Nový prohlížeč Chrome vám do PC nainstaluje sledovací pomůcku. Zapne mikrofon a začně odposlouchávat

26. 6. 2015 AC 24

Google je jedinou obrovitou datovou a datově zpravodajskou a zpravodajství sbírající operací. Toto poslední odhalení o browseru (viz celá záležitost níže) pouze potvrzuje to, na co jsme měli vždy podezření. Už jako soukromý nováček mezi technickými společnostmi dostával Google částečné rozběhové financování jak od NSA, tak od CIA, a mezi tím byl už úplně začleněn do US zpravodajství, aby tak bylo zachováno to, co technokraté a špionážní šéfové ve Washingtonu DC nazývají ‚informační převahou‘.
Salon referoval o pouze jediném skrytém společném podniku Google-NSA „Turbína a turbulence“:

Není jasné, co NSA s Googlem po čínském hacknutí postavili. Ale mluvčí této agentury činila v době, kdy se ta dohoda psala, narážky: „NSA obecně jako součást mise informačního ujištění vypracovává širokou škálu komerčních partnerství a výzkumných sdružení k zajištění přístupu k bezpečným na míru střiženým řešením pro ministerstvo obrany a zákazníky z národně bezpečnostního systému,“ tvrdila.

Podle činitelů, kteří jsou obeznámeni s podrobnostmi rámce spolupráce Googlu s NSA, tato společnost souhlasila poskytovat informace o provozu na svých sítích výměnou za zpravodajství od NSA ohledně jejích znalostí o zahraničních hackerech. Bylo to něco za něco, informace za informace.

„Aby Turbína a turbulence fungovala, potřebuje NSA informace, zvláště o datech proudících sítí. Google je s jeho miliony zákazníků po celém světě v podstatě adresářem lidí používajících Internet. Má jejich e-mailové adresy. Ví, kde jsou fyzicky umístěni, kdy se připojují. Ví, co na webu hledají. Vláda může této společnosti nařídit, aby jí ty informace vydala, a to jako součást NSA programu Prism také dělá, a na tom Google rok za rokem spolupracuje už od doby, kdy s NSA podepsal dohodu o spolupráci. Ale tohoto nástroje se používá k vyšetřování lidí, které vláda podezírá z terorismu a špionáže.“

Podle článku v RT.com nadepsaném: Není to OK, Google! Skryté informace o ‘odposlouchávací pomůcce‘ vyvolaly poplach.

Vývojáři open source aplikací a kampanisté za soukromí projevují obavy ohledně automatické instalace zastřené „odposlouchávací pomůcky“ konstruované, aby umožnila funkcionalitu „OK Google‘, ale potenciálně je schopná šmírovat veškerou konverzaci poblíž počítače.

Ukázalo se, že když si člověk nainstaluje open source prohlížeč Chrom, tak si „stáhne cosi“, po čem následují hlášky o stavu říkající „Mikrofon: Ano‘ a „Povoleno zachycování audia: Ano,“ uvádí článek Ricka Falkvinge, zakladatele švédské Pirátské strany, vydaný na webové stránce Privacy Online News.

Zatímco prohlížeč Googlu Chrom na bázi open source přinejmenším ukazuje kód a umožňuje uživateli si toho všimnout a vypnout to, tak je ta samá instalace v tom nejpopulárnějším prohlížeči Chrom, používaném více než 300 miliony lidmi, zahrnutá defaultně.

Byl navržen takový kód, aby umožnil novému „OK, Google“ detekci horkých slov, která počítači umožní věci jako hledat nebo vytvářet v reakci na lidský hlas připomínky. Ovšem někteří uživatelé mají obavy, že tato služba by se mohla aktivovat i bez povolení a eventuálně posílat Googlu datové záznamy.

Znepokojení uživatelé popsali Chrome Hotword Sdíletd Module jako „černou skříňku“ k audio-šmírování, kde jen tato korporace, která to tam zabudovala, si je plně vědomá, čeho je ten vsunutý předkompilovaný kód vlastně schopen.

„Od Googlu si bez svolení stahujete kód černí skříňky, který – podle něj samotného – zapne mikrofon a aktivně odposlouchává váš pokoj,“ napsal Falkvinge.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca