Důstojníci speciálních služeb Ukrajiny přiznali střílení vlastních branců

Andrej Veličko

16, 6. 2015      zdroj
Pracovník Služby zahraniční rozvědky Ukrajiny Alexej Mirošničenko a jeho bratr Jurij Mirošničenko, který pracoval na velvyslanectví Ukrajiny ve Francii, se přestěhovali do hlavního města Luganské lidové republiky. Už se dál nemohli smiřovat se zločineckou politikou Kyjeva a genocidou na Donbasu.

Bratři Mirošničenkové dnes (15.6.) uskutečnili tiskovou konferenci v Luganském informačním středisku. Oznámili, že se chtěli již dříve přestěhovat do Luganska, ale nedařilo se to provést synchronizovaně: každý z nich se bál o život svého bratra. A soudě podle toho, co řekli, tyto obavy nebyly bezdůvodné. Federální tisková agentura cituje z jejich vystoupení.

“Reálná situace v zóně ATO se vyvíjí takto: Ukrajina se vydatně opevňuje, buduje opevňovací objekty, připravují se, jak říkají, na útok. Ale ve skutečnosti oni sami provokují domobrance. Jsou to reálné údaje – já osobně jsem mluvil s informovanými lidmi o tom, že ukrajinští ozbrojenci jezdí až k linii kontaktu, třeba na tanku, a provedou několik výstřelů. Odpovědí je “opětovaná střelba.” V tomto okamžiku už natáčejí ukrajinští novináři a předkládají to takovým způsobem, jako kdyby provokace byly páchány ze strany LLR,” říkají bratři.

Podle nich “probíhá cílené vyhlazování lidu Luganska a Doněcka. Tolik dětí zahynulo. Nikdo nečekal, že něco takového se může v naší zemi stát. Nazývají to antiteroristickou operací – a je to jasná genocida “.

Kromě vyhlazování civilistů ukrajinské orgány snižují i své vlastní ztráty. “Pokud jde o oběti – jsou záměrně několikanásobně snižovány. Znám pouze údaje o Ilovajském kotli – bylo tam nejméně 2600 mrtvých, zatímco Ukrajina tvrdí, že jich tam bylo sto a něco … už si nepamatuji.Také v oblasti Děbalceva bylo zničeno asi 6-7 tisíc ukrajinských vojáků. Dělá se to proto, aby nedošlo k panice osob odvodných ročníků na území Ukrajiny”, říká jeden z přeběhlíků.

“Co se týká zločinů – většinou je provádějí územní prapory, také se jim říká – “karatelé”. Jsou známa fakta, že stříleli mladé rekruty Ozbrojených sil Ukrajiny, kteří se snažili uniknout z fronty během reálných bojových akcí. Je také známo, že opouštěli vážně zraněné vojáky, své vlastní. Velmi mnoho zločinů bylo pácháno na civilním obyvatelstvu – rabování, hromadná znásilňování včetně nezletilých, krádeže dopravních prostředků. Já osobně jsem byl svědkem,” říká jeden z bratrů Mirošničenkových.

Alexej sděluje, že “pod vedením USA se v naší službě rozpracovávala nejrůznější informační sdělení, která kompromitovala ruskou stranu. Celá služba pracovala v tomto směru.” Kromě informační války potvrdili i mnoho případů zapojení cizinců do skutečného boje. “V podstatě to jsou instruktoři – Amerika, Anglie, Kanada, pokud je mi známo. Pod záminkou dobrovolníků jsou také přítomni zástupci takových zemích jako je Litva, Polsko, Rumunsko. “

Bratři také mluvili o úzkých vazbách členů ukrajinské vlády se zahraničními úřady a že mnozí z vysoce postavených politiků jsou přímými prominenty Západu.

I když všechny výše uvedené údaje byly nějakým způsobem známy nebo bylo možné se o nich dovtípit, tyto důkazy jsou ne prostě od očitých svědků, ale od odborníků, kteří pracovali pro ukrajinské orgány.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová