Putin má pravdu, Američané jsou nejagresivnější na světě. A EU nás dovedla ke krachu. Mluvili jsme s Marine Le Pen

6. 5. 2015 Parlamentní listy
Předsedkyně francouzské nacionalistické strany Národní Fronta Marine Le Penová byla na dvoudenní návštěvě Prahy, během níž se setkala i s bývalým prezidentem republiky Václavem Klausem. Po konferenci na půdě Poslanecké sněmovny odpovídala na dotazy novinářů, pro Parlamentní Listy.cz se vyjádřila k názoru ruského prezidenta Vladimira Putina na Američany.

Před nějakým časem řekl ruský prezident Vladimir Putin, že nejagresivnější zahraniční politiku praktikují Spojené státy americké, protože USA mají desetkrát silnější armádu než Rusko, mají vojenské základny ve více než 100 zemích po celém světě, dělají invaze a převraty v suverénních státech. Na tento názor se Parlamentní Listy.cz dotázaly Marine Le Pen.

Putin má pravdu

„Já si myslím, že má pravdu,“ odpověděla  Marine Le Pen. A pokračovala. „USA mají odpovědnost za řadu krizí, Irák, Libyi, Sýrii, jejich politika je pro celý svět zničující. Stojí v pozadí ukrajinské krize, která nebyla „spontánní revolucí“ jak se to dnes někdo snaží prezentovat.,“ dodala.

Marine Le Pen též prozradila, že z hlediska stranické práce chce z Národní fronty udělat „válečný stroj“ pro příští období. Le Penová řekla, že v její straně neberou ohled na to, jaká je rasa či původ jejích členů a voličů. Například hájili alžírské muslimy, kteří zůstali loajální Francii.

Evropská unie nás dovedla ke krachu. Je to nový totalitní režim

„Evropská unie nás dovedla ke krachu ekonomickému, kulturnímu i sociálnímu. Jedná v duchu absolutní globalizace a je svým způsobem novým druhem totalitního režimu. Svazuje národy a vytváří napětí, které nikdy nebylo takové, jako je v současné době. Podívejme se na Ukrajinu, ekonomické problémy či statisíce imigrantů,“ řekla Le Pen o EU, kterou chce zrušit, protože EU nelze reformovat.

Le Penová dále řekla, že její strana je pro volné podnikání a hospodářský patriotismus a inteligentní cla. Stát musí hájit strategicky důležité věci a chránit strategicky důležité podniky. Vyjádřila se i k otázce anexe Krymu. Podle ní ukrajinská vláda vzešla z puče na Majdanu a vyhrožovala, že zaútočí na základní práva krymských obyvatel, proto došlo k uspořádání referenda o odtržení. EU jedná na rozkaz USA a nebyla stejně pozorná, když se jednalo o případ Kosova.

Imigraci považuje za negativní. Existuje vysoká nezaměstnanost a vysoká chudoba a deficit v sociálním systému, čili ani není možné imigrantům něco nabídnout, pokud nechtějí pracovat jako otroci, což by nebylo správné.

EU jako diktatura a nový Sovětský svaz. Klaus byl u toho

V úterý byla Le Penová na večeři uspořádané na její počest. Le Penová hovořila o EU jako o diktatuře a přirovnala EU k Sovětskému svazu. Setkala se zde i s exprezidentem Václavem Klausem, který v exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil více.

Dopoledne Le Pen mluvila v Poslanecké sněmovně, kde byla na pozvání poslanců nově vznikající strany Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury a Radima Fialy. Jakmile šéfka Front National začala hovořit, dali o sobě velmi hlasitě vědět její odpůrci. „Fašisté ven,“ pokřikovali na Le Penovou. Ostřílená politička se ale projevy nesouhlasu nedala zaskočit. „Máte štěstí, že jsou u vás odpůrci oblečení,“ prohlásila ve zjevné narážce na ukrajinskou feministickou skupinu Femen, která je známá nahými protesty a která nedávno protestovala proti Národní frontě.

Evropská unie je monstrózní kreatura, zničme ji

Na úvod svého projevu se francouzská nacionalistická politička ostře vymezila proti Evropské unii. Organizaci označila za „monstrózní kreaturu a šílenství“ a poukázala na to, že EU sice velebí demokracii, ale svým fungováním ji popírá. Konkrétním příkladem absence demokratických principů v Evropské unii je dle Le Penové evropská ústava (Lisabonská smlouva), která vstoupila v platnost i přes negativní výsledek některých národních referend.

Myšlenka spolupráce v rámci Evropy je dle francouzské političky správná, nicméně v podání Evropské unie z jejího pohledu dosti pokulhává. „Evropská unie je hrobkou našich nadějí. Nebojujme proti Evropě, nýbrž proti EU,“ vyzvala Le Penová.

Proti nadnárodnímu principu fungování EU postavila šéfka francouzské nacionální strany spolupráci mezi suverénními národními státy, které mají vlastní hranice, měnu i zákony. To je dle jejího názoru mnohem lepší forma spolupráce mezi evropskými státy. „Sjednocení vlastenecké Evropy je náš úkol,“ prohlásila Le Penová. Za další negativum Evropské unie považuje francouzská politička společnou měnu – euro – které prý nepřináší prosperitu, nýbrž pravý opak.

Ve svém projevu se Le Penová dotkla i uprchlické krize ve Středozemním moři. Prohlásila, že za tisíce mrtvých nesou odpovědnost evropští lídři, neboť Evropská unie pomohla zničit země, ze kterých se do Evropy snaží dostat tisíce uprchlíků. Přihlásila se ke křesťanským kořenům Evropy a uvedla, že není náhoda, že příznivci EU nechtěli mít v Evropské ústavě zmínku o Bohu.

Předseda belgické nacionalistické strany Vlámský zájem Tom Van Grieken hovořil o tom, že typickým příkladem nefungujícího vícenárodního státu je Belgie, od něhož by se chtěli odtrhnout. Radim Fiala mluvil o tom, že EU chce vytvořit občana „osvobozeného“ od Boha, vlasti, národa a rodiny, bez jakékoli identity. Kdo není politicky korektní, je díky mediální manipulaci označován za extremistu. Mluvil o šílené imigrační politice EU a že unie povzbuzuje konflikty.