Analytici: Nové vojenské technologie USA nebudou v reálné válce k ničemu

25.7.2015 zdroj
 
Nákladné americké přezbrojovací programy morálně zastaraly a nové práce nejen že nejsou s to splnit své úkoly v soudobých konfliktech, mohou se dokonce stát zranitelným místem americké armády v případě rozsáhlé války.

To zdůrazňuje americký politolog, odborník na zbraně 21. století Peter Warren Singer a výzkumník z Centra národní bezpečnosti Brenta Scowcorfta August Cole.

Analytici zdůrazňují, že podle zprávy o testových letech, kterou získal web War Is Boring, se nová americká stíhačka F-35 během imitace bitvy projevila mnohem hůř, než F-16, která byla zkonstruována před 40 lety, a v boji zblízka v konkurenci neobstojí. Přitom se to snaží výrobce a vojenský rezort USA ospravedlnit tím, že zkoušky byly nekorektní, protože boje zblízka se tato nová stíhačka účastnit nebude.

Podle mínění Singera a Coleho už podobné naděje na to, že americké zbraně nebudou muset čelit hrozbě, pro kterou nebyly zkonstruovány, zkrachovaly ve Vietnamu, USA ale přesto stále „drží palce”, aby se to podařilo. Vojenské námořnictvo USA kupuje lodě za 479 milionů dolarů, přestože v průběhu jejich vlastních zkoušek vyšlo najevo, že tyto lodě v moderních bitvách neobstojí. Obdobně nejsou nové tankovací letouny KS-46 vybaveny ochranným zařízením pro případ hrozby „vyšší než průměrná”.

Ministerstvo obrany USA doufá v to lepší, přestože by se mělo připravovat na horší, píší autoři. Kromě toho je podle jejich slov řada vojenských projektů Pentagonu určena „pro jakékoli typy války, ve skutečnosti se ale nehodí pro žádný.

Podle mínění Singera a Coleho by měl Washington přiznat, že stojí na prahu nového horečného zbrojení. Čína už testuje nejen tři různé programy bezpilotních úderů na velké vzdálenosti, ale i nový velkorozměrný bezpilotní přístroj Boží orel (Soar Eagle), který je potenciálně schopen objevit špionážní letadla, do nich Pentagon investuje prostředky.

Aby USA tyto závody neprohrály, musí nejen investovat prostředky do nových technologií, dospívají k závěru autoři. Americké vojenské programy musí odpovídat standardům válečné doby, což je prozatím slabým místem Washingtonu.

foto: flickr.com/ US Air Force