Poslední výstřely 2. světové války

16. 5. 2015, Petr Ďoubalík, konec 2. světové války v Evropě, bitva u obce Slivice 11.-12. 5. 1945, dokumentární filmy online, turistický průvodce ČSSR

Měli jsme tu “čest”, že nejstrašnější světová válka skončila v Evropě před 70 lety na našem území. Osvobození Prahy bylo zakončeno 9. 5. 1945 – to jsme se učili jako žáčci a snad se to podobně učí i žáčci dnešní. Přiznám se ale, že jsem až do nedávné doby nevěděl, že poslední regulérní bitva této války se odehrála ještě o 2 dny později. Že pomníčky posledních, asi sta padlých, nesou datum 11. 5. 1945.

Tato skutečnost je zaznamenána i v dokumentárním filmu “Osvobození Prahy”, na který jsem upozorňoval před pár dny. Jestli vás to zajímá, čtěte dále:
Zjistil jsem, že nové ruské dokumentární filmy, včetně nedávno vysílaného “Osvobození Prahy”, jsou k online shlédnutí na adrese: dokumenty ru
Film “V máji 45. Osvobození Prahy” je zde: dokument osvob prahy

všechny dokumentární filmy na doc.russia.tv

 

památník konce války v Berlíně (z dokumentárního filmu “Šturm Berlína. V brlohu bestie”)

 Z filmu “Osvobození Prahy”:

Hovoří Praha. Praha hovoří. Rudá armádo, slyšte naše vysílání! Německá vojska ve velkém počtu tanků a letadel útočí na Prahu! Posíláme plamennou prosbu chrabré Rudé armádě! Potřebujeme vaši pomoc! Potřebujeme podporu vašeho letectva proti německým vojskům, která směřují na Prahu! Praha se nevzdá!

z filmu “Osvobození Prahy”

možná by se radní Prahy 6 mohli o pomníku maršála Koněva poradit s českými veterány a dívat se jim přitom zpříma do očí

maršál Koněv v květnu 1945 v Praze. Holčička z fotografie mu napsala po 20 letech děkovný dopis a on si ho až do smrti opatroval mezi nejcennějšími (říká ve filmu jeho dcera N. I. Koněvová)

poslední bitva se odehrála jižně od Prahy, poblíž Příbrami

Bitva u Slivice 11. května a v noci na 12. května 1945 byla poslední větší bitvou druhé světové války svedenou na českém území či vůbec v Evropě. Věž kostela sloužila jako pozorovatelna i palebné stanoviště a presbytář kostela dostal zásah dělostřeleckým granátem. Bitvě je věnováno několik pomníků v okolí osady – symbolická střela s pamětní desku na severní straně kostela, skupina pomníčků u severního okraje osady a památník Vítězství v blízkosti silnice I/4. (zdroj: wikipedie)

 

památník poslední bitvy 2. sv. v. v Evropě u Slivice a Milína 11.-12. 5. 1945



pojďme se podívat, co najdeme napsaného o poslední bitvě v turistickém průvodci z roku 1964

 

Ucelená řada geniálně zpracovaných turistických průvodců ze šedesátých let pokrývala celé území ČSSR. Knížky byly sestaveny podle jednotné osnovy, kterou vypracovala publikační komise při odboru turistiky ÚV ČSTV. Omyvatelné desky, součástí mapa, popis všech turistických tras, místopisný seznam, všechny potřebné informace.

Z turistického průvodce:

 Zroj: wikip1 a wikip2

wikipedie



podle dokumentárního filmu “Osvobození Prahy” by toto měli být poslední dva padlí rudoarmějci

Přidávám ještě zajímavý odkaz na stránky, kde je popsán boj 10. 5. v Opařanech nedaleko Tábora: oparany 19450510