Ukrajinští piloti nebyli schopni přiblížit se k Doněcku

14. 5. 2015     zdroj
“Obnovené” ukrajinské letectvo nebylo schopné se ani přiblížit k Doněcku. Ukrajinská armáda se stále snaží prorazit k Doněcku i letecky. Účinnost protivzdušné obrany Novorossii proti letectvu Ukrajiny již byla prokázána v průběhu zimní kampaně 2014-2015, kdy ani jedno ukrajinské vojenského letadlo nebylo schopno proniknout nad území DLR a LLR a většina z taktických raket “Točka U” byla sestřelena ve vzduchu.


Nový důkaz o účinnosti protiletecké obrany Novorossii byl získán včera. 13.května asi ve 13:35 se ukrajinská letadla Su-25 pokusila dostat se k Doněcku, ovšem podle tvrzení ukrajinské strany se bojová letadla dostala pod kontrolou protivzdušné obrany, která se nachází na území DLR.

Ukrajinští piloti a pozemní systémy protivzdušné obrany Ukrajiny v oblasti ATO obdrželi signál, že jsou “zaměřeni”, a rozhodli se vrátit.

Ukrajinské letectvo, přinejmenším v situaci, v níž je nyní ve srovnání s předchozím rokem, je v mnohem omezenějším stavu a nemá možnost beztrestně zasazovat rány obcím Novorossii.

Ukrajinská armáda tak není schopna použít svou leteckou převahu na obloze Donbasu. Je nucena používat pro útoky na pozice domobranců pouze pozemní zbraně.

Pro Novou republiku přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová