Výbor amerického Kongresu schválil dodávku smrtících zbraní Kyjevu

1. 5. 2015, zdroj: zde

Výbor amerického Kongresu schválil přidělení 200 milionů dolarů na dodávku smrtících zbraní Ukrajině k boji s lidovými republikami Donbasu. Zprávu přinesl americký Associated Press.

Kromě pomoci Kyjevu, dokument předpokládá přidělení stovky milionů dolarů pro údržbu věznice Guantánamo, stejně jako trénink a vybavení irácké armády.

Celkově je to otázka distribuce téměř 612 miliard dolarů rozpočtu USA na obranu. “Pro” hlasovalo 60 kongresmanů, “proti” byli jen dva.
  Je třeba poznamenat, že americký prezident Barack Obama se zavázal, že bude vetovat účet. To hlásí BBC. Šéf Bílého domu v poslední době silně odporuje republikánské snaze o dodávky smrtících zbraní do Kyjeva.

Při hlasování republikánský senátor Mac Thornberry řekl, že prezident nevyvinul dostatečné úsilí, aby se poskytla vojenská pomoc Ukrajině a zvýšila cena pro Rusko za jeho agresivní antiukrajinskou politiku.” Kyjevská vláda se neustále obrací na Západ se žádostí o dodávky zbraní a zdůvodňuje to tím, že Ukrajina je údajně vystavena agresi z Ruska. Mezitím, Moskva opakovaně říká, že ruská vojska na Ukrajině nejsou. Tento týden náměstek ministra obrany Anatolij Antonov řekl, že Rusko nepovažuje Ukrajinu za nepřítele a nebude s ní bojovat za žádných okolností.