Washington vážně ohrožuje Svět


Dana Visalli
19. 5. 2015     zdroj
“Naším problémem není občanská neposlušnost. Naším problémem je občanská poslušnost. To, že lidé na celém světě se podvolovali rozkazům svých vůdců a odcházeli do válek, ve kterých jich miliony byly zabity, je výsledkem právě této poslušnosti.”      Howard Zinn
Citátem amerického historika Howarda Zinna (1922-201o), uvádí na serveru P:C: Robertse jako host svoji stať známý americký ekolog Dana Visalli. Píše v ní:

Jedině člověk dokáže ztrávit tu skutečnost, že jsme spáchali genocidu na 3,5 milionů Vietnamců a že jsme navíc zničili i jejich životní prostředí. A vezmeme-li při tom v úvahu i skutečnost, že jsme k rozpoutání těchto činů neměli absolutně žádný důvod, uvědomí si člověk, jak disfunkční a destruktivní lidské myšlení, nevyjímaje pochopitelně myšlení lidí z tak zvaného vedení státu, může být. Při čemž je důležité vzpomenout, že vietnamská válka vůbec nebyla izolovaným jevem. Před zničením Vietnamu jsme „vylidnili“ severní Koreu, patnáct let po Vietnamu jsme vybombardovali Irák a dnes bombardujeme už pět zemí současně. Největším nebezpečím pro ekologickou udržitenost světa a posvátnost lidského života je vláda USA a masy nemyslících amerických mladých mužů, kteří vycházejí vstříc nabídce této vlády, protože nemyslí, a ve své vykořenosti hledají právě ve vojenské uniformě cestu zpět k identifikaci s národním celkem. Dalším naším problémem je pověrčivá, téměř až nábožná úcta k vnějším autoritám. Víme, že moc korumpuje, ale setrváváme v tom, že pouhé smrtelníky umisťujeme do pozic nadaných naprosto extrémní moci. V této situaci lze globální situaci zlepšit jedině za předpokladu, že my sami převezmeme odpovědnost za naše životy a nenecháme se už dále vodit za nosy tak zvanými vůdci korumpovánými pozicemi moci, do kterých jsme je my sami posadili.

Přeložil Lubomír Man