Rusko a Řecko podepsaly memorandum o “Tureckém proudu”


21. 6. 2015      zdroj
Rusko a Řecko podepsaly memorandum o spolupráci při výstavbě plynovodu “Turecký proud.” Podpis smlouvy se konal na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru (SPIEF). Informovala o tom agentura TASS.


Podpisu se zúčastnil ruský ministr energetiky Alexandr Novak a jeho řecký protějšek Panagiotis Lafazanis. Novak poznamenal, že náklady na plynovod na území Řecka budou 2 miliardy.

Projekt “Turecký proud” zahrnuje výstavbu plynovodu kapacitou 63 miliard metrů krychlových plynu ročně z Ruska do Turecka přes Černé moře. Potrubí o délce 1100 km se bude skládat ze čtyř větví a přivede na turecko-řeckou hranici až 47 miliard metrů krychlových plynu.

Očekává se, že na hranici mezi Tureckem a Řeckem bude vytvořen plynový hub, a země EU by měly samostatně realizovat přepravní kapacity pro další přijetí tohoto plynu na svém území.

18.června Novak prohlásil , že zahájení výstavby první větve mořského úseku “Tureckého proudu” je plánováno na konec června – začátek července. Ministr pak řekl, že jako základ této verze se projednává potrubí na území Řecka, Makedonie, Srbska, Maďarska a další dodávky paliva do rakouského rozbočovače plynu Baumgarten. Zároveň zdůraznil, že výstavba plynovodu do Evropy závisí na postoji Evropské komise.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová