Ukrajina “promajdanovala” suverenitu


1. 5. 2015     zdroj
Bývalý český prezident Václav Klaus, který vystoupil na “Globálním fóru otevřených společností,” řekl, že současná krize na Ukrajině vůbec nesouvisí s konfliktem s Ruskem, a už vůbec ne s “ruskou agresí”. Podle Klause jsou problémy způsobené “neschopností orgánů státní moci provést transformaci před tím existujícího komunistického systému a vybudovat plnohodnotnou státnost.”


Český politik přímočaře řekl, že Kyjev by neměl očekávat ekonomickou, a zejména ne vojenskou pomoc ze Západu. Stejně nemá žádný význam. Na Ukrajině není pluralitní parlamentní demokracie, plnohodnotné tržní hospodářství, a dokonce ani svoboda projevu. Podle Václava Klause žije “Ukrajina stále ještě v souladu se zásadami bývalé republiky sovětské říše, není schopna vybudovat plnohodnotnou státnost a stát se suverénní zemí.”

Čech také zdůraznil, že Rusko zůstává velkou evropskou mocností, její konflikt se Západem je uměle rozdmýchán a nepředstavuje “konfrontaci mezi dvěma zásadně odlišnými politickými a socio-ekonomickými systémy.”

Ukrajinští politici, samozřejmě, nazvou Václava Klause “agentem Kremlu,” ale nemá bývalý český prezident pravdu? Nehledě na 25 let nezávislosti, je dnes Ukrajina, přes všechny řeči o boji za “nezávislosti”, tak daleko od suverenity, jako nikdy předtím.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová