Doněck: „Naléhavá výzva prezidentům USA a Ruska“. USA varují své občany. A ruská „bomba všech bomb“ – video

– Pozorovatelka –
20.7.2015  AENews

„Obracím se především k ukrajinskému lidu: Ty útoky, které pokračují v Doněcku a v Luganské lidové republice vedou k četným obětem mezi našimi civilisty a způsobují oběti mezi vojáky Ukrajiny“ – řekl Alexander Zacharčenko. 

„Chci připomenout ukrajinské vládě poslední setkání v Minsku, kterého jsem se zúčastnil a kde jsem nastolil otázku stažení těžkých zbraní z demarkační linie. Ukrajina návrh odmítla v přesvědčení, že na demarkační linii mohou zůstat tanky, minomety a všechna ostatní zařízení, která umožňují aktivní útočné operace ukrajinských vojáků“.

„Chci apelovat na ukrajinské vojáky, kteří nyní sedí v zákopech: Nemohu Vás nazývat svými přáteli, ale jako nepřítel Vám mohu říci – Vy sami dobře víte, jaké ztráty na Vás jsou. K dnešnímu dni všichni vojáci DLR obdrželi přísný rozkaz: „Jakékoliv porušení příměří ze strany ukrajinské armády bude jasně potrestáno. Za každý výstřel na naši zemi, na naše domovy a naše děti, bude následovat zasloužený trest. A ten trest – to je smrt těch, kteří na nás budou střílet.“

„Ještě bych chtěl poznamenat následující – protože dobře víme, že Minské dohody nenaplňují ani rozhodnutí, která byla přijata před tím – mohu říci toto: Opět apeluji na hlavy všech evropských států, na prezidenta Ameriky, prezidenta Ruské federace – my trváme na tom, že „Minsk“, to je jediné řešení konfliktu mírovými prostředky. Je to jediná možnost, jak získat v současnosti nepřítelem okupované území bez velkého krveprolití. Žádáme Vás, abyste Petru Porošenkovi vysvětlili, že jsme připraveni zvážit všechna opatření, která nám umožní zavést trvalý mír na celém území Doněcké lidové republiky – v bývalých hranicích Doněcké oblasti”.

„Ruská invaze“ na Ukrajinu

Porošenko nedávno pro CNN oznámil, že od své rozvědky má zprávy o chystané ruské invazi na Ukrajinu (zde, zde) a že je nutné se na ni připravit – v posledních prohlášeních oznamuje, že na východě Ukrajiny má až 65 tisícovou armádu. Zprávy o ruské invazi dnes potvrdil i Saakašvili (zde), který zdůraznil, že za tím účelem uskutečnil i nedávnou cestu do USA s žádostí o dodávky zbraní.
USA varují své občany před cestami na Ukrajinu

„Situace na Ukrajině je nepředvídatelná a může se rychle změnit,“ uvedl Kerryho úřad. Doporučení vyvolává zneklidnění, neboť se množí informace, že k v oblasti jihovýchodní Ukrajiny může dojít k nové explozi vojenských operací. Někteří vojenští činitelé Západu a Porošenkova administrativa hovoří s jistotou o invazi ruské armády, povstalci DLR a LLR zase poukazují na nebývalou koncentraci ukrajinských sil a výzbroje v této oblasti. Porušované příměří se může změnit na „horkou válku“.

Varování ministerstva zahraničí vešlo v účinnost místo doporučení z 5. ledna. Otázkou je, zda se jedná „jen“ o tradiční varování vlastních občanů před možným nebezpečím, nebo zda vláda Spojených států disponuje informacemi, že dojde k eskalaci konfliktu. Navzdory dohodám, uzavřeným mezi zástupci Ukrajiny, Ruska a OBSE, střety na jihovýchodě země pokračují což vede „k tisícům mrtvých a raněných,“ cituje ministerstvo zahraničí agentura TASS.

„Ukrajinská vláda oznámila, že cizinci, včetně amerických občanů, přechodem na Ukrajinu z Ruska přes území obsazené separatisty, se nemohou dostat na území kontrolované úřady a jejich bezpečnostní kontroly,“ dodalo americké MZV. „Situace na Ukrajině je nepředvídatelná a může se rychle změnit,“ zdůraznilo ministerstvo zahraničí. Doporučilo rovněž, aby se američtí občané vyhnuli velkým shromážděním lidí, a byli ostražití na veřejných místech v Oděse a charkovském regionu. (zdroj).

prezident USA a prezident RF

Zacharčenko vyzývá k míru, Luhanská republika stahuje zbraně
Naléhavá výzva Zacharčenka dává v souvislostech s prohlášeními Kyjeva a varováním americkým občanům jiný význam – schyluje se k velkým bojům? Ve snaze bránit válečnému řešení situace a naplnit Minské dohody, dnes Luhanská republika začala se stahováním některých zbraní: „LLR začíná jednostranné odstoupení od linie kontaktu“ – uvedl náčelník štábu Lidových milicí sboru, Sergej Kozlov. „Navzdory obtížné vojenské a politické situaci na Ukrajině, nemáme v úmyslu využít tuto výhodu a vyvolat nové kolo konfliktu. Plníme závazek k dohodám z Minsku a děláme tento krok otevřeně a jednostranně a těšíme se na vyvážené odpovědi na ukrajinské straně,“ – řekl náčelník štábu. „Aby se v té době zabránilo provokacím, bude odstranění prováděno za přítomnosti zástupců mise OBSE,“ – řekl Kozlov (zde).

Nedávno byla na Ukrajině Nulandová, o dění na Ukrajině hovoří i Pjakin v posledním videu z 15.7. (zde). Do dění by se zřejmě hodily už jen „správné“ výsledky vyšetřování nehody Boeingu 777 (Snaha byla, ale po napadení holandské zprávy Ruskem, a najednou objevícím se australském videu z místa nehody, existují najednou dvě verze výsledku….).
 

A ještě zajímavost k tématu hrozby války: Ruská nejaderná bomba – „Otec všech bomb“
Poprvé byla bomba představena v ruské televizi v roce 2007. Vývoj bomby podléhá tajemství a nemá žádné oficiální jméno, ale jen zkratku AVBPM – letecká vakuová bomba se zvýšeným výkonem. Média označila novinku za „Otce všech bomb“ v kontrastu s americkou bombou GPU-43 / B MOAB, která byla testována o čtyři roky dříve, a byla označena za „Matku všech bomb“, napsala Rosijskaja gazeta. Ruská bomba je mnohem lehčí a kompaktnější než americká, ale mnohem efektivnější. Prostřednictvím aplikace nanotechnologií je AVBPM čtyřikrát silnější než MOAB a může zasáhnout 20krát větší plochu: zničit až 180 městských bloků na rozdíl od 9 bloků bombou GPU-43. Ruská bomba má dvakrát větší poloměr ničení i teploty v epicentru. Svým výkonem je „Otec všech bomb“ velmi blízko taktickým jaderným zbraním, ovšem vakuová munice nezanechává žádnou chemickou nebo radioaktivní kontaminaci (zdroj). S dodatkem, že je dobře, že Rusko je schopno se bránit, vkládám video z ledna 2014: „Srovnání ruské a americké vakuové bomby“: