32 mrtvých po bombovém útoku v Turecku

21.7.2015  Wertyz Report


Vzhledem k turecké pohraniční situaci, která je podněcována tureckými úřady, není překvapením, že po pondělním útoku Islámského státu v Turecku na shromáždění mladých studentů ve městě Suruc zemřelo 32 lidí. Kurdští studenti a aktivisté se sešli, aby učinili prohlášení o výletu do syrského Kobani, které chtějí opravit.

Ačkoliv vláda tvrdí, že důkazy naznačují roli Islámského státu, turečtí opoziční politici a média tvrdí, že o útoku musely turecké úřady vědět předem. Jak se ukázalo, turecké bezpečnostní síly byly několikrát varovány před vstupem sedmi členů ISIL do Turecka, kteří plánují páchat v zemi útoky. Shodou okolností varování rozeslala zpravodajská organizace MIT, která byla přistižena, jak ISIL převáží zbraně.

Útok jde k ruce vládnoucí straně AKP, která už měsíc shromažďuje u syrské hranice vojáky a cituje velkou bezpečnostní hrozbu ze Sýrie. Premiér Davutoglu už oznámil, že země zavede „hlubší bezpečnost.“

O pár hodin později vypukly v Istanbulu solidární protesty, které se změnily ve střety a potyčky s policií. Někteří lidí křičeli: „Vraždící Islámský stát, kolaborant Erdogan a AKP.“ Od pravdy už nemůže být nic daleko.

Zdroje: Hurryiet, Reuters, Todays Zaman
Foto: AP