Ukrajinská temnota: Z nacistů Azova bude brigáda speciálních sil!

18. 6. 2015   První zprávy
Pluk Azov, který odmítla trénovat i americká armáda, bude prý na Ukrajině transformován do brigády zvláštního určení. Jednalo by se o otevřenou nestoudnost sympatií k nacistické zběři vlády Ukrajiny.
„Pokud vše půjde dobře, tak v nejbližší době bude pluku Azov převeden do samostatné brigády zvláštního určení,” cituje Ukrajinská pravda slova velitele pluku Andreje Beleckého. Poznamenal, že to bude příležitost rozšířit počet až na 2500 vojáků.

“Věřte mi, máme zájemce. Obrovské množství ukrajinské mládeže chce a rve se o účast v Azovu. Ale uzavřeli jsme stav. To znamená, že nyní nemůžeme lidi přijímat,” řekl Beletskij.

Nedávno mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jeff Rathke řekl, že Washington nikdy neměl v úmyslu zapojit do školení bojovníky Azova. Americký kongres schválil vojenský rozpočet pro rok 2016 s úpravou, která zakazuje přidělení pomoci tomuto uskupení. Kongresmani to zdůvodnili příslušností jeho bojovníku k nacismu a fašismu.

USA Today: Nacisti v ukrajinské armádě!

Na americký krok reagoval mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexander Lukaševič slovy: „Lépe pozdě než nikdy.” Ovšem rovněž poznamenal že i „jiné útvary Národní gardy Ukrajiny nejsou lepší než Azov, který popsal jako „bandu otevřených nacistů, chlubících se symboly nacistické Waffen-SS“”.

Jiří Kouda, První zprávy