Ukrajinská svodka ze dne 13.5.2015

napsali Ernest, MP , Mireček, JF a vlk s přispěním dalších  
14.5.2015 Kosa zostra čili  https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Nemilosrdné ostřelování civilní zástavby v Gorlovce – zasaženy školu i školky, věřitelé nechtějí restrukturalizovat státní dluh Ukrajiny, Ukrajina chce ukrást skytské zlaté poklady z Krymu a rozprodat je,  ukr.armáda provádí ‘průzkumy bojem’ a domobrana ruší dovolené svých bojobníků a stahuje techniku k linii příměří, narušování mobilních sítí na Donbasu … a další …

Ernestova část – převážně z opolčenských a ruských zdrojů:
(Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z  vk.com/strelkov_info)

Ministerstvo financí: věřitelé Ukrajiny se odmítají účastnit jednání
Korrespondent.biz, včera, 20:12  zdroj
Zahraniční věřitelé Ukrajiny se odmítají účastnit jednání o restrukturalizaci dluhu. To uvádí v prohlášení Ministerstvo financí Ukrajiny, zveřejněném na webu úřadu v úterý 12. května.
„Ministerstvo financí Ukrajiny vyjadřuje své znepokojení nad přístup výboru věřitelů (ad-hoc výbor), kteří jsou majiteli zahraničního dluhu Ukrajiny a neochota z jejich strany k účasti na jednáních,“ – píše se v prohlášení.
Jak uvedlo ministerstvo financí, mohou držitelé dluhopisů nemohou být zainteresováni na alternativním scénáři v případě, že se jednání o dluhových transakcích Ukrajiny nebude konat.
Také ukrajinské ministerstvo financí poznamenalo, že má v úmyslu jednat s držiteli dluhových závazků v rámci procesu, probíhajícího transparentně, zodpovědně a v dobré víře.
„Navzdory tomu, že Ukrajina a MMF opakovaně řekli, že výsledky dluhových operací, kterými mají být dosaženy všechny tři jeho cíle (likvidita, stabilita a solventnost). Výbor ve svých veřejných prohlášeních, se zaměřuje výhradně na hlediska likvidity a odmítá uznat, že je třeba k dosažení cílů udržitelnosti dluhu vzájemné porozumění„– píše se v prohlášení.

Moskal: LLR vypnuli elektřinu v Stanici Luganskoj
Z Korrespondent.net včera 21:28  zdrojNa okupovaném území přerušili dodávky elektřiny do Stanici Luganskoj a přilehlých osad – není zde světlo, voda, mobilní připojení. Uvedl to šéf Luhanskí vojensko-civilní správy Gennadij Moskal (zástupce kyjevského režimu – pozn.red. NR) na svých internetových stránkách v úterý večer, 12. května.
V souvislosti s tím Moskal varoval, že na odpověď zablokuje dodávky vody.
„Dnes, po 15:00 v Stanici Luganskoj a okolních vesnicích zhasla světla Elektřinu vypnuli na okupované straně – Stanica Luganskaja je v oblasti jediná, která dostává elektřinu z Ruska přes okupované území. Dodávka elektřiny se provádí přes rezervní linku, protože radikálové zničili základní linku. Když žádal, aby vysvětlili, proč zhasla světla, v okupované části vysvětlili, že dělají nějaké opravy, ale kdy to skončí, není známo Nyní v regionálním centru a okolních obcích není nejen elektřina, ale chybí i dodávky vody a mobilní komunikace“– uvádí zpráva.
Moskal řekl, že je za této situace připraven zcela vypnout přívod vody do okupovaného území.
„Pokud na druhé straně proti nám chtějí vést komunální válku, nebudeme mít jinou možnost, než zcela zablokovat tok vody do okupovaných území“ – uvádí se ve zprávě.

12.5.2015 Zpráva od novinářů.
Ekonomická krize donutila ukrajinský parlament požadovat od nizozemského parlamentu vrácení Skythského zlata, aby mohlo být dále prodáno do soukromých sbírek. Nejvyšší rada Ukrajiny podpořila výzvu k parlamentu Nizozemska o pomoc při návratu Skythského zlata na Ukrajinu. Pro odpovídající rozhodnutí na zasedání v úterý hlasovalo 249 poslanců. Jedná se o součást výstavy „Krym. Zlatý ostrov v Černém moři“ ze sbírek krymského ústředního muzea Tavridy (451 kusů pokladu), Kerčské historické a kulturní reservace (190 kusů), národní rezervace „Chersones Tavričeskij“ (28 kusů) a Krymského republikového zařízení „Bachčisarajská historicko-kulturní reservace„( 1442 kusů pokladu), které se týkají státního muzejního fondu Ukrajiny a byly vystaveny v muzeu Allarda Piersona – v archeologickém muzeu University of Amsterdam od 6. února do 31 srpna 2014.

12.5.2015 Přidala milice.
V oblasti osady Aleksandrovka začal silný boj. Výsledek křížové palby – granáty zasáhly tři domy, jeden dům zachvátily plameny. Na straně Marinky je slyšet těžkou střelbu směrem na sídliště Trudovskych. Zvuky boje u osady Marinka zesilují. U osady Kremennaja se bojuje, výbuchy jsou slyšet celý večer. Kanonáda je slyšet i v oblasti Spartak – Jasinovataja. V 19:30 mezi Písky a Spartakem vypukl boj. Od obce Avdějevka ukrajinská armáda zahájila dělostřeleckou palbu na Putilovku a na Spartak. V současné době (21:08) ukrajinská armáda z pozic u Avdějevky střílí na oblast letiště a nákupního centra „Metro“. Pokračují boje v oblasti Písků a Spartaku. Na Petrovský rajon střílí z minometů. Domobrana říká, že z ráže 120 mm. Zvuky výbuchů jsou slyšet v centru. Očití svědkové uvádějí, že tvrdý boj probíhá mezi Marinkou a Krasnogorovkou.

12.05.15 Přidal dopisovatel s volacím znakem „Stěp„.
U Krasnogorovky, Georgievky a Spartaku se bojuje. Ukrajinská armáda ostřeluje rajon Kyjevskij v Doněcku a Dokučajevsk v jižním směru. Tvrdý boj na linii Georgievka – Krasnogorovka – Aleksandrovka, kde není spojitá fronta a která hraničí s rajonem Petrovskij v Doněcku. Boj začal poté, co se jednotka ukrajinské armády rozhodla provést průzkum bojem. V Aleksandrovce hoří několik domů, obec zůstala bez elektřiny a plynu. Během boje byl nepřítel odražen, jeho palebná postavení jsou nyní potlačeny domobranou s podporou obrněné skupiny. Ukrajinská armáda při ostřelování použila samochodná děla, minomety i tanky. Ostřelován byl také Dokučajevsk, poslední výspa domobrany na jihu Doněcka, jehož posádka bojuje proti okupantům, kteří se rozhodli otestovat sílu této oblasti obrany. Před několika minutami v oblasti Putilovského mostu byl zjištěn dopad dvou min. Okupanti Putilovku ostřelují z obsazené Avdějevky. Blízko Spartaku začal boj. Tam protivník podnikl neúspěšný pokus vklínit se do linie fronty domobrany DNR.„

Kerry varoval Porošenka před snahou dobýt na DNR doněcké letiště
Z Korrespondent.net včera 23:15  zdroj
Vlkův vstup: Jestli je tohle pravda, tak mají Porošenko s Jaceňukem opravdový problém! Znamenalo by to, že Američané momentálně už nepreferují pokračování vojenské konfrontace. A klid zbraní je pro Kyjev smrtící, protože bude muset přiznat, že není schopen řešit ekonomické problémy země. Zatím se mohl vymlouvat na válku.

Kerry: US považují za nezbytné úplné zastavení palby v Širokinu
Z Korrespondent.net včera 22:35  zdroj
Humanitární přístup musí být také zabezpečen myslí si ministr zahraničí USA.

Střepiny z Gorlovky ukazují na nasazení zbraní, které měly být z fronty staženy

12.5.2015 Zpráva domobrany Gorlovky.
Celkový poplach! 5. čtvrť – sever Nikitovkaa okolí, západ – KSM a okolí – do krytů! Místní lidé z Dzeržinska oznamují, že nyní střelba přichází od nich, střílejí na Gorlovku, něco jako „Grady“ – rychlé s reaktivním pohonem. Osada 6 7, Glubokaja, osady Kurganka, Besarabka – dopadají granáty. 88 – dávejte pozor. Bylo upřesněno, že střílejí ze Šumů. Stalsbyt zásahDnes všem velitelům až po velitele čet (včetně mě), přišel rozkaz, většin bojovníků stáhnout z dovolené, připravit zbylou techniku, Dnes všem velitelům až po velitele čet (včetně mě), přišel rozkaz, většin bojovníků stáhnout z dovolené, připravit zbylou techniku, y granátů! Na západ města střílí něco těžkého. 245 – do úkrytů. Sídliště Strojitěl také. Celý západ do krytů! V oblasti Majorska probíhá rozsáhlý boj. Pantelejmonovku zasáhla silná palba. 

Obyvatelé Gorlovky žijí opět ve sklepech a suterénech domů

12.5.2015 Zpráva Dmitrije Stěšina:
Podle vojenského zpravodajství DLR – nejbližších deset dnů je období maximální koncentrace ukrajinské armády v Donbasu. Nyní na severu Doněcka duní boj, detaily později.

13.5.2015 Přidal dobrovolník s volacím znakem „Syč„.
Dnes nás od samého rána „pozdravuje“ ukrajinská armáda, do 12:00 jsme měli 24 raněných, protože nepřítel vedl těžkou palbu z minometů (dělostřelectvo dnes pracovalo překvapivě málo a ne často) a z tanků. Palba byla většinou z výšiny 175,9, tak by to mělo být zdůrazněno, že stříleli nejen na nás, ale i na prapory v oblasti Krjakovky. Dnes jsme provedli svéráznou operaci „Pomsta„. Konkrétně, jsme provedli masivní ostřelování nepřátelských pozic na výšině 175,9 z tanků, bojových obrněných vozidel, minometů a granátometů. Výsledkem je minus 1 nepřátelské BTR a tank, minus 4 minomety (baterie) a 12 palebných stanovišť, ve kterých byly protitankové systémy PTRK a PTUR a velkorážné kulomety KPVT. Pracovali jsme hodinu. Celkem jsme odpovídali na 7 ostřelování v našem směru. Nepřítel by i shromáždDnes všem velitelům až po velitele čet (včetně mě), přišel rozkaz, většin bojovníků stáhnout z dovolené, připravit zbylou techniku, il armádu k útoku, ale obranných opevnění také připravuje hodně, to by znamenalo bojovat. Zatím nemohu říci, kdy válka znovu vypukne, ale že bude, je na 100%. Ne že bych to chtěl, v době první dohody z Minsku byl ještě možný mír, ale druhá a třetí, to není nic víc než hra. 

13.5.2015 Zpráva z okupované Oděsy.
V noci na železnici v Oděse došlo k výbuchu. Při výbuchu nikdo nebyl zraněn. Byl zahájen operační plán „Výbušnina„. Na místo se dostavil vyšetřovací tým, pyrotechnici a psovodi. Nyní na místě pracuje opravářská brigáda, odstraňuje následky výbuchu. Výbuch poškodil půl metru železničního svršku a betonový pražec. Na místě výbuchu je kráter o průměru jeden metr. Nyní jsou již prakticky odstraněny následky výbuchu. K výbuchu došlo v 23:45 bezprostředně po průjezdu železniční soupravy. Podle zaměstnanců železnice, po přerušení kolejí se na semaforu rozsvítí červené světlo, takže řidič druhého vlaku zbrzdí 100m od ​​poškozené části. Podle odborníků, následky by mohly být takové, že by souprava vykolejila.

13.5.2015 Zpráva Eduarda Basurina.
V posledních dnech domobrana zaznamenala 41 ostřelování DLR. Nepřítel nadále používá těžké zbraně. Podle našich informací ukrajinská armáda pětkrát ostřelovala z dělostřelectva, čtyřikrát z tankDnes všem velitelům až po velitele čet (včetně mě), přišel rozkaz, většin bojovníků stáhnout z dovolené, připravit zbylou techniku, ových zbraní, pět útoků pomocí obrněných vozidel. Také bylo zaznamenáno 17 minometných útoků, jeden – z protiletadlové zbraně, tři z protitankových systémů, šest z granátometů a lehkých zbraní. Pod palbou ukrajinských sil bylo město Doněck (včetně osady Okťjabrskij dolu „Okťjabrskij„, prostoru letiště a „Volvo Centra„), Gorlovka, Jasinovataja . Postiženy byly obce Spartak, Žabičevo, Logvinovo, Kalinovka. V Nikitovské štvrti Gorlovky byly 13 května zaznamenány požáry a škody. Tři domobranci, předaní ze zajetí ukrajinskou stranou DLR 6.května, jsou stále ve vážném stavu v důsledku mučení. “

Zpráva novinářů:
Požadavky předložené LLR a DLR jsou pro Ukrajinu nepřijatelné a nebudou akceptovány, protože Donbas může získat autonomii pouze za podmínek, že budou autonomní i další oblasti Ukrajiny, řekl Jurij Lucenko.

13.5.2015 Zpráva MČS Gorlovky.
Gorlovka včera večer byla těžce ostřelována. Bylo poškozeno několik výškových budov, proražen plynovod a přerušeno elektrické vedení. Rána to byla informace o dvou zraněných civilistech. Při nočním ostřelování Gorlovky ukrajinskými okupanty vypuklo několik požár v bytovém sektoru. V Nikitovské (čtvrť Gorlovky) 13. května byly zaregistrovány požáry a škody následkem přímých zásahů granátů.Některé domů mají rozbité střechy. Hořely i garáže. V 09:27 jsou v Gorlovce slyšet výbuchy.“

Přidal Dmitrij Stěšin:
Gorlovku ostřelovali celou noc, na pozadí jednání „papalášů“ a mírových návrhů napsaných úředníky jejich fantastickým stylem. Pojďme tam.

Rusko má v úmyslu vyvézt 21 dětí z Donbasu
Z Korrespondent.net dnes 12:11 zdrojDnes všem velitelům až po velitele čet (včetně mě), přišel rozkaz, většin bojovníků stáhnout z dovolené, připravit zbylou techniku,
Děti mají celou řadu diagnóz a naléhavě potřebují vysoce kvalifikovanou a high-tech zdravotní péči, kterou vzhledem k obtížné situaci v nemocnicích Donbasu jim plně poskytnout nemohou. Letadlo ministerstva pro nouzové situace přiletí do Rostova na Donu v v nejbližší době“ – uvedl úřad.
Je třeba poznamenat, že letadlo MŽP IL-76 je vybaveno speciálním zařízením a zdravotnickými moduly.
Podle UNICEF, přinejmenším 109 dětí bylo zraněno a 42 bylo zabito nevybuchlými minami a granáty v doněcké a luganské oblasti východní Ukrajiny od března loňského roku.
Do Moskvy na léčení poletí 21 pacientů z Donbasu, řekla tisková služba agentuře TASS.
Je třeba poznamenat, že nejmladšímu z dětí není ještě rok.
(Ráno ukazoval ruský tv kanál 1 noční letecký transport dětí  do Moskvy a jejich rozvoz na specializované zdravotní pracoviště – pozn.red.NR)

Vražda Buzinny, Kalašnikova a loupež v čerpací stanici nemají souvislost – MV
Z Korrespondent.net dnes 13:56  zdroj
Ministr vnitra Arsen Avakov řekl, že chybí souvislost mezi případy vražd bývalého poslance strany regionů Oleg Kalašnikova a spisovatele Olese Buziny v Kyjevě a známou loupeží v čerpací stanice v Kyjevě.
„Tři teze: První – případ Kalašnikova a případ Buziny jsou ve fázi intenzivního vyšetřování pod naší kontrolou, druhá – neexistuje žádná souvislost mezi těmi, kdo útočili a stříleli při loupeži u čerpací stanice a vraždami, a třetí – nic víc vám nemohu říci, protože to by narušilo vyšetřování“ – řekl ministr novinářům ve středu.

Ve Lvově, horníci zablokovali silnici, požadují zaplacení dlužných mezd
Korrespondent.net, dnes, 14:35 zdroj
V současné době dluží společnosti horníkům více než 11 milionů hřiven.
Lvovští horníci ve středu 13. května zablokovali mezinárodní silnice Lvov-Rava-Ruskaja na protest proti nevyplaceným mzdám, oznDnes všem velitelům až po velitele čet (včetně mě), přišel rozkaz, většin bojovníků stáhnout z dovolené, připravit zbylou techniku, ámila konfederace nezávislých odborů Ukrajiny.

13.5.2015 Přidali dopisovatelé.
Situace v Novorossii se nadále vyostřuje. V oblasti obce Marinka (území kontrolované ukrajinskou armádou) se od 12:00 bojuje. K 13:20 situaci v Doněcku zůstává neklidná. Domobrana hlásila, že kolem 13:35 směrem k Doněcku letěla dvě SUčka. Město vyhlásilo vzdušný poplach. Později vyšlo najevo, že SUčka, která letěla ve směru Doněcka, byla zachycena radarem protivzdušné obrany a vrátila se. Letecký poplach byl zrušen. Místní obyvatelé by ovšem měli být připraveni. Zástupce vedoucího monitorovací mise OBSE Alexander Hug dnes řekl, že v Donbasu žádná ze stran ozbrojeného konfliktu nedokončila stahování těžkých zbraní z linie kontaktu. 

Zpráva Eduarda Basurina:
Ukrajinská strana záměrně ostřeluje obytné čtvrti. Dnes dva granáty dopadly na území mateřské školy. Ostřelování bylo provedeno z tanků, houfnic ráže 152 mm a z 120 mm minometů. Bylo zaznamenáno ostřelování z tanků ráží 122 mm. Použita byla tříštivo-trhavá munice. Jsou velké škody a mnoho střepin.

13.5.2015 Přidal dobrovolník s volacím znakem „Syč„
Situace je velmi napjatá, ostřelují nás na celém území fronty, my odpovídáme, ale v rozumných mezích. Dnes všem velitelům až po velitele čet (včetně mě), přišel rozkaz, většin bojovníků stáhnout z dovolené, připravit zbylou techniku, atd. No, co nemůžu mluvit, tak mlčím. Velitelé praporů jsou nyní téměř všude na poradách. V současné době ukrajinská armáda začala používat téměř všechno, co měla odvést, včetně letadel (snaží se zkoumat Doněck). Rozhodl jsem se zpracovat zprávu na téma „co s armádou“. Armáda existuje. Ale pokud vyšší velení LDNR – na rozdíl od „seveřanů“, kteří organizovali naše spojení, polní nemocnice, opravárenské základny, atd. existují jen „základy“ z toho, co by měla mít armáda. Velení LLR a DNR je bez Strelkova rozvrácené. Často používá vojenskou sílu k tlaku na podnikání. Stále dochází k účtování mezi „seveřany“ a velením LDNR

Síly Novorossii nyní tvoří – asi 50 tisíc lidí v poli – zejména pravidelná armáda a kozácké útvary (které jsou nyní podléhají centru). Existuje asi 20 tisíc vojáků v záloze – to jsou síly ministerstva vnitra, místní prapory, útvary speciálních služeb a samozřejmě rekreanti. V obrněných vozidlech máme s ukrajinskou armádou síly v poměru 1: 2, v dělostřelectvu – ve skutečnosti je to 1:1, ale podle výkonu 1:4 (vzhledem k tomu, že u nich převládají raketomety „Uragan“ a „Směrč“ a ne „Grady“). Vzdušný prostor – protivzdušná obrana nedovoluje využití letadel. O týlu – to je těžké srovnávat, to,co je bude na území LDNR nám zajistí zajistit opravu techniky, určité množství munice a některé typy zbraní (minomety například), máme také voentorg, ten zajistí, vše, čeho se nedostává.

A tady je situace ukrajinské armády ve všem lepší – protože na jejich území, mohou produkovat polovinu toho, co potřebují. Máme trochu lepší situaci v léčení – neboť ukrajinská armáda dokonce dobíjí své zraněné, ale my ačkoli jsou jedinci „těžcí„, ale přesto všechny vozí do Ruské federace, a tam probíhá léčení. Obecně – rovnováha sil se neustále mění, ale častěji v náš prospěch. V následujících dvou týdnech, myslím, že k něčemu dojde .. všichni sledují novinky. Já mohu nyní méně „věštit“, mám práce až nad hlavu.

13.5.2015 Přidal občan Doněcka.
V Slovjansku je území ATO úplně nacpané automobily KRAZ a autobusy s vojenskými poznávacími značkami. A město je plné vojáků. Přátelé, kteří tam žijí, říkají, že dlouho jich tolik neviděli. Myslím, že velký útok začne. V DLR stáhli všechny domobrance! I z dovolené! Střety probíhají na všech frontách.

Přidali novináři:
V první polovině dne v několika městech v DLR zmizela komunikace mobilní síťí MTS. Poruchy sítě pozorovali obyvatelé Doněcka, Makejevky, Gorlovky, Jenakijeva, Debalceva a dalších. Narušení mobilní sítě MTS je další diverzí ukrajinských orgánů. To dnes oznámilo ministerstvo komunikací DNR. Domobrana spojuje diverze s nadcházejícím bojem. Domobranec Žučkovskij řekl, že Ukrajinci odpojují mobilní spojení, aby místní lidé nepředávali domobraně informace o pohybech kolon nepřátelských obrněných vozidel. 

13.5.2015 Přidala domobrana Doněck.
Na Artěmovsku jsem jasně slyšel tři výbuchy v intervalu pouhé půl minuty. Stručně řečeno, takže moje první dojmy. Vojáci a gang kyjevské junty vykopali téměř nepřerušenou třístupňovou linii obrany na téměř celé linii konfrontace. V druhé obranné linii jsou tak zvané opěrné body, ve kterých jsou koncentrované síly pro „lokalizaci průlomů„, tedy takzvané „úderné pěsti“. Dále je čisté pole. Síly ukronacistů v množství asi 70 tisíc bojovníků (zbývajících 40-50000 jsou kuchaři, řidiči, generálové a admirálové) jsou připraveny odrazit útok „separatistů„. No …. i za předpokladu, že tyto podmíněně bojeschopné jednotky jsou roztažené na frontách v délce 600 až 700 kilometrů, lze předpokládat, že brzy začne ostřelování civilních měst a po měsíci ticha LDNR, vznikne další „kotel„, který se bude předzvěstí Minsku-3 a dalšího závitu „příměří“.

Děkuji Erneste!

Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Teroristé chtějí narušit příměří, aby z toho obvinili Ukrajinu: mapa ATO.
13. května 2015, 13:48  zdroj

Ruskem podporované gangy „DLR“ a „LLR“, okupující části Luhanska a Doněcku se připravují na narušení příměří.
To 13. května řekl na briefingu mluvčí AP pro ATO plukovník Andrej Lysenko. Podle něj, zvýšení počtu ozbrojených provokací ve dříve klidných oblastech a jiná provokativní prohlášení a akce bojovníků nechávají nikoho na pochybách o snaze narušení příměří protivníkem a o následném obvinění ukrajinské strany.

V průběhu uplynulého dne v zóně protiteroristické operace na Donbasu, teroristé nadále stahují k hraniční linii vojenskou techniku a těžké zbraně. Lysenko řekl, že se na demarkační linii objevily 122 mm a 152 mm děla, tanky a jiná obrněná vozidla.

V Mariupolské oblasti ozbrojenci provedli sérii ozbrojených provokací v Širokinu, včetně použití 120 mm minometů.Ztráty v této oblasti nejsou, pokusy nepřítele o posun vpřed byly neúspěšné.

V Doněcké oblasti vedou radikálové aktivní boje v blízkosti letiště na široké linii fronty od Krasnogorovky oo Avdějevku. Zejména zde nepřítel nejaktivněji používá zakázané zbraně – včetně 152 mm děl.

Body nejsilnější násilné konfrontace jsou osad Písky a Marinka. Ozbrojenci také vedou palbu na jiných místech v oblasti Gorlovky a Svetlodarsku.

„V Luhanské oblasti došlo k sérii přestřelek v oblasti Štěstí a Stanice Luhanské. Nepřítel vedl palbu především z ručních zbraní po našich pozicích z ovládaných vesnic podél linie kontaktu, zejména z o. Veselá Hora a jiné.“ – Řekl mluvčí.

Lysenko také řekl, že 12. května bylo v oblasti ATO zaznamenáno 23 letů nepřátelských dronů, včetně nad Azovským mořem.

Připomeňme, že podle štábu ATO, v Doněcké oblasti, teroristé dvakrát ostřelovali z protiletadlových těžkých kulometů o. Opitnoje.

Jak uvádí „Pozorovatel“, Lysenko řekl, že za posledních 24 hodin bylo na Donbasu zraněno deset ukrajinské vojáků.

OBSE „znenadání“ dala Ukrajinu na jednou hromadu s teroristy.
13 května 2015, 14:53  zdroj

Odvod těžkých zbraní na demarkační linii v oblasti ATO nebyl dodržen oběma stranami, teroristy i Ukrajinskou stranou.
To 13.května v Kyjevě na briefingu řekl zástupce předseda speciální monitorovací mise OBSE na Ukrajině, Alexander Hug, oznamuje UNIAN.

Kromě toho, zástupce mezinárodní organizace neřekl nic o pokračujících provokacích ze strany ruských žoldáků. Hug také během svého projevu řekl, že ukrajinská armáda brání územní celistvosti země a čelí gangům financovaným a vyzbrojovaným z Ruska.

„Sledujeme odvod těžkých zbraní u obou stran. A když se vrátíme do míst, ve kterých musí být odvedená technika, často registrujeme, že ne všechna technika, která tam má být přítomna je tam“, – řekl.

„Nepovolují nám přístup do těchto míst, nebo zjistíme, že jsou v těchto místech nové zbraně,“ – řekl Hug.

„Ani vládní, ani nelegální ozbrojené skupiny nedokončili odvod těžkých zbraní, jak to musí být v souladu s dohodou z Minsku,“ – řekl zástupce předseda speciální monitorovací mise OBSE na Ukrajině.

Jak uvádí „Pozorovatel“, Hug také kritizoval systém na demarkační linii v oblasti ATO, který zavedla ukrajinská strana, s cílem ochránit svobodné území proti provokacím Ruskem podporovaných polovojenských skupin. Podle Huga, kontrolní propustný systém „omezuje možnost “ lidem opustit bojovou zónu.

Připomeňme, že generál Wesley Clark (USA), který se vrátil po cestě na Ukrajinu, vystoupil před Atlantickou radou, řekl: „Více než polovina pozorovatelů OBSE na východní Ukrajině jsou ruští vojáci.“ Také u několika dalších zaměstnanců pozorovatelské mise na Donbasu se ukázala temná minulost.

Zveřejněné video tréninku vojáků VSU s americkými instruktory.
12.05.2015, 15:39  zdroj

Ve Lvovské oblasti v Mezinárodní centrum mírotvorby a bezpečnosti na cvičišti Javorov pokračuje Ukrajinsko-americké velitelsko-štábního cvičení zahrnující vojáky Fearless Guardian 2015 („Neohrožený ochránce-2015″).

To napsal ve svém mikroblogu na Twitteru velvyslanec USA na Ukrajině Geoffrey R. Pyatt, zveřejnil video z armádního výcviku.

* Zde si Pyattuv Twitter můžete prohlédnour – ráj Štětinů, velmi propagandisticky výživné :
https://twitter.com/GeoffPyatt

„Výsadkáři 143-tí (brigády – pozn.red.) učí ukrajinské vojáky střelbě ve stresové situaci a použití velkorážných zbraní v průběhu cvičení v Javorově“, – řekl diplomat USA.

* A zde si tyto mírotvůrce z Iráku spolu s VSU můžete prohlédnout při výcviku:
https://www.youtube.com/watch?v=u9bXnSTdpyA

Připomeňme že američtí instruktoři provádějí ve Lvovské oblasti spolu s VSU bojové operace a zvyšování profesních dovedností.

* Máte-li zájem o více obrazového materiálu ze současných manévrů U.S. Corps na Ukrajině a v Gruzii,dost fotek naleznete na tomto Cassadu : http://colonelcassad.livejournal.com/2183525.html

Závěrem přidám jak se na Ukrajině vyrábějí (dez)informace..

– Nejprve zpráva z pro-chuntovského „Pozorovatele“ :

V Stavropolu explodoval „gumkonvoy“: v síti zveřejnily „výbušnou pohanku“.
11.05.2015, 19:59  zdroj

V ruském Stavropolu explodoval humanitární konvoj pro Donbas. Autentické video bylo zveřejněné na YouTube.

Stalo se to 340 km od Rostova.

V síti se diví, co mohlo způsobit tak silnou explozi, protože podle ruské verze „gumkonvoje“ vezou jídlo.

„Přeprava pohanky je práce pro klenotníky-truckery,“ – napsal jeden uživatel.

* Autentické video výbuchu – na videu není vůbec vidět co vybuchlo, neb je natočeno z dálky, lze slyšet jen nadávky a dohady osazenstva automobilu:

https://www.youtube.com/watch?v=i7o8okfpavo

– Nyní zpráva o incidentu z ruského serveru s oficialním vysvětlením.

Ve Stavropolu explodoval Kamaz s barvami.
Zdroj: http://govorun26.ru/news/8839

http://govorun26.ru/uploads/news/6462082.jpg

PodleGu MČS Stavropolské oblasti, dnes 11. května, v 09:40 5 na FKU (CUKC GU MČS Ruska ve Stavropolském kraji),“ přišlo hlášení, že na dálnici v oblasti o. Naděžda hořící automobil. Po příjezdu na místo požáru v 09:47, stráž PČ-9 zjišťuje, že hoří přívěs s akrylovou barvou. V důsledku rozhoření plamenů došlo k výbuchu nádrže (cisterny ?) s barvou. Mrtví ani zranění nejsou, příčina požáru a škody se zjišťují.
Video GTRK Stavropol:

https://www.youtube.com/watch?v=B4sHOX5RCM4

+ přidávám ještě video, přímo z místa incidentu, po výbuchu – z Kamazu zbyl jen podvozek:
https://www.youtube.com/watch?v=QLZ0I0Fgoe0

* Hezký pokus Ukrů ze spekulací z internetu vytvořit hned dezinformaci. Nepozorný člověk by snadno naletěl, tak jako málem já, nedávno s údajně opilým Zacharčenkem z přehlídky v Doněcku. Díky Kosířům za doplnění od Šarije – no, hlavně že mám sharij.net v záložkách.. 🙂

Přídavek ze soc.sítě Live Journal :

– Včera v noci přišla zpráva o bojích v Gorlovce.

Gorlovka
12-May-2015 23:13  zdroj
Právě v tuto chvíli začalo nemilosrdné ostřelování Gorlovky. Hlásí o plných salvách „Gradů“, vypuštěných po obytných čtvrtí. Ostřelování trvá už půl hodiny ze směru Artěmovska.

Chunta chce přejmenovat 69 měst na Krymu.

12. května 18:18  zdroj

https://pbs.twimg.com/media/CE0FB2VUgAENKHc.jpg

Sevastopol jak jsem pochopil přejmenují na Gotenhafen, jednou za Velké vlastenecké války se to už stalo. Pořád jsem si myslel, že jde jen o nějaký fake, ale žádný to není, takové „plány“ jsou – viz článek z ukr. tisku :
http://www.coruption.net/novini/item/34197-bolee-60-gorodov-kryma-pereimenuyut

Ukří staví bunkry kolem Volnovachy.
http://crysis-sa.livejournal.com/

Konkrétně šlo vidět, co přesně kopou dnem a nocí v různých VOP-ech kolem Volnovachy. Opravdu jsem překvapen. Asi 1 km od fronty se vytváří pevnosti. Mnoho betonových opevnění. Fotografie ukazují hromady betonových bloků a dalších opevnění. Vykopali zákopy, palposty, přístřešky, průchody. Několikrát v noci jsem viděl, jak traktor s lucernami kopal, Bůh ví kolik směn. Všechna betonová opevnění přivezli náklaďáky. Viděl jsem jich spoustu.Při pohledu na rozpočet, jak tvrdí, že za takový VOP se utratí 2.5 milionu hřiven, tak si myslím, že s ohledem na platbu pracovníkům (všechno dělají civilisté a civilní technika), provoz techniky a nákup betonových opevnění s dřevem, tak částka 2,5 milionů hřiven je fér.

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t31.0-
8/11187813_1602530096682468_2615592742110843262_o.jpg

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-
8/10830964_1602530093349135_1523813506481814563_o.jpg
——–
Na Ukrajině, není fašismus!

Mirečkova část – denní svodka OBSE: 

Stručný překlad a přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle informací obdržených do 11. května 2015 19:30

Mirečkovy komentáře jsou napsány kurzívou. Odhad všech míst, která ve svodce uvádím, je založen na mapě http://militarymaps.info/. Jedná se sice o zdroj spíše opolčenecký takže není nezaujatý, ale žádný podobný vládní zdroj pro konfrontaci neexistuje. Berte proto moje odhady s rezervou. V případě že nejde s dostatečnou jistotou určit zdroj, neuvádím radši nic.

(Odkaz na původní článek – http://www.osce.org/ukraine-smm/156721)

SMM zaznamenala dlouhé období klidu následované intenzivními boji v oblasti Doněckého letiště, Shyrokyne a jejich okolí.

Z pozorovacího stanoviště Joint Centre for Control and Co-ordination (JCCC) na Doněckém nádraží představitel JCCC informoval SMM, že v noci z 10-11 května nedošlo k žádnému bombardování, ale ze stanoviště SMM mezi 8:05 a 17:00 zaznamenala celkem 105 explozí, sporadickou střelbu z ručních zbraní a střelbu z těžkých kulometů.

Z pozice v Berdianske (UKR) pozorovala SMM klidné ráno 11. května, ale také viděla čerstvé krátery, některé jenom pár metrů od stanoviště SMM. SMM celkem viděla 8 kráterů po 122mm dělostřelectvu ve vesnici a dva další od 152mm dělostřelectva. Dle místních se bombardování odehrálo předchozí noci.

V blízkosti Shyrokyne (UKR) přetrvávala klidná situace ale SMM i zde viděla čerstvý kráter po 82mm minometu. Dle místních střela zabila 47 letého muže 29. dubna. Střela byla vypálena ze západu. Když SMM v 16:15 opouštěla vesnici, slyšela minometnou střelbu a palbu z ručních zbraní ze severozápadního konce vesnice.

V 16:30 klid v oblasti Berdianske-Shyrokyne skončil a začala intenzivní výměna tankové, minometná a protiletecké střelby která pořád pokračovala, když SMM v 19:20 opouštěla oblast.

V Luhanske (UKR) je klid a vojáci tvrdí, že je zde klidná situace už několik dní.

V Pervomaiske (UKR) Ukrajinští vojáci sdělili SMM že zdravotnickou jednotku Pravého sektoru nahradila v oblasti zdravotnická jednotka ukrajinských ozbrojených sil.

V Stanytsia Luhanska (UKR), blízko vládního checkpointu, SMM viděla jeden zničený a jeden poškozený dům. Posádka checkpointu a místní obyvatelé sdělili SMM, že po čtyři hodiny večer 10. května byla zpovstalecké strany mostu vedena nepřetržitá palba (barrage fire – nevím jak to přeložit do češtiny, v podstatě se jedná o palbu, jejímž účelem je, aby nikdo v oblasti kam se střílí nevystrčil hlavu). Ta způsobila výbuch plynu, který způsobil pozorované škody. Na místě byli požárníci.

Přes tvrzení že stažení těžkých zbraní bylo dokončeno SMM zaznamenala následující těžké zbraně neodpovídající linii stažení:
LLR – 3 děla 122mm D-30
UKR – 6 tanků T-64

70 lidí demonstrovalo v Oděse za propuštění Nadi Savčenko (ukrajinská pilotka držená v RF). Protest zorganizovala strana Batkivshchyna. Podobný protest byl organizován také nevládními organizacemi v Kyjevě, kterého se účastnilo 300 lidí.

V Kyjevě také mluvčí Pravého Sektoru sdělil SMM, že bataliony Pravého Sektoru nebyly integrovány do pravidelné Ukrajinské armády. Sdělil, že pravý sektor odmítl nabídku. Že by bataliony přešli pod kontrolu Národní gardy. Protože Národní garda spadá pod Ministerstvo vnitra a to dle mluvčího musí být ještě „prolustrováno“. Také návrh aby jednotlivci z Pravého Sektoru vstoupili do Ukrajinské armády, byl nepřijatelný, protože by v podstatě znamenal rozpuštění batalionů.

Takže nám Porošenko s Jaceňukem zase trošičku kecali o tom, že soukromé bataliony už byly dle Minsku začleněny do Ukrajinské armády. To je ale překvapení co? Také si všimněte, že jsou uvozovky u slova „prolustrováno“. Takhle s uvozovkami to SMM použila v tom kontextu, když pár dní dozadu jednotlivci z Pravého Sektoru chtěli narvat nějakého vrcholného policistu do kontejneru.

Děkuji Mirečku!

Mapy:

Ukrajinská:

Opolčenská:

Interaktivní komentovaná: nenašel jsem.

Výběr JF z angloamerických zdrojů:

Dnes jsem pro vás vybral z anglicky psaných medií toto:

V Oděsské oblasti byl oznámen projekt “Odtržené Republiky” s cílem připojit se k Doněcké a Luhanské Republice

13.4.2015 (zdroj)

Skupina obyvatel Oděsy usiluje o odtržení Oděské oblasti a její úplnou nezávislost na ukrajinské vládě, zatímco se režim, nastolený s pomocí USA, pokouší rozdrtit toto hnutí dřív, než se svět vůbec dozví o jeho existenci.

Ukrajina, jak ji znám, navždy skončila

http://www.globalresearch.ca/ukraine-as-i-knew-it-is-over-forever/5444798

22.4.2015, Graham Phillips

Je těžké to říci a je to smutné pro všechny, kteří Ukrajinu milovali – říká Graham Philips, který na Ukrajině před válkou dva roky žil.

Ukrajinská tajná police zastavila 30.000 stránek v boji proti „proruské propagandě“

2.5.2015, Anna Poludenko-Young

Tento článek se původně objevil na Global Voices. Ukrajinská bezpečnostní policie SBU původně zamýšlela zastavit jen pět serverů, které údajně šířily proruský náhledy na ukrajinský konflikt. Místo toho zničila tisíce stránek a obchodních i jiných aktivit na ukrajinském segmentu internetu.

Konec novinařiny na Ukrajině: Rozhovor s Anatolijem Šarijem
12.5.2015, (zdroj) Michael Welch, Anatolij Šarij, Robert Parry

„Právě teď jsem připraven dokázat svá slova a beru za ně plnou zodpovědnost – vláda napodobuje velké čistky z roku 1937, dokonce snad v ještě horší verzi.“ – říká Anatolij Šarij v rozhovoru.

Jedovatá ukrajinská pilulka pro mírové rozhovory

Robert Parry, ConsortiumNews, 19.3.2015  zdroj

Poslední manévr ukrajinské vlády určený k podminování dohody Minsk-2 – požadavek kapitulace povstalců – pravděpodobně posune zemi zpět k plnohodnotné občanské válce a postrčí USA a Rusko zase o kousek blíž k nukleární zkáze.

Trvalá válka jako rodinný obchod

Robert Parry, ConsortiumNews, 20.3.2015  zdroj

Victoria Nuland a Robert Kagan rozjeli velký rodinný kšeft. Ona na ministerstvu zahraničí USA generuje války a on požaduje od kongresu, aby nakupoval další zbraně, a štědří vojenští podnikatelé pustí nějaké peníze i think tankům, kde pracují další členové klanu Kaganů.

Krymčané dále říkají NE Ukrajině

Robert Parry, ConsortiumNews, 22.3.2015  zdroj

Západní zpravodajský zdroj Forbes ve vzácném okamžiku poctivosti připustil, že lidé na Krymu vyjádřili svou legitimní vůli v loňském referendu, kdy zvolili opuštění Ukrajiny a připojení k Rusku, což je nepříjemná pravda pro ministerstvo zahraničí USA a tiskové agentury.

Oligarchové na Ukrajině se pouštějí jeden do druhého

Robert Parry, ConsortiumNews, 24.3.2015 zdroj

Ukrajinský popřevratový režim čelí něčemu, co vypadá jako válka zlodějů, když oligarcha Ihor Kolomojskij, který dostal k vládnutí svou vlastní provincii, přivedl své armády do Kyjeva a bojuje o ovládnutí státní energetické společnosti. Tím značně komplikuje propagandistické snahy US ministerstva zahraničí.

Jak si Ukrajina připomíná holocaust

Robert Parry, ConsortiumNews, 17.4.2015 zdroj

Vysoce vzdělaný Thomas Friedman řekl, že nový ukrajinský režim „sdílí naše hodnoty“ ale když si svět připomínal 70-té výročí nacistického holokaustu a jeho ukončení Ruskou a Americkou armádou, politici v Kyjevě si pospíšili s vyznamenáváním kolaborantů s nacisty.

Děkuji JF!

Vypátrali kosíři: 

Musím si to, vzhledem k nedostatku času dneska maximálně ulehčit, aby svodka vůbec vyšla. takže dnes dostanou přednost osvědčení dodavatelé. Začíná chacal:

Ako prvý článok dnes vyberám článok z denníka Pravda o pozvánke Grécku na vstup do rozvojovej banky štátov BRICS. Podľa článku „Účasť v banke ponúkol podľa gréckej tlačovej agentúry APE-MPE námestník ruského ministra financií Sergej Storčak gréckemu premiérovi Alexis Tsiprasovi, ktorý bol návrhom údajne príjemne prekvapený.“

http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/354883-rusko-pozvalo-grecko-do-novej-rozvojovej-banky-brics/

Pri Grécku ešte ostanem : http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/354882-tsipras-grecko-urobilo-co-mohlo-ustupit-musia-veritelia/

Denník SME publikoval článok o stretnutí ministrov zahraničných vecí štátov NATO, ktoré by sa malo uskutočniť v tureckej Antalii:

http://www.sme.sk/c/7801707/ministri-zahranicia-nato-sa-stretnu-v-turecku-hovorit-budu-aj-o-ukrajine.html

A z denníka N vyberám skvost slovenskej žurnalistiky, článok p. Mireka Tódu o zvýšenej úmrtnosti v Rusku v prvom kvartáli tohto roku. Stojí fakt za prečítanie, aké názory tam vyjadruje uvedený pán novinár a objektívny odborník na Rusko, p. Mesík. Článok je čiastočne prebratý z ruského Kommersantu.:

https://dennikn.sk/130336/umrtnost-rusov-sa-zvysila-moze-za-to-aj-vacsi-stres-z-ekonomiky/

Bulvárny denník Topky sa venuje včerajšej návšteve Kerryho v Rusku. V článku sa píše „Kerry na svojom twitterom účte označil rozhovory za úprimné. Rozhovory sa podľa neho viedli o kľúčových témach vrátane Iránu, Sýrie a Ukrajiny. Za dôležité označil udržiavanie otvorenej komunikácie medzi Ruskom a Spojenými štátmi v prípade riešenia naliehavých globálnych problémov.“ Je pekné, že USA zametajú s RF kde sa len dá a ako sa dá, ale keď sú nejaké problémy vo svete, ktoré svetový policajt nezvláda sám, tak aj zlí Rusi a pomaly diabol Putin sú im dobrí. Zaujímavé …

http://www.topky.sk/cl/11/1473859/Lavrov-odkazuje-Kerrymu–Netlacte-na-Rusko–sankcie-povedu-do-slepej-ulicky

A ešte jeden článok z Topiek. Týka sa nasadzovania ruskej armády na Ukrajine:

http://www.topky.sk/cl/1000745/1473667/Drsny-odkaz-velitelov-ruskej-armady-vlastnym-vojakom–Do-boja-na-Ukrajinu-alebo-do-basy-

Slovenské Hospodárske noviny píšu o zoskupovaní Rusov na hraniciach a pripravovanej ofenzíve separatistov:

http://hn.hnonline.sk/svet-120/rusi-sa-zoskupuju-na-hraniciach-hrozi-ofenziva-separatistov-761294

Nick Petr poslal link na oficiální záznam Kerryho vystoupení na tiskovce v Soči s  tím to krátkým komentem:

Kopernikovský obrat v přímém přenosu – tiskovka Kerry – Lavrov …
http://www.state.gov/secretary/remarks/2015/05/242214.htm
ten Zeman to snad minulý týden v Moskvě už věděl nebo co 🙂 🙂 🙂
Bohužel je to jen pro zdatné angličtináře.

Přispěla, tradičně, i paní Cagan:

1/ F. Holland privítal v Paríži A. Jaceňuka.

Najvyšší francúzsky predstaviteľ po stretnutí netajil znepokojenie z porušovania dohody o prímerí na východe Ukrajiny. Súčasne vyjadril nádej, že blížiace sa dohodnuté rokovania pracovných podskupín Kontaktnej skupiny pre riešenie ukrajinskej krízy prinesú rýchly pokrok v politickej, ekonomickej, humanitárnej i bezpečnostnej oblasti.

http://www.teraz.sk/zahranicie/hollande-a-jacenuk-rokovali-v-parizi/134801-clanok.html

2/ Pozornosť stretnutiu Lavrova s Kerrym venoval aj Stratfor.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Stratfor-Na-uzasne-schuzce-Lavrova-s-Kerrym-vcera-padlo-neco-co-Moskvu-velmi-zaujalo-Americane-by-treba-mohli-374889

3/ V závere posielam veľmi zaujímavé video o tom, ako funguje manipulácia s davmi a ovládanie vášho názoru. Je to ozaj pozoruhodne jednoduchý účinný mechanizmus, ktorý vychádza z psychologickej podstaty človeka. Ako tak vnímam svet okolo nás, myslím že to funguje až príliš dobre. V tomto prípade treba povedať, že žiaľ… Spomeňte si na to, keď
napríklad budete pozerať správy, sledovať rôznych analytikov a pod., alebo čítať dennú tlač. Nech naozaj nie sme ako ovce.:)

https://www.facebook.com/slovak.slovensky.3/videos/1444012515895304/?fref=nf