Bašta: EU a její současné vedení směřuje k ukrajinizaci

Jaroslav Bašta
20.7. 2015  První zprávy

Ucho se utrhlo, ale džbán ještě padá…Takto poeticky by se dala popsat ukrajinská situace po incidentu v Mukačevu. Některé události totiž mají až symbolickou vypovídací hodnotu a ukazují hloubku rozvratu, do něhož se za necelý rok a půl propadla nejen Ukrajina, ale především Evropská unie. 
Nemůžeme přivírat oči před některými fakty jen proto, že se nám nelíbí. Ano, situace v Zakarpatí ve zkratce (která nemá daleko ke grotesce) ukázala poměry v neuralgickém bodu Evropy, slabost a zároveň pravou podstatu dnešní Ukrajiny, kde větší roli než státní aparát hrají ozbrojenci, kteří se nyní dožadují svého podílu na zisku z pašování cigaret. Výroba a zejména nelegální obchod s kuřivem již dlouhá desetiletí představuje nejstabilnější a nejvýnosnější sektor haličské a zakarpatské ekonomiky. Komentuje situaci pro Prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.

Došlo-li k jeho narušení, Kyjev neváhal jít až na hranu diplomatického konfliktu, jak se před šesti lety přesvědčili Slováci. Ti, po zjištění, že až 60% ukrajinské produkce cigaret se pašuje do EU především nákladními vlaky pod uhlím a železnou rudou, dostali od Evropské komise peníze na vybudování obřího skeneru na jejich celnici v Maťovcích, který spolehlivě odhalil každou pašeráckou skrýš. Nejprve začali stávkovat ukrajinští strojvedoucí, když to nepomohlo, ukrajinská vláda na týden zablokovala provoz na příslušném hraničním přechodu. Kumulované ztráty nejen Slovenska vedly k tomu, že EU na snahu zabránit pašování rezignovala. Ani v médiích to nikdo nerozmazával.

Již tenkrát mě zarazila neochota příslušných orgánů členských států i vedení Evropské unie řešit tu část pašerácké stezky, která se nachází na unijním území.
Totéž se odehrává i dnes – v evropských médiích najdeme spoustu rozhořčených článků o skandálních ukrajinských poměrech a o brutalitě bojů o podíl na zisku z pašování. Nikdo nemluví o tom, že nelegální výroba a pašování cigaret by nebyla možná bez zajištění odbytu v mnoha státech EU, že se na tomto výnosném podnikání vedle organizovaného zločinu podílejí i celníci a policisté v evropských zemích, do nichž ten kontraband směřuje.

Bránil v Mukačevu Pravý sektor zákon? A nebo chtěl také pašovat?

Je očividné, že někde došlo k fatální chybě. Přes halasné ujišťování o směřování Ukrajiny do Evropy, je pravdou pravý opak – to EU a její současné vedení směřuje mílovými kroky k ukrajinizaci či rovnou afrikanizaci nejmenšího kontinentu. Už se nepašují jen cigarety, ale také lidé. A logika zločineckého byznysu povede k tomu, že dříve či později také v Unii (třeba v Bruselu) vypuknou podobné krvavé boje o podíl na lukrativním obchodě jako v Mukačevu. Poločas rozpadu Evropy se neustále zkracuje… dodává Jaroslav Bašta.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)