Zajímavý dialog k ukrajinské krizi proběhl v dolní komoře Kongresu USA

18. 6. 2015     zdroj
Stálá zástupkyně USA při OSN Samantha Power byla nucena odpovídatt na nepříjemné otázky kongresmana Dana Rohrabachera, který na rozdíl od většiny svých kolegů vyzývá k objektivnímu posouzení konfliktu. Zejména poukázal na to, že podle jeho údajů ostřelování obcí Donbasu vůbec neprovádějí domobranci, ale ukrajinští ozbrojenci. A v mnoha případech se jedná o žoldáky.


“Byl jsem v Evropě a mluvil s některými lidí, kteří mají co do činění s výzvědnou službou v různých zemích. Řekli mi, že ve skutečnosti se ukrajinské vojenské jednotky z jedné třetiny skládají z osob, které nejsou vojáky, ale jsou placeny některými oligarchy,” řekl D.Rohrabacher.

“Nebudu poslouchat verzi ruského prezidenta Putina,” odpověděla Samantha Power.

“Ale pokud jste zástupce USA v OSN, měla byste věnovat pozornost prohlášení všech stran, vyhodnocovat je, a ne je zavrhovat. Protože osobně se domnívám, že kdyby nedošlo k tomu násilnému svržení zvolené vlády na Ukrajině, nebyli bychom v této situaci,” řekl Rohrabacher.

Skutečnost, že většina zabitých a zraněných v konfliktu na Donbasu jsou oběti působení ukrajinských ozbrojenců, Samantha Power také odmítla uznat. Podle ní “to je málo pravděpodobné”. Odkazovala se na zprávy OSN a OBSE, ale přesně na které, to neupřesnila.

Pozn. red.: zdroj obsahuje také vystoupení kongresmena, který je při svém vystoupení okřiknut, že šíří Putinovu propagandu… Nakolik Kongres USA podléhá propagandě USA? Jsou zastrašováni i vlastní zákonodárci?

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová