Lotyšský politik spálil svůj pas na protest proti porušování práv ruské menšiny (VIDEO)

17.6.2015 Russkaja vesna
Na protest proti dvojím standardům Evropské unie směrem k právům ruského obyvatelstva Lotyšska spálil svůj pas jeden z vůdců strany “Za rodný jazyk!” Hilarion Girs.
Zprávu přinesl server PolitNavigator.”

Podle něj jsou v zemi masivně porušována občanská, politická, sociální a ekonomická práva místních Rusů. Kromě probíhající etnocidy ruského obyvatelstva byla zakázána ruská média, byly uzavřeny ruské školy a disent je kriminalizován.

“To vše je typickým charakteristickým znakem dnešního lotyšského státu, lotyšské současné politiky. Je to nesmazatelná skvrna hanby lotyšského občanství,” – řekl ve videu Girs.

Po těchto slovech, spálil pas Lotyšska a EU.

Girs je jedním z vůdců strany “Pro rodný jazyk!”. Z právního hlediska je počin tohoto politika správním deliktem, který se v souladu s článkem 187 pokutou.

Poznámka překladatele: Girsovi také vadí probouzení se lotyšského fašismu, otrocká oddanost a podpora lotyšského státu politice USA a EU, která porušuje mezinárodní právo Jugoslávii, Iráku, Libyi, Sýrii, na Ukrajině a v dalších zemích, to vše jsou charakteristické rysu současné lotyšské politiky a lotyšského občanství. Poslední kapkou, kdy Girsova trpělivost přetekla, bylo odsouzení Jevgenije Jurijeviče Osipova, aktivisty za čest a rovnoprávné postavení ruské menšiny v Lotyšsku. Byl odsouzen, když hájil svobodu svědomí a svobodu slova při odporu proti symbolice lotyšského neonacismu. Lotyšské občanství je také občanstvím EU. K útlaku ruské menšiny by nemohlo dojít bez mlčenlivého souhlasu Evropské unie. Vše to se děje pod vlajkou Evropské unie. “Dnes pálím svůj pas občana Lotyšska a občana EU na znamení protestu proti této politice,” řekl Girs a vzal do ruky sirky. Před zapálením pasu se Girs odvolal na příklad Mahátmy Gándhího.