Pro paniku v souvislosti s cestováním na Krym není žádný důvod

23. 6. 2015    zdroj a zdroj
Tisková mluvčí Ruského svazu cestovního ruchu Irina Ťurina, když komentovala prohlášení Společnosti pro ochranu práv spotřebitelů “Veřejná kontrola” (OZPP), která je registrovaná jako cizí agent, řekla korespondentovi IA Regnum, že pravomoci upozorňovat na problémy, omezení a další obtíže mají ministerstvo zahraničí, Rospotrebnadzor a Federální agentura pro cestovní ruch. “Žádná z těchto organizací podobná oznámení neučinila”, vysvětlil Irina Ťurina.


Dodala také, že OZPP “Veřejná kontrola”, která nemá žádné pravomoci, vyvolala paniku na trhu cestovního ruchu. “Mnoho lidí si již koupilo zájezdy na Krym, jiní kupují nyní – je to nejoblíbenější destinace. Do cestovních kanceláří telefonují znepokojení turisté, přestože se nic nestalo. Žádné problémy turisté nebudou při vycestování na Krym mít, jako je neměli doposud,” řekla Ťurina.

S hodnocením souhlasil prezident ruského sdružení obchodníků nemovitostmi Valerij Vinogradov, který rovněž uvedl, že prohlášení OZPP nemá žádné opodstatnění…Registrace právnických osob a vlastnických práv se na Krymu provádí podle ruských právních předpisů”, řekl.

Podle Vinogradova určitá rizika jsou, při koupi nemovitosti však stačí pečlivě přezkoumat každou konkrétní transakci. “Pokud se staví nový dům a provádíte jeho registraci právě teď, neexistuje žádné riziko. Ale pokud mělo obydlí několik majitelů, je nutné provést audit transakce. Před rokem bylo riziko mnohem větší. Obecně platí, že ruským investorům se Krym velmi zalíbil, protože ceny jsou zajímavé. Jako oblast pro investice je Krym hodně oblíbený,” řekl tiskové agentuře Regnum.

Připomeňme si, že jak informovala agentura Regnum, Společnost pro ochranu práv spotřebitelů (OZPP) doporučuje ruským občanů získat povolení od ukrajinských orgánů pro vstup na území Krymu. Ve sdělení publikovaném na svých internetových stránkách organizace také vyzývá k “velké opatrnosti při obchodních operacích” na Krymu. Své doporučení OZPP vysvětluje tím, že podle “platných pravidel mezinárodního práva” jsou Krym a Sevastopol “okupovaná” území.

Pozn. rec.: K tomu uvedl “náš objektivní” Týden.cz:
“Ruské sdružení na obranu spotřebitelů se ocitlo pod palbou kritiky z nejvyšších míst státu za to, že si dovolilo ruské turisty varovat před pobytem na Krymu coby “okupovaném území” Ukrajiny, jehož návštěva bez svolení ukrajinských úřadů může mít nepříjemné následky. …Sdružení minulý týden doporučilo ruským turistům chystajícím se navštívit Krym, aby si nejprve vyřídili souhlas ukrajinských úřadů, protože v opačném případu by porušili ukrajinský zákon o “okupovaných územích”. … zde


Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová