Atény mají plán B, pokud EU odmítne financovat Řecko.

1. 7. 2015   Svobodné noviny
Atény mají „plán B“, v případě, že EU nebude pokračovat ve své finanční pomoci Řecku, uvedl řecký ministr energetiky Panagiotis Lafazanis v rozhovoru pro televizní kanál Rossia 24. „Myslím si, že v referendu řekou Řekové své „ne“, aby zastavili vydírání Evropy, které se nyní k Řecku uplatňuje. Poté se znovu otevřou banky a vše bude v naprostém pořádku. Pokud se naši občané jasně vysloví pro definitivní „ne“ tomuto vydírání, a Evropa nezmění svůj postoj a neobnoví financování, máme „plán B“. Nedostatek financí z EU není konec. Existují i jiné zdroje,“ prohlásil Lafazanis.

Ministr odmítl zatím prozradit podrobnosti o jejich plánu. Uvedl ale, že doufá, že bude nalezeno řešení.

„Ale pokud se to nestane, mohu vás ujistit, že budeme mít možnost, dostat se z této situace jako vítězové. Zatím jsme oficiálně nikoho jiného nepožádali o pomoc, ale nějaká pomocná ruka pro nás by teď byla žádoucí, a to především z Ruska,“ informovala tisková agentura TASS
27.června, řecký premiér Alexis Tsipras navrhl v Řecku uspořádat referendum s dotazem na občany, zda by vláda měla přijmout podmínky mezinárodních věřitelů.

Proti vyhlášenému referendu se ihned ostře opřeli vrchní politici EU, dokonce i šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Legardová prohlásila, že výsledky tohoto referenda budou neplatné. Řecko doposud oficiálně neoznámilo, zda požádá o finanční pomoc Ruskou federaci, ale byl by to asi správný krok, který by evropské politiky přitlačil trochu ke stěně.