Die Welt: Ruská krize je pro Evropu opravdu drahá


20. 6. 2015   zdrojWelt
Ekonomická krize v Rusku, způsobená sankcemi, bude stát Evropu 100 miliard eur a více než 2 miliony pracovních míst. Toto hodnocení je obsaženo ve výpočtech Rakouského institutu pro hospodářský výzkum (WIFO), píše Die Welt.


Je třeba poznamenat, že krize vedla k mnohem horším důsledkům pro země Evropské unie a Švýcarsko, než se dosud očekávalo.

“Snížení vývozu, které jsme předpovídali loni na podzim jako nejhorší možný scénář, je nyní realitou,” poznamenal jeden ze tří autorů studie Oliver Fritz. Pokud se podle něj situace radikálně nezmění, lze očekávat naplnění nejpesimističtějšího scénáře.

Podle odhadů WIFO povede zachování sankcí k tomu, že německá ekonomika spadne více než o 1 procento. Itálie ztratí více než 200 tisíc pracovních míst a 0,9 procenta, Francie téměř 150 tisíc pracovních míst a 0,5 procenta. Estonsko, které je nejvíce ekonomicky na Rusku závislé, ztratí téměř 16 procent.

Přitom Evropská komise dospěla k závěru, že dopad obchodních omezení na evropskou ekonomiku je “relativně malý a snadno překonatelný.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová