Rusko je vino vším

1. 5. 2015, Anatolij Šarij, zdroj: zde, video – překlad – procvičení ruštiny

Poslední rok jsme svědky všudypřítomné manipulace v médiích. Říká se však, že co nezabije – to otužuje, a tak jestli to dobře dopadne a přežijeme, budeme ve výsledku dokonale proškoleni a obrněni. Vždyť jsou to přímo učebnicové příklady, hotová abeceda manipulace. Někdy rafinovaná, ale postupem času stále okatější a trapnější. Jeden by si řekl: “Ale vždyť to nemůže fungovat! Přece lidi nejsou tak blbí!” Ale funguje. Pěkně to vysvětluje Anatolij Šarij:


Hlavní princip nového státu – Rusko je vino vším
překlad mluveného slova ve videu:
Jestli nesouhlasíš s linií tvé vlády, jestli kritizuješ vládu, to, co se děje ve tvé zemi, to znamená, že jsi prokremlovský, proruský, to znamená, že jsi agent Kremlu. Ozbrojené síly Ukrajiny mají problém s Pravým sektorem, Pravý sektor má problém s Ozbrojenými silami Ukrajiny, prezident udělal prohlášení, Dmitro Jaroš udělal prohlášení. Teď se podívejte, jak nazvali video o těchto neshodách na ukrajinském televizním kanále 24: “Kremlovskou provokaci se podařilo neutralizovat”.
Ptáte se: A jak to může být kremlovská provokace? A já vysvětlím:
Princip č.1: Nepřítel musí být jeden.
Princip č.2: Nepřítel musí být vinen za vše. I když by to tak nebylo.
Princip č.3: Široké masy mají špatnou schopnost chápat.
Princip č.4: Široké masy mají nekonečnou schopnost zapomínat – Adolf Hitler (Mein Kampf)

“Nepřítel musí být jeden, nepřítel musí být vinen vším. Široké masy mají špatnou schopnost chápat a nekonečnou schopnost zapomínat” – Adolf Hitler

překlad: Ď.
Dodatek za NR: Aby široké masy lépe chápaly a nezapomínaly, je dobré některé věci připomínat. Třeba tento letitý návod od Otty.