 (než začala platit Lisabonská smlouva) by se na tom musely jednomyslně shodnout všechny státy. Lisabonská smlouva ale založila pravomoc EU rozhodnout zcela bez ohledu na vůli naší země o záležitostech, které se týkají azylové politiky, a tedy i kvót.

K založení Strany svobodných občanů vedl v roce 2009 mimo jiné právě i odpor proti Lisabonské smlouvě. „Stalo se bohužel přesně to, před čím jsme varovali. Evropská unie dnes tu pravomoc má,“ upozorňuje P. Mach.

Strana svobodných občanů zastává princip dobrovolnosti. Nechceme, aby nám někdo něco diktoval shora, aby úředníci v Bruselu určovali, kolik ilegálních imigrantů, žadatelů o azyl má Česká republika na svém území ubytovat.