Republikánský kandidát na prezidenta hovoří o válce USA proti Rusku

Kandidát Ben Carson

12.5. 2015   Svobodné noviny

Republikánský kandidát na amerického prezidenta v roce 2016 prohlásil, že vojenský útok USA proti Rusku by byl v budoucnu možný s cílem ochránit americký lid.
„Pokud by byla v sázce existence a bezpečnost lidí ve Spojených státech- a byl by to jediný způsob jak je ochránit- samozřejmě byl dělal, co by bylo nutné,“ uvedl Ben Carson v nedělním rozhovoru
AFP pro Fox News, když byl tázán na použití vojenské síly proti Moskvě. „Samozřejmě bych tak učinil po konzultaci s příslušnými kompetentními generály a  osobami, které mají v této oblasti větší znalosti než já,“ dodal.

Vysloužilý neurochirurg, který zahájil jeho prezidentskou kampaň minulý týden, také nazval ruského prezidenta Vladimíra Putina tyranem.
Carson nicméně odmítl jít do války s Ruskem kvůli krizi na Ukrajině.
„Ne, nešel bych do války kvůli Ukrajině, ale řešil bych Ukrajinu velmi odlišným způsobem,“ uvedl.

„Bylo rozhodnuto, že budou na Ukrajině chráněni, pokud nastane nějaká agrese. Dodrželi jsme to? Samozřejmě že ne. A co to říká naším dalším spojencům po celém světě?“ Zeptal se.

Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou se loni zhoršily poté, co prozápadní síly v únoru 2014 svrhly bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

USA obviňují Rusko z poskytování těžkých zbraní a výcviku pro-ruských bojovníků a z nasazení protivzdušných systémů obrany na východní Ukrajině. Kreml tato obvinění odmítá a označuje je za nepodložené.

Během sobotního projevu, ruský prezident Vladimír Putin obvinil Spojené státy z pokusů ovládnout celý svět.

„Jsme svědky pokusů o vytvoření unipolárního světa, vidíme, jak nabírá na síle jako síla bloku myšlení,“ řekl Putin zahraničním vůdcům, válečným veteránům a tisícům vojáků seskupených na Rudém náměstí v Moskvě před hlavní vojenskou přehlídkou.

Foto: AFP