“Michail jako dirigent” – Co říkají o gubernátorovi Saakašvilim ukrajinští, ruští a gruzínští politici

4. 6. 2015    zdroj (zkráceno)
Jmenování Saakašviliho vyvolalo celou řadu komentářů ruských, ukrajinských a gruzínských politiků – i ostře negativních, i nadšených.
Igor Ševčenko – ministr ekologie a přírodních zdrojů Ukrajiny: “Správné a včasné rozhodnutí prezidenta! Oděsa má štěstí!…


Kdybych nebyl ministrem, šel bych pracovat za Michailem do Oděsy jako dobrovolník .V každém případě mu budu pomáhat dělat pořádek v Oděské oblasti a měnit Oděsu na ekologický čisté, prosperující hlavní město Černého moře.

Hodně štěstí a inspirace, příteli Michaile !!!!…

… Seznámil jsem se s Michailem Saakašvilim v roce 2006 v Davosu. Byli jsme členy Fóra mladých světových lídrů Světového ekonomického fóra (WEF Forum of Young Global Leaders). Následně se on a Lee Kuan Yew stali mými politickými idoly naší doby, protože tito lidé přijali za základ své politiky meritokracii*) a dosáhli významných úspěchů v rozvoji svých zemí, Singapuru a Gruzie. Bez ohledu na to, co říkají jejich kritici, výsledky jsou zřejmé. Jsem přesvědčen, že velmi brzy pocítí Oděská oblast pozitivní změny v důsledku provádění [politiky] meritokracie.”

Nikolaj Skorik – poslanec Nejvyšší rady, gubernátor Oděské oblasti v letech 2013-2014.

“Je zvláštní, že z více než 40 milionů obyvatel Ukrajiny nebylo možno vybrat osobu do tak významné funkce, a pro tak strategicky významný region byl jmenován člověk, po kterém je v jeho vlasti, v Gruzii, vyhlášeno pátrání v souvislosti s řadou zločinů. Toto jmenování je také podivné proto, že stoupenci Saakašviliho již pracují v ukrajinské vládě nějakou dobu, ale zatím se nijak neprojevili. Toto jmenování nebude schopno upevnit politické kruhy, ale naopak – přispěje k ještě většímu rozkolu.”

Anton Geraščenko – poslanec Nejvyšší rady, poradce ministra vnitra Ukrajiny

“Proč je jmenování Michaila Saakašviliho pro Ukrajinu dobré?

1. Michail bude jako dirigent udávat tón reformám na regionální úrovni všem ostatním hlavám oblastních správ.

2. Michail sám, svým příkladem, ukáže, jak je nutné nemilosrdně odbourávat prohnilou, na kmotrovství a korupci založenou strukturu místní moci, spočívající na základech souručenství.

3. Michail nebude mlčet, když nebude souhlasit s nesprávnými nebo majícími znaky sabotáže rozhodnutími ústředních a místních orgánů. On se nenechá sklonit ani zastrašit!

Nyní se Oděsa stane lokomotivou regionálních reforem na Ukrajině.

Stejně jako je ministerstvo vnitra lokomotivou strukturálních reforem ústředních orgánů.”
Vitalij Barviněnko – poslanec Nejvyšší rady:

“V Oděse byli různí vůdcové, nyní je to bývalý gruzínský prezident.

No a co? Také volba! Je nutno říci, že ani v jiných oblastech není situace lepší. Jsou i expati, i bývalí poslanci, i podnikatelé. Obecně platí, že kdokoli, jenom ne lidé, kteří se vyznají v regionální politice. Mimochodem, po projevu Saakašviliho vznikl dojem, že si plete funkce hlavy oblasti a starosty Oděsy….

Gruzínští odborníci – to je Ukrajině vnucený mýtus. Během celé této doby nebyla ani jedna z jimi slibovaných reforem realizována. Stačí se podívat na stav zdravotnictví a na činnost Alexandra Kvitašviliho (ministr zdravotnictví Ukrajiny, v letech 2008-2010 – ministr zdravotnictví Gruzie – poznámka”Meduzy”), abychom se už konečně rozloučili s  iluzemi…” 

Konstantin Dolgov – zmocněnec ministerstva zahraničí Ruska pro lidská práva, demokracii a svrchovanost práva:

“Saakašvili, který je obviněn z četných zločinů proti gruzínskému národu, je jmenován gubernátorem Oděsy, kde neonacisté beztrestně upálili lidi. Je v tom hluboká symbolika “kyjevské demokracie”, která je jako dříve s plachou benevolencí sledovaná Západem! Místo směřování k národnímu usmíření i nadále plodí kyjevská moc protiprávní zvůli a prohlubuje propast mezi miliony občanů. Saakašvili, který utrpěl fiasko v Gruzii, doplnil řady těch zkrachovalých u moci na Ukrajině. Výsledek bude stejný.”

Georgij Margvelašvili – prezident Gruzie

“Nerozumím jeho nedůstojnému chování. Tímto rozhodnutím Saakašvili urazil náš stát a institut prezidenta. Důležitější než kariéra musí být hodnoty a mezi nimi občanství vlastní země.”
Dmitrij Medveděv – předseda vlády Ruska

“Saakašvili je hlava Oděské oblasti. Chapito-show pokračuje. Nešťastná Ukrajina ….”


*) meritokracie: systém, který umožňuje vládu nejschopnějších
Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová