Ukrajinská vláda ujišťuje národ, že defolt není žádná hrůza

7. 6. 2015 zdroj
Na ukrajinský národ nebude mít defolt žádný vliv, prohlásila ministryně financí Natalja Jaresko.
Ministryně financí Ukrajiny Natalja Jaresko prohlásila, že pokud Ukrajina vyhlásí defolt (platební neschopnost státu), v životě Ukrajinců se prakticky nic nezmění. Řekla to v rozhovoru se “Zrcadlem týdne Ukrajina”, zveřejněném 6. června.

“Pokud, bůh nás chraň, nastane defolt, co to bude znamenat? Upřímně řečeno, na ukrajinský lid to nebude mít žádný vliv. Zákon o pozastavení plateb, který byl přijat, bude mít za následek pouze jedno – měna bude zůstávat v zemi a tlak na platební bilanci se sníží. Pro lidi to není negativní, nebude to mít vliv na jejich život. Je jasné, že defolt negativně ovlivní schopnost Ukrajiny vstupovat na mezinárodní kapitálové trhy, ale tuto možnost nemáme ani dnes, bez defoltu, vzhledem k obtížné finanční situaci a značnému množství již existujících dluhů a válce,” řekla Jaresko.

Ministryně také prohlásila, že devalvace hřivny nenastane, “protože tlak na měnovém trhu se naopak sníží, vždyť nebudeme utrácet prostředky na placení našich úvěrů.”
Jaresko vyzvala, aby “nebyly obavy” z exekuce majetku Ukrajiny v zahraničí. “Za hranicemi Ukrajiny takový majetek není. No, nemáme bohatství v zahraničí! Neřeknu, že žádné, ale zahraničních aktiv máme velmi málo”, řekla.

Zvlášť zdůraznila, že defolt neukončí program spolupráce s MMF.
Podle ní jediní, kteří pocítí negativní dopady defoltu, jsou ukrajinské obchodní společnosti, které nyní mají možnost vstupovat na zahraniční kapitálové trhy.”Pro ně porostou úrokové sazby. Ale takových společností je na Ukrajině, bohužel, velmi málo”, dodala Jaresko.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová