Byl Janis Varufakis trojským koněm Washingtonu v Evropě?


7.7. 2015  První zprávy

Několik dní po svém zvolení nová řecká vláda SYRIZy získala k překvapení komentátorů významnou podporu samotné vlády Spojených států.

 

Jaké jsou důvody? Skutečný problém řecké krize je proces federalizace Evropy. Tato analýza je podložena studiem projevu Janise Varufakise v červnu na zasedání ministrů financí EU Projev zkoumali analytici F. William Engdahl a Paul Craig Roberts.

Co řekl Varoufakis?

V projevu v berlínské nadaci Hans-Böckler (8.6.2015) řecký ministr financí uvedl, že řecká otázka není to podstatné, ale jde o dokončení federální Evropy.

“Je zřejmé, že potřebujeme politickou unii. Ale jakou? Nezapomeňte, že Sovětský svaz byl taky politická unie, i když ho nechceme napodobovat. Ne, cílem Evropy je demokratická politická unie, která apeluje na jeho lid,” uvedl Varufakis.

Problémy “asymetrické měnové unie” mezi zeměmi se silnými obchodními přebytky a jiné s vysokými schodky, co to je “demokratická politická unie” podle Varufakise?

Od zpočátku odmítá Varufakis politickou unii založenou na úsporných opatření a neoliberální politice, protože by vedly k “nacionalistickému tribalismu”:

“Někteří evropští lídři, jako je Angela Merkelová, obětováním Řecka stanoví kurz pro politickou unii s disciplínou ze strachu z “Grexitu “. Chceme politickou unii, která nepřipouští žádnou odchylku od neoliberální doktríny a snaží se střílet na úkor demokracie, pro proevropskou vládu působí rušivě strana jako SYRIZA. Dovolte mi, abych předpovídal, že pokud Evropa zvolí druhou možnost, můžou zde v budoucnu dominovat anti Evropani, kteří nenávidí Evropu a vše co ztělesňuje a přivedou ji zpět k nacionalistickémi tribalismu, která způsobila tolik mrtvých v průběhu staletí. “

To znamená sjednocení Evropy prostřednictvím mechanismu recyklace přebytků, to znamená převod německých přebytků do rozvojových zemí, jako je Řecko prostřednictvím finančních nástrojů evropského mechanismu finanční stabilizace (EFSM). Myšlenkou je přeměnit dluhy vůči ECB a MMF na dluhy EFSM, čímž se zvyšuje expozice jiných zemí k posílení politické vzájemné závislosti.

Tento “účinný mechanismus” nadále bude zvyšovat objem závazků vůči EFSM, které nevyhnutelně povede k politické unii, takže federální Evropy.

Janis Varufakis se zařadil svým projevem vedle ministra zahraničí Spojených států J. Byrnese, který přednesl v roce 1946 řeč Naděje, která byla základem rekonstrukce Německa pod kontrolou USA. O 69 roků později Janis Varufakis volá po novém projevu “Naděje”, podle kterého se skutečně dokončí velký americký projekt “Spojených států evropských”.

Úloha Spojených států

Důkazem je akce americké vládý, která přinutila MMF zveřejnit vysoce kritickou zprávu o neudržitelnosti řeckého dluhu, a to přitom za velmi příznivé situace pro vládu Alexise Tsiprase po volbách v lednu 2015..

Tato hra začala zvolením SYRIZy do řecké vlády. Je také popsána specialisty z Washingtonu. Americký ekonom F. William Engdahl říká, je otázkou, zda Janis Varufakis není “trojským koněm” washingtonských zájmů v rámci Evropy:

“Přišel jsem k závěru, že neochotný k jednání, ministr nešťastného řeckého lidu, Varufakis je součástí mnohem větší a špinavější hry,” uvedl F. William Engdahl.

Americký ekonom popsal cestu Janise Varufakise: Naturalizovaný Australan, který strávil 30 roků v anglosaských neoliberálních médií.

“Řecká dluhová krize se používá pro vytvoření precedensu, který bude použit proti jakékoliv vládě EU. Členské státy přestanou existovat jako suverénní státy a pouze EU bude suverénní. Německo a Francie budou podporovat konce vlastních suverenit, které jsou již dnes malé, nemají žádnou nezávislou měnu a  jejich zahraniční politika je podřízená Washingtonu, “ analyzuje Paul Craig Roberts.

Rezignace Varufakise

V pondělí šéf řeckého ministerstva financí Varufakis na pozadí referenda o dohodě s věřiteli oznámil svou rezignaci. V prohlášení Varufakis uvedl, že tak hodlá pomoci předsedovi vlády Řecka Alexisi Tsiprasovi dosáhnout lepší dohody s věřiteli, protože mnoho ministrů financí eurozóny „ocení” jeho nepřítomnost na jednání.

Rezignace ministra financí Řecka Jannise Varufakise se uskutečnila pod tlakem evropských partnerů, a měla by vést, nakonec, k věcné diskusi Atén s mezinárodními věřiteli, řekl v pondělí v ve vysílání televizního kanál ZDF člen ústředního výboru strany SYRIZA Giorgos Chondros.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox.fe,foto:arch.)

Řecký politik: Rezignace Varufakise byla pod tlakem Evropy!